24 Αυγούστου 2011

Άρχισε η εκποίηση της ΔΕΗ



Πωλητήριο σε δύο ή τρεις μονάδες της ΔΕΗ, με επικρατέστερες αυτές του σταθμού της στο Αμύνταιο Φλώρινας, θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση που θα αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς λιγνίτη σε ιδιώτες αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Πρόκειται για εκκρεμότητα, την οποία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου δεσμεύθηκε προ μηνός απέναντι στους κοινοτικούς επιτρόπους Ενέργειας και Ανταγωνισμού να έχει τακτοποιήσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Για το ζήτημα αυτό η χώρα μας έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο του Μνημονίου.
Εκτός από την πώληση μονάδων, η πρόταση θα περιλαμβάνει άλλα δύο μέτρα: τη μακροχρόνια ενοικίαση σε ιδιώτες ενός ορυχείου λιγνίτη του Δημοσίου στη Βεύη του Νομού Φλώρινας, καθώς και ανταλλαγές ενέργειας μονάδων της ΔΕΗ με ισόποσης ποσότητας ενέργεια από άλλες πηγές (π.χ. φυσικού αερίου), εταιρειών ηλεκτρισμού γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία.
Αρχικά η Κομισιόν ζητούσε οι ανταλλαγές να αφορούν το 40% του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, θέση από την οποία φαίνεται να έχει υπαναχωρήσει.
Και ο ελληνικός ήλιος
Επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά, διαχείριση απορριμμάτων, υποδομές, τουρισμός και ευρυζωνικά δίκτυα είναι οι πέντε βασικοί τομείς που θα βρεθούν στην ατζέντα των συναντήσεων του υφυπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Στέφαν Κάπφερερ με τους υπουργούς Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γιώργο Παπακωσταντίνου.
Sκοπός της επίσκεψης Κάπφερερ, τον οποίο θα συνοδεύουν ο γενικός διευθυντής του γερμανικού ΣΕΒ (BDI) Μ. Κέρμπερ και ο K. Φούνκε, επικεφαλής της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KFW, είναι να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη στις αρχές Οκτωβρίου του γερμανού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ που θα ηγηθεί πολυάριθμης επιχειρηματικής αποστολής., με θέμα την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα.


Κυρίαρχη θέση στην ατζέντα των Γερμανών κατέχει η αξιοποίηση του ελληνικού ήλιου, με τον κ. Παπακωνστανίνου να δηλώνει ότι σύντομα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τόσο προς το Βερολίνο όσο και προς την Κομισιόν ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το είδος των προτεινόμενων επενδύσεων και τη χρηματοδότησή τους.
Ο βασικός λόγος που οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για τον ελληνικό ήλιο σχετίζεται με την ανάγκη αναπλήρωσης της τροφοδοσίας τους σε ηλεκτρισμό από άλλες εναλλακτικές πηγές.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=416214&h1=true