23 Μαρτίου 2012

Εισπράττει η ΔΕΗ παράνομα, τέλος που καταργήθηκε;

Tην ώρα που οι φορολογικές επιβαρύνσεις και τα χαράτσια στα ακίνητα αυξάνονται διαρκώς, η ΔΕΗ συνεχίζει να εισπράττει από τους ανυποψιάστους πολίτες φόρους που έχουν καταργηθεί. Όπως αναφέρθηκε χθες το βράδυ στο "αποκαλυπτικό δελτίο" του Άκη Παυλόπουλου στο EXTRA αλλά και στη σημερινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και του Γιώργου Παπαδάκη, η ΔΕΗ εισπράττει εδώ και..
πολλούς μήνες καταργημένο τέλος, το οποίο μάλιστα δεν είναι προκαθορισμένο αλλά διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού, δηλαδή την κατανάλωση του ρεύματος. Επικαλούμενη το άρθρο 29 του νόμου 2773 του 1999, η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού χρεώνει κάθε λογαριασμό με ένα ποσό για «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας». Ωστόσο, όπως προκύπτει, από το άρθρο 195 με τις καταργούμενες διατάξεις του νόμου 4001 ο οποίος δημοσιεύτηκε 22 Αυγούστου του 2011, το άρθρο στο οποίο βασίζεται η χρέωση της ΔΕΗ έχει καταργηθεί! Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια ότι εισπράττεται κατά παράβαση της νομοθεσίας, δηλαδή παράνομα, εδώ και πάνω από έξι μήνες!


H απάντηση της ΔΕΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με αφορμή αναφορές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), η ΔΕΗ ΑΕ υπογραμμίζει τα ακόλουθα:

Η ΔΕΗ, σε κάθε περίπτωση, τηρεί απαρέγκλιτα την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
Ειδικότερα, στην περίπτωση των χρεώσεων ΥΚΩ για το 2012 η ΔΕΗ – όπως και όλοι οι άλλοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας – είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας 1527/2011, σε εφαρμογή των άρθρων 55 και 56 του πρόσφατου Νόμου 4001/2011, τα οποία ρυθμίζουν θέματα ΥΚΩ.

Σχετικά με τις διατάξεις του Ν. 2773/1999, που αφορούν τις ΥΚΩ, αυτές εξακολουθούσαν να ισχύουν για το 2011, με βάση την μεταβατική διάταξη του Ν. 4001/2011 και ειδικότερα το άρθρο 196, παρ. 14.

Στις παρεχόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) εντάσσονται τα ακόλουθα:

• Παροχή ρεύματος για τους κατοίκους των απομονωμένων νησιών σε ίδιες τιμές με αυτές των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά είναι κατά πολύ υψηλότερο.

• Παροχή ρεύματος σε πολύ χαμηλές τιμές στις πολύτεκνες οικογένειες.

• Παροχή ρεύματος σε χαμηλές τιμές για ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνοι με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια άνεργοι κλπ, που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).



Αθήνα, 22 Μαρτίου 2012                                                                       ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ