18 Απριλίου 2012

Ν. Παπαδημάτος: «Πόσο υπερχρεωμένη είναι στ’ αλήθεια η Ελλάδα;»



Στον διαχωρισμό του ελληνικού χρέους σε κρατικό και χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κάνει αναφορά σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ κ. Νίκος Παπαδημάτος, τονίζοντας ότι η αιτία του κακού είναι ο «φαύλος και αδηφάγος» κρατικός μηχανισμός. Σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Σε πρόσφατη έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, μελετήθηκε το χρέος κράτους, νοικοκυριών και μη τραπεζικών επιχειρήσεων σε 18 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ στην 30ετία 1980-2010. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2010, ως ποσοστό του ΑΕΠ, το συνολικό χρέος της Ιαπωνίας ήταν 456%, των ΗΠΑ 268%, της Βρετανίας 322%, της Γαλλίας 321%, της Ισπανίας 355%, της Πορτογαλίας 366%, κλπ. Ο μέσος όρος των 18 χωρών ήταν 322%. Το χρέος της Ελλάδας ήταν 262% του ΑΕΠ, πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο, ενώ το 2011 έκλεισε στο 279,3% του ΑΕΠ.
Το συμπέρασμα για την χώρα μας είναι προφανές και αδιαμφισβήτητο. Η Ελλάδα συνολικά, δεν είναι υπερχρεωμένη. Συγκεκριμένα, ενώ το χρέος των ελληνικών νοικοκυριών το 2010, ήταν ίσο με 65% του ΑΕΠ -ο μέσος όρος στις 18 χώρες ήταν 94%- και το χρέος των ελληνικών μη τραπεζικών επιχειρήσεων ήταν ίσο με το 65% του ΑΕΠ -ο μέσος όρος στις 18 ήταν 126-, την ίδια στιγμή στην εικόνα του κρατικού χρέους, ισχύουν ακριβώς τα αντίθετα. Το 2010, το ελληνικό ήταν ίσο με το 132% του ΑΕΠ, με τον μέσο όρο στις 18 χώρες στο 97%.»
Και υπογραμμίζει εμφατικά στη συνέχεια ο κ. Παπαδημάτος:
«Ξεκάθαρα, ακέραιο το βάρος της ευθύνης για την υπερχρέωση της χώρας, πέφτει σε αυτό το έκτρωμα που δημιουργήθηκε και εκτράφηκε από την δεκαετία του ’80 και τις διαδοχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το κράτος ήταν που δανειζόταν άλογα και ανεξέλεγκτα για να διατηρεί και να μεγεθύνει πελατειακές σχέσεις και υπεράριθμες θέσεις εργασίας, αλλά και για να αποτελεί σχεδόν τον αποκλειστικό τροφοδότη της εγχώριας ζήτησης, αφήνοντας τις παραγωγικές δομές της χώρας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, στην πλήρη απαξίωση και εν τέλει στην αποσύνθεση.
Αυτό ακριβώς το φαύλο και αδηφάγο κράτος, η κυβέρνηση Παπανδρέου επέλεξε επί δύο χρόνια να το αφήσει ανέγγιχτο, διαλέγοντας αντ’ αυτού τον δρόμο των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, των φοροεπιδρομών και των “χαρατσιών”. Αυτή ακριβώς είναι και μία από τις βασικές προτεραιότητες του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας για την επ’ αύριο των εκλογών. Ο εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός του κρατικού μηχανισμού, έτσι ώστε να μεταλλαχθεί σταδιακά σε ένα σύγχρονο δυτικό κράτος που στέκεται στο πλευρό του πολίτη όχι ως “πατερούλης”, αλλά ως σύμμαχος, ανοίγοντας δρόμους στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την ανάπτυξη.»