11 Απριλίου 2012

«Ανάγκη για σχεδιασμό μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής στο ενεργειακό»


Την ανάγκη για άμεση χάραξη μίας μακροπρόθεσμης και πολυεπίπεδης στρατηγικής στο ενεργειακό, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας κ. Νίκος Παπαδημάτος, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Με την κρίσιμη εκλογική διαδικασία να απέχει πλέον λίγες εβδομάδες, όλοι όσοι... προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, οφείλουμε να θέσουμε επί τάπητος εκείνα τα θέματα που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο της ανάκαμψης.
Αναμφίβολα, το ενεργειακό αποτελεί ένα από αυτά –θέμα ύψιστης εθνικής κι όχι απλά οικονομικής σημασίας. Δυστυχώς, η πολιτική που ακολούθησε κατά τη διακυβέρνηση του το ΠΑΣΟΚ, λειτούργησε πλήρως αποτρεπτικά στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής. Η ιδεοληπτική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος και η αποκλειστική προσήλωση στην “πράσινη ενέργεια”, είχε ως αποτέλεσμα να αγνοηθούν πλήρως οι κλασικές διαστάσεις της.»
Και προσθέτει ο κ. Παπαδημάτος χαρακτηριστικά:
«Η ζημία που πραγματοποιήθηκε αυτή τη διετία, κυρίως στο κρισιμότατο ζήτημα των ενεργειακών αγωγών, είναι σε πολλά σημεία ανεπανόρθωτη. Και αυτό καθώς, εκτός από τη γνωστή ματαίωση των σχεδίων για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, οι εξελίξεις στα σχέδια και των υπολοίπων αγωγών είναι συντριπτικά αρνητικές για την χώρα μας (South Stream, ITGI, TAP).
Παράλληλα, υπήρξε παντελής αδράνεια και στο μέτωπο των σχέσεων που είχαν αναπτυχθεί με χώρες-ενεργειακούς γίγαντες όπως είναι η Ρωσία, αλλά και εν γένει με όλους τους μικρούς και μεγάλους “παίκτες” της περιοχής –πλην Ισραήλ. Ακόμα δε και στο ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων, η μέγιστη εθνική σημασία του, απαιτεί ακόμα πιο αποφασιστικές κινήσεις και πιο γρήγορους ρυθμούς.
Ξεκάθαρα, η χώρα έχει άμεση ανάγκη από μία εθνική στρατηγική για το ενεργειακό, η οποία θα περικλείει όλες τις διαστάσεις του ζητήματος (ανανεώσιμες πηγές, ενεργειακοί αγωγοί, εξόρυξη υδρογονανθράκων, κλπ.) και θα χαραχθεί με στόχευση μακροπρόθεσμη. Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας καιρό τώρα βάλει στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις για το εθνικής σημασίας αυτό ζήτημα, θα το αναδείξουν άμεσα ως ένα από τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας στην μάχη της για την ανάταξη.»