5 Απριλίου 2012

«Επίδειξη κοινωνικής “αναισθησίας” από τον Δ. Πατρέων προς τα ΑμεΑ»

Αναφορά στο πρόσφατο γεγονός της ακύρωσης της διεξαγωγής στην Πάτρα του Wheelchair In Action, ενός ξεχωριστού τριημέρου δράσης και αθλητισμού για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ), κάνει με ανακοίνωσή του ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ κ. Νίκος Παπαδημάτος, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Όταν πληροφορήθηκα την ακύρωση της διοργάνωσης του Wheelhair In Action στην πόλη της Πάτρας, εξαιτίας της μη διάθεσης του κλειστού γυμναστηρίου των
Ροϊτίκων από το Τμήμα Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Πατρέων, πίστεψα ότι πρόκειται για κακόγουστη πρωταπριλιάτικη φάρσα.
Βλέπετε, η αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία, ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει την 1η Απριλίου και θα περιελάμβανε πλούσιες δράσεις σχετικά με γνωστά αλλά και μη διαδεδομένα προσαρμοσμένα αθλήματα. Όμως, συνάντησε απέναντί της, τον ασίγαστο ζήλο των γραφειοκρατών του Δήμου Πατρέων, οι οποίοι εφηύραν κάποιο άνευ σημασίας, τυπικού χαρακτήρα κόλλημα, για να δικαιολογήσουν την ακατανόητη απόφαση της μη παραχώρησης του γηπέδου.»
Και προσθέτει ο κ. Παπαδημάτος χαρακτηριστικά τα εξής:
«Τα άτομα με ειδικές ικανότητες –διότι τέτοια είναι- αντιμετωπίζουν στην Πάτρα, αλλά και στις περισσότερες πόλεις της χώρας, έναν καθημερινό Γολγοθά, που έχει να κάνει με ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, από τις οποίες το τριτοκοσμικό ελληνικό κράτος τα κρατά ουσιαστικά αποκλεισμένα –από την διασκέδαση και την κίνηση στην πόλη, μέχρι την πρόσβαση σε δημόσια κτίρια και την εύρεση parking.
Λες και δεν φθάνουν όλα αυτά, έρχεται ο τοπικός βραχίονας του κράτους, με μία πρωτοφανή επίδειξη “κοινωνικής αναισθησίας”, να τους στερήσει και ένα από τα ελάχιστα καταφύγια που διαθέτουν για να διασκεδάσουν και να κοινωνικοποιηθούν –τον αθλητισμό.
Ο πολιτισμός μίας κοινωνίας φαίνεται από την αντιμετώπιση που αυτή επιφυλάσσει σε κοινωνικές ομάδες όπως τα άτομα με ειδικές ικανότητες. Στους διάφορους κήνσορες της τοπικής πολιτικής σκηνής και σε όσους, σχεδόν με υπαρξιακή αγωνία, φυλάσσουν τις Θερμοπύλες της γραφειοκρατίας, πρέπει επιτέλους να γίνει σε όλους τους τόνους κατανοητό ότι, δεν μπορούν να καταδικάζουν οποιοδήποτε συμπολίτη μας στην περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό, και ταυτόχρονα να κατατάσσουν την χώρα σε επίπεδο που δεν αντιστοιχεί ούτε σε κράτη του Τρίτου κόσμου.»