6 Απριλίου 2012

Ο ΠΕΣΥΔΑΠ υπέρ των εθελοντών


Το Όρος Αιγάλεω είναι το τελευταίο φυσικό απόθεμα της ευρύτερης δυτικής περιοχής. Η ξηροθερμική περίοδος του 2012 είναι προ των πυλών με την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων πυροπροστασίας της δασικής έκτασης, που καλύπτει το 60% του Όρους Αιγάλεω, να γίνεται επιτακτική.
Ωστόσο, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης υπάρχει άτυπη ενημέρωση ότι για φέτος η χρηματοδότηση των δράσεων πυροπροστασίας που υλοποιούν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης θα μειωθούν δραματικά ή θα πάψουν οριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, η στελέχωση των προγραμμάτων πυροπροστασίας από εθελοντές είναι καταλυτική. Ο ΠΕΣΥΔΑΠ, που από το 2002 αναλαμβάνει κάθε χρόνο το κύριο βάρος της πρόληψης δασικών πυρκαγιών στο Όρος Αιγάλεω, έχει αναπτύξει, εκπαιδεύσει και συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό εθελοντών. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η αξιοποίησή τους μπορεί να αποδειχθεί λυτρωτική και να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις προθέσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την γενικότερη αδυναμία της κεντρικής διοίκησης.
Παρόλα αυτά η εθελοντική προσφορά θα πρέπει να παρέχεται με ορισμένες προϋποθέσεις. Με νωπές τις μνήμες από τον πρόσφατο τραυματισμό εθελόντριας από επίθεση επικίνδυνου αδέσποτου σκύλου στο ΔΙΚΕΠΑΖ, επικαιροποιείται η ανάγκη ασφάλειας σε περίπτωση ατυχήματος όλων των εθελοντών, που συμμετέχουν σε προγράμματα και βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, προσφέροντας από την πρώτη γραμμή.
Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γρ. Γουρδομιχάλης δήλωσε: «Η άρνηση της κεντρικής διοίκησης για μη θεσμική κατοχύρωση της εθελοντικής προσφοράς είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Είναι αδιανόητο να μην επιτρέπεται στους φορείς της αυτοδιοίκησης να παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εθελοντές που συμμετέχουν στην υλοποίηση προγραμμάτων τους. Δυστυχώς το κοινωνικό έργο που επιτελείται και η κρισιμότητα της κατάστασης σχετικά με την πυροπροστασία του Όρους Αιγάλεω δεν τυγχάνει της δέουσας αναγνώρισης των καθ’ ύλην αρμόδιων, που έχουν απλώσει ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από τις προθέσεις σχετικά με την υποστήριξη του προγράμματος. Δεν θα επιτρέψουμε καμία έκπτωση στην περιφρούρηση του Όρους Αιγάλεω.»