23 Δεκεμβρίου 2012

Τι μπορεί να σημαίνει η επίθεση του Γιάννη Λούλη σε Σαμαρά και Καμμένο;



Τι λέει ο (πρώην) επικοινωνιολόγους του Καραμανλή για τη ΝΔ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Μεγάλη Δεξιά.
Σε άρθρο του στην... "Ημερησία" με τίτλο «η δομική κρίση της ελληνικής δεξιάς» ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρθηκε στην «κατάρρευση του εγχειρήματος» του Πάνου Καμμένου.
«Πέρα όμως από τα ορατά, υπάρχει κάτι βαθύτερο και....
άρα σοβαρότερο πολιτικά. Τούτο παραπέμπει στην ευρύτερη δομική και διαχρονική κρίση της ελληνικής δεξιάς. Ενώ, θα ήταν σοβαρό λάθος να αγνοηθεί η κρίση αυτή επειδή το πιο παραδοσιακό τμήμα της Δεξιάς κυβερνά, σε συνεργασία με δύο άλλους εταίρους» σημειώσε ο Γιάννης Λούλης.
Για τις τελευταίες εκλογές ο επικοινωνιολόγος εξήγησε ότι η ΝΔ καταποντίστηκε κάτω από το 20% και μόνο ο φόβος από την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ την πριμοδότησε με το ισχνό 30%. «Ο Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ. δεν υπήρξαν κάτι «νέο». Υπήρξαν υποβαθμισμένο υποπροϊόν της Δεξιάς. Ήσαν ένα σύμπτωμα της δομικής κρίσης της ΝΔ. Άλλωστε οι ΑΝ.ΕΛ ξεπήδησαν μέσα από τη ΝΔ. Τους έστρωσε το χαλί ο Σαμαράς, στην αρχική λαϊκιστική του φάση. Ενώ υπήρξαν, στο στάδιο εκείνο, φανατικοί στυλοβάτες της ηγεσίας του» υπογράμμισε ο Γιάννης Λούλης.
Στη συνέχεια εκτίμησε ότι η ΝΔ είναι όμηρος της «λαϊκής Δεξιάς», η οποία αύξησε την επιρροή της στο εκλογικό σώμα. «Πρόθυμος όμηρος της έγινε άλλωστε αρχικά, και ο Αντώνης Σαμαράς ως ηγέτης της ΝΔ, είτε διότι ελκύονταν από τις ιδέες αυτές, είτε διότι πίστευε πως θα ωφεληθεί εκλογικά. Το τελευταίο, ως προσδοκία, διαψεύστηκε παταγωδώς. Ο Σαμαράς τραυμάτισε την αξιοπιστία του. Η απήχηση της ΝΔ συρρικνώθηκε. Ενώ άνοιξαν διάπλατα οι πύλες για την εκτόξευση της φούσκας Καμμένου» τόνισε ο Γιάννης Λούλης.
Στο τέλος του άρθρου του ο επικοινωνιολόγος αναρωτήθηκε: «Τι θα κάνει όμως τώρα ο αρχηγός της ΝΔ με τα υπολείμματα της φούσκας αυτής; Το όραμα μιας «μεγάλης δεξιάς» με κάθε λογής λαϊκιστές, υπερεθνικιστές, παλαιοκομματικούς και ακραίους θα σημάνει ένα πράγμα για τη ΝΔ: Μια ακόμη πιο περιχαρακωμένη εικόνα. Και άρα, μια ακόμη πιο «μικρή» δεξιά! Η δομική κρίση της ΝΔ έτσι θα βαθύνει. Ενώ, πιο μακροχρόνια, κινδυνεύει να έχει την τραγική μοίρα του ΠΑΣΟΚ».