«Κυρίες και κύριοι, εκπρόσωποι του τύπου,
Θα ήθελα να σας πω ότι είχα την τιμή, το προνόμιο και τη χαρά να συναντηθώ με την Αυτού Εξοχότητα τον Πρωθυπουργό του Κράτους του Κατάρ, και αύριο θα....
έχω επίσης την τιμή και την ευκαιρία να συναντηθώ με την Αυτού Υψηλότητα τον Εμίρη του Κράτους του Κατάρ. Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για το βασικό σκοπό αυτών των πολύ σημαντικών συναντήσεων. Όπως μόλις επισήμανε ο Εξοχότατος, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να φέρουμε πιο κοντά αφενός τους επενδυτές από το Κατάρ με τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα, αφετέρου τους έλληνες επιχειρηματίες με τους συναδέλφους τους από το Κατάρ. Σε επίσημο επίπεδο, ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω τη φιλία των δύο χωρών μας, αλλά και το ρόλο που και οι δυο διαδραματίζουν, η Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Κατάρ στον Αραβικό Κόσμο, ένας ρόλος που και για τις δυο χώρες είναι ρόλος σταθερότητας και συνεργασίας μεταξύ των λαών σε περιφερειακό επίπεδο. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι το μέλος εκείνο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη εγγύτητα στη Μέση Ανατολή. Φιλοδοξία μας είναι να κάνουμε τη χώρα μας έναν κεντρικό σύνδεσμο μεταξύ Ελλάδας και Μέσης Ανατολής από όλες τις απόψεις, στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, των τραπεζών, των κατασκευών, των επικοινωνιών και της πολιτιστικής συνεννόησης.
Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, εξέρχεται αυτήν την εποχή από μια δραματική κρίση – και βγαίνουμε δυνατότεροι, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας, πιο εξωστρεφείς και πιο αξιόπιστοι. Και η αξιοπιστία είναι η λέξη υπ’αριθμόν 1, η πιο σημαντική. Έτσι μπορούμε τώρα να γίνουμε μια στέρεα γέφυρα μεταξύ των γειτόνων μας στη Μέση Ανατολή και των Ευρωπαίων εταίρων μας. Μπορούμε να έχουμε αυτό το ρόλο, της στέρεας γέφυρας.
Το Κατάρ είναι μια χώρα με πλούσιους φυσικούς πόρους και, επίσης, με μεγάλες φιλοδοξίες σε περιφερειακό επίπεδο. Είναι μια φιλειρηνική χώρα, προσανατολισμένη στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι συνεπώς φυσικό για τις δυο χώρες μας να αναζητούμε εκτενώς κοινούς στόχους και κοινά σχέδια αμοιβαίας ωφέλειας για την Ελλάδα και το Κατάρ, αλλά και συνολικά για την περιοχή μας. Θεσπίζουμε τώρα ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας, και, όπως μόλις είπε ο Εξοχότατος, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε να είμαστε εποικοδομητικοί και να γνωρίζουμε με ακρίβεια τι κάνουμε – τόσο στο πολιτιστικό επίπεδο, το οποίο είναι σημαντικό και για τα δύο μέρη, προκειμένου η φιλία μας να αναπτυχθεί σε στέρεο έδαφος- όσο και στον τομέα της επιχειρηματικότητας, μέσω ενός Κοινού Επιχειρηματικού Συμβουλίου του Κατάρ και της Ελλάδας, έτσι ώστε να εξετάζονται με ταχύτητα όλες οι επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, κάποια σχέδια είναι ήδη σε φάση ωρίμανσης και κάποια άλλα είναι υπό εξέταση. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για νέα, συγκεκριμένα σχέδια, που διαμορφώνουν τη νέα ενισχυμένη μας ατζέντα, από τον τουρισμό έως τα ενεργειακά προγράμματα, από τις υποδομές, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις κατασκευές έως τους συγκοινωνιακούς κόμβους. Ανοίγουμε μια νέα διαδικασία στενής διμερούς συνεργασίας και αμοιβαίας ωφέλειας. Κάποια θέματα θα αντιμετωπιστούν σε επιχειρηματικό και κάποια άλλα σε διακυβερνητικό επίπεδο. Ας ξεχωρίσουμε τα μεν από τα δε, προς το κοινό συμφέρον και των δύο πλευρών. Οι πολιτικές μας σχέσεις θα πρέπει να προχωρήσουν με τη δική τους αξία. Σε κάθε περίπτωση έχουμε πολλά να μοιραστούμε και φυσικά οι επιχειρηματικές μας σχέσεις θα πρέπει να δοκιμαστούν σχέδιο προς σχέδιο ή σε μια σειρά από σχέδια, όπως τονίσαμε νωρίτερα.
H Ελλάδα παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες και το Κατάρ θα έχει την ευκαιρία να τις εξετάσει. Είμαι βέβαιος, ότι η διαδικασία που ξεκινάμε, Εξοχότατε, θα είναι πολύ εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές. Το κλειδί για αυτό είναι να κάνουμε ένα βήμα τη φορά, να έχουμε μία σταθερή πρόοδο. Δε χρειαζόμαστε πυροτεχνήματα. Χρειαζόμαστε καλή κατανόηση, ενδελεχή προετοιμασία και σταθερά αποτελέσματα. Και είμαι πολύ βέβαιος, ότι έχουμε κάνει μια πολύ καλή αρχή σήμερα.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την υπέροχη φιλοξενία σας.
Δημοσιογράφος: Απλά αναρωτιέμαι αν μπορείτε να μας αναπτύξετε μερικές από τις λεπτομέρειες του κοινού ταμείου για τη στήριξη των μικρομεσαίων βιομηχανιών στην Ελλάδα. Πόσο θα συνεισφέρει κάθε χώρα, πόσο μεγάλο είναι το ταμείο;
Επίσης, μια ερώτηση για τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά. Συναντηθήκατε με τον Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας. Μπορείτε να μας πείτε ποιο ήταν το αντικείμενο της συνάντησης και για τι μιλήσατε;
Α. Σαμαράς: (σε συνέχεια των δηλώσεων του Πρωθυπουργού του Κατάρ). Αυτή ακριβώς είναι η σωστή απάντηση στην ερώτηση, όσον αφορά το πρώτο μέρος. Όσον αφορά το δεύτερο μέρος της ερώτησης, ήταν μια μη προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν. Ξεκινάω μια επίσημη επίσκεψη και εκείνος μόλις ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψη του. Έτσι, συναντηθήκαμε, είμαστε γείτονες, είμαστε και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ. Είναι φυσικό να συναντιόμαστε, επισήμως ή ανεπισήμως.
Φυσικά, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχουν προβλήματα πάνω στα οποία πρέπει να δουλέψουμε. Αλλά, πιστεύω ότι υπάρχει, επίσης, η βούληση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Και αυτό είναι αυτό που ουσιαστικά επιβεβαιώνουμε κάθε φορά.
Αυτό είναι όλο. Δε συζητήσαμε λεπτομερώς για κανένα θέμα. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα επιμένει σε μια δεσμευτική από το Διεθνές Δίκαιο [λύση], η οποία πιστεύω ότι είναι η μόνη στέρεη βάση για την επίλυση των διαφορών, και πρέπει να σας πω ότι στις 5 Μαρτίου πρόκειται να γίνει μια κυβερνητική συνάντηση στην Άγκυρα και εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα αυτά.
Δημοσιογράφος: Και για τους δύο Πρωθυπουργούς. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν κάτι συγκεκριμένο; Θέλω να πω, συζητήσατε συγκεκριμένες επιχειρηματικές προτάσεις και ποια είναι η αντίδραση των Αρχών του Κατάρ;
Α. Σαμαράς: (Σε συνέχεια των δηλώσεων του Πρωθυπουργού του Κατάρ). Έχουμε συζητήσει και έχουμε πραγματικά φέρει συγκεκριμένες προτάσεις στην ατζέντα, όπως η Εξοχότητα του μόλις ανέφερε, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν περισσότερες επενδυτικές προτάσεις από τους εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας που έχουν έρθει εδώ μαζί μας. Και θα ήθελα, επίσης, να τους ευχαριστήσω, γιατί έχουν πολύ σοβαρές προτάσεις να κάνουν.
Αλλά από την άλλη πλευρά, έχω να σας πω ότι αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να συμβούν στιγμιαία. Χρειάζονται σχολαστική προετοιμασία, όπως ανέφερε η Εξοχότης του, και απαιτούν επίπονες διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για μια διαδικασία, δεν είναι μια έμπνευση της στιγμής. Σήμερα ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία σε πολλούς τομείς, με πολλά και σοβαρά επενδυτικά σχέδια και πιστεύω ότι θα είναι γόνιμα, μπορούν να είναι γόνιμα και, όπως έχει ήδη αναφερθεί, πρόκειται να γίνουν ειδικές συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών σε υπουργικό επίπεδο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι γόνιμες ιδέες μπορούν να υλοποιηθούν στην πράξη.
Δημοσιογράφος: (Ρωτάει στα Αραβικά)
Α. Σαμαράς: (Σε συνέχεια των δηλώσεων του Πρωθυπουργού του Κατάρ). Αν μπορώ να πω μια λέξη. Θα ήθελα να συγχαρώ την κυβέρνηση του Κατάρ για τις πολύ θετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει από την αρχή. Από τη δημιουργία των Φίλων της Συρίας και το να επιτρέπουν αυτές οι ευκαιρίες να μένουν ανοιχτές. Και ελπίζω αυτή η απίστευτη εμφύλια σφαγή που έχει λάβει χώρα στη Συρία να τελειώσει. Ο,τιδήποτε μπορεί να γίνει για να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία είναι, προφανώς, προς όφελος του λαού της, για τον οποίο αγωνιά όλος ο κόσμος σήμερα, κάθε φορά που παρακολουθεί τα απίστευτα γεγονότα που συμβαίνουν εκεί. Έτσι, θα ήθελα απλώς να συγχαρώ τις αρχές του Κατάρ για τις πολύ, πολύ θετικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη λάβει.
Δημοσιογράφος: Σύμφωνα με τα λόγια σας, η Ελλάδα επιμένει στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν συζητήσατε με τον ομόλογό σας κ. Ερντογάν σχετικά με το καθεστώς του Αιγαίου Πελάγους.
Α. Σαμαράς: Δε συζητήσαμε λεπτομερώς τίποτα. Δώσαμε μικρούς τίτλους σε θέματα που πρόκειται να συζητήσουμε στις 5 Μαρτίου στην Άγκυρα. Δε θα μίλαγα συνεπώς σοβαρά αν σας έλεγα ότι συζητήσαμε σε βάθος οτιδήποτε. Είναι σημαντικό ότι συναντηθήκαμε, είναι επίσης σημαντικό ότι και οι δύο ελπίζουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος σε μια σειρά από ζητήματα στις αρχές Μαρτίου. Αυτό πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό».