8 Απριλίου 2013

«Τέχνη και Αλληλεγγύη: από τον κόσμο των χρωμάτων στο …παράλληλο σύμπαν των αγορών».



"Τα παιδιά μας είναι οι αυριανοί Ευρωπαίοι Πολίτες και αυτοί μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Και εθνικό και ευρωπαϊκό." 
Από την Εκδήλωση με θέμα Τέχνη και Αλληλεγγύη: από τον κόσμο των χρωμάτων στο …παράλληλο σύμπαν των αγορών».
32 έργα μερικών από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες πρόκειται να δημοπρατηθούν, με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες, από το ποσό που οφείλεται στο ελληνικό κράτος.

O Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, απεύθυνε χαιρετισμό σήμερα Δευτέρα 8 Απριλίου στην εκδήλωση της Ελληνογερμανικής Αγωγής «Τέχνη και Αλληλεγγύη: από τον κόσμο των χρωμάτων στο …
παράλληλο σύμπαν των αγορών», που έλαβε χώρα στην Image Gallery.  
Στην εκδήλωση  απεύθυνε χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Κ. Χρήστος Σταϊκούρας , καθώς και η Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.
Πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων της Ελληνογερμανικής Αγωγής για την Ευρώπη, την κρίση, τις σχέσεις των νέων με την πολιτική και την τέχνη, στο πλαίσιο της οποίας συγκεντρώθηκαν 32 έργα μερικών από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες και πρόκειται να δημοπρατηθούν από τον οίκο Bonhams στο εαρινό Greek Sale, που θα γίνει στις 24 Απριλίου 2013 στο Λονδίνο.
Τα έσοδα από τη δημοπρασία των έργων θα ενισχύσουν τους σκοπούς του μη κερδοσκοπικού οργανισμού GreeceDebtFree, που αγοράζει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά, τα οποία στη συνέχεια ακυρώνονται, ώστε να μειωθεί το εθνικό χρέος.
Στο πλαίσιο της Εκδήλωσης η χορωδία της Ελληνογερμανικής Αγωγής ερμήνευσε το τραγούδι «Σας μιλούν οι κληρονόμοι της Ευρώπης» που γράφτηκε ειδικά για την εκδήλωση από την κ. Χρύσα Αποστολάτου.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Κατερίνα Λυμπεροπούλου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού, που απηύθυνε στην εκδήλωση της Ελληνογερμανικής Αγωγής ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
«Κύριε συνάδελφε Υπουργέ, κύριε Πρέσβη, κύριε Πρύτανη, εκλεκτοί και εκλεκτές προσκεκλημένοι,
 Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε αυτή την εκδήλωση, που προβάλλει μια αξιέπαινη, αλλά και δημιουργική πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
Αξιέπαινη, γιατί αποτελεί μια προσπάθεια συμβολικής προσφοράς υπέρ της μείωσης του ελληνικού  χρέους, διαμέσου της αγοράς κρατικών ομολόγων.
Ταυτόχρονα, όμως, στέλνει το μήνυμα προς κάθε  κατεύθυνση, ότι όλοι μας, όλοι οι Έλληνες πολίτες μπορούμε να βοηθήσουμε στο βαθμό που μας αναλογεί, για να ξεπεράσει η χώρα μας αυτή την πολύμορφη και βαθειά κρίση.
Είναι μία πρωτοβουλία και μία εκδήλωση δημιουργική, γιατί  εντάσσει σε μία ευρεία συμμαχία 32 από τους  σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι εργάστηκαν αφιλοκερδώς και φιλοτέχνησαν έργα με κεντρικό θέμα την Ευρώπη, ειδικά γι’ αυτή την εκδήλωσή. Και θα ήθελα ως εκπρόσωπος της Πολιτείας να τους συγχαρώ ιδιαίτερα και να τους ευχαριστήσω γι’ αυτήν την συμβολική και ουσιαστική προσφορά. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου, γιατί αυτή η προσφορά έρχεται από τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού, από τους ανθρώπους, δηλαδή, που στηρίζουν την «σπονδυλική στήλη» κάθε κοινωνίας.
Αυτή η εκδήλωση εντάσσει στη συμμαχία, επίσης, ένα μεγάλο οίκο δημοπρασιών, ο οποίος συμμετέχει στο εγχείρημα χωρίς να επιδιώκει το κέρδος.
Τόσο, λοιπόν, γι’ αυτή την αξιέπαινη στόχευση, όσο και για το δημιουργικό σχεδιασμό που συμβάλλει στην εξωστρέφεια της πατρίδας μας, αλλά και στην καλή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό,  αξίζουν θερμά  συγχαρητήρια στη Διοίκηση της Σχολής, τους καθηγητές, τους δασκάλους, στους γονείς και στα παιδιά.
Ο συνάδελφος, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών,  κύριος Σταϊκούρας, είμαι σίγουρος ότι θα εξηγήσει καλύτερα πώς γίνεται ακριβώς η αγορά των ομολόγων του δημοσίου και ποια είναι η συμβολική και πραγματική σημασία της.
Η  Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, είμαι σίγουρος ότι θα μας μιλήσει για τη σημασία των έργων. Θα μας αναλύσει τα έργα των καλλιτεχνών, των τόσο καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά θα μας μιλήσει και για τις διαδικασίες της Δημοπρασίας στο Λονδίνο.
Επιτρέψτε μου προσωπικά να σταθώ στη σημασία της συμμετοχής στα κοινά.
Στη σημασία, δηλαδή, του να κάνει ο καθένας από εμάς αυτό που μπορεί, για να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια ή και για να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Η πατρίδα μας διέρχεται σήμερα την μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικής της ιστορίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση τη μεγαλύτερη κρίση από τη δημιουργία της.
Τα παιδιά μας είναι οι αυριανοί Ευρωπαίοι Πολίτες και αυτοί μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Και εθνικό και ευρωπαϊκό.
Εάν σε αυτή τη διεκδίκηση επιλέγουμε τους σωστούς στόχους, τους υπηρετούμε με δημιουργικότητα, με διάθεση συνεργασίας και προσήλωση, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε  τίποτε για το μέλλον!
Και με μεγάλο ενδιαφέρον επίσης,  αναμένω τα πορίσματα της πολύ σοβαρής έρευνας, με θέμα τις απόψεις των νέων, τις δικές τους απόψεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σας εύχομαι πάντοτε τέτοιες αξιέπαινες και δημιουργικές πρωτοβουλίες!
Σας ευχαριστώ θερμά».