10 Ιουλίου 2013

Άστραψε και βρόντηξε ο Δήμαρχος

Η δημοτική αστυνομία στον Πειραιά είναι απαραίτητη λόγω έλλειψης προσωπικού τονισε χθες στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος.
Ο κ. Μιχαλολιάκος προσθεσε ωστόσο ότι «αν η πολιτεία στην πολύ σκληρή διαπραγμάτευση που έχει αναλάβει θεωρεί ότι κάποιοι από τους δημοτικούς αστυνομικούς πρέπει να μετακινηθούν στην ΕΛΑΣ και να ασκούν τα ίδια καθήκοντα αυτό δεν είναι και το χειρότερο σενάριο που μπορεί να συμβεί.»....

Ο δήμαρχος Πειραιά σημείωσε πάντως ότι δεν πρέπει να χαθούν θέσεις εργασίας.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, απάντησε χθες το πρωί, σε ερωτήσεις πολιτών, στην εκπομπή «Τα παράπονα σας στο Δήμαρχο», στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1 – 90,4 FM», που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος κ. Ν. Παρασκευάς.
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ
Για τις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
«Σήμερα είναι μια δύσκολη ημέρα, όχι μόνο για την Αυτοδιοίκηση. Κάθε ημέρα έχουμε μια δύσκολη ημέρα για την Ελλάδα. Τριάντα χρόνια, από τη δεκαετία του ΄80 μέχρι και τη πρώτη δεκαετία του 2000, η πολική τάξη τάιζε τον ελληνικό λαό με «πολιτικά ναρκωτικά» και ζούσε με ψευδαισθήσεις. Τα ναρκωτικά του εύκολου υπερδανεισμού και του εύκολου υπερκαταναλωτισμού. Δυστυχώς, και σήμερα ακόμη που έχουμε ξεπεράσει τον γκρεμό της χρεοκοπίας, υπάρχει ακόμη η αξιωματική αντιπολίτευση και οι νεοναζί, οι οποίοι εξακολουθούν να δίνουν στον ελληνικό λαό «πολιτικά ναρκωτικά» και υπόσχονται πράγματα τα οποία γνωρίζουν, ότι αποκλείεται να μπορούν να πραγματοποιήσουν.
Αυτήν την πολιτική που οδήγησε στη χρεοκοπία, πρέπει ο ελληνικός λαός να την απομονώσει αμέσως. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ευπρόσδεκτα οποιαδήποτε μέτρα που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν την κρίση. Σε κάθε ευκαιρία, έχω τονίσει ότι δεν είναι κριτήριό μου ποιός είναι Πρωθυπουργός. Για μένα, δεν αλλάζει η ιεράρχηση των προβλημάτων.
Ο Δήμος Πειραιά, εκτός όλων των άλλων μεγάλων προβλημάτων, έχει και τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Οποιαδήποτε απώλεια, έστω και ενός, είναι δραματική για τον Πειραιά.
Εμείς δεν έχουμε παραπάνω από 80 άτομα στη Δημοτική Αστυνομία. Λένε, ότι η Αθήνα έχει 1.500 άτομα. Έχουμε 39 σχολικούς φύλακες, πολύ λιγότερους από ότι τα σχολεία μας. Στη Διεύθυνση Πρασίνου έχουμε 18 άτομα. Χρειάζεται εξορθολογισμός, δεν νομίζω ότι χρειάζεται αίμα, δηλαδή απολύσεις.
Χρόνια ακούω την ανάγκη των μετατάξεων. Όταν δεν μπορούν να γίνουν με την εκούσια βούληση ενός υπαλλήλου, να γίνουν υποχρεωτικές. Βεβαίως να γίνουν υποχρεωτικές και να μπορούν να είναι από όμορο Δήμο σε όμορο Δήμο, από υπηρεσία του δημοσίου που περισσεύουν σε ένα Δήμο, από το Δήμο που περισσεύουν σε μία υπηρεσία του Δημοσίου. Αλλά δεν έγιναν. Αντίθετα, μας καταδυναστεύει η γραφειοκρατία. Δύο χρόνια χρειάστηκαν για να μεταταγεί, με τη θέλησή του, ένας οδηγός από το Δήμο Αθηναίων στο Δήμο Πειραιώς.
Επειδή δεν μπορούμε να τα κάνουμε αυτά, να μείνουν τόσες οικογένειες στο δρόμο; Πιστεύω ότι είναι άδικο. Ελπίζω ότι η κινητικότητα δεν θα οδηγήσει σε απολύσεις, αλλά θα οδηγήσει σε μετακινήσεις. Το ελπίζω, το εύχομαι, θα το πολεμήσω και ελπίζω ότι θα πείσω.
Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Πειραιά είναι λιγότεροι από όσους χρειάζομαι και δουλεύουν πολύ. Αυτό το βλέπει ο Πειραϊκός λαός και το εισπράττει.»
39 Σχολικοί Φύλακες
«Έχω 39 σχολικούς φύλακες. Τα σχολεία μας είναι 70-75. Είναι οικογενειάρχες, είναι άνθρωποι που δουλεύουν, άνθρωποι που αγαπούν τον Πειραιά. Με όλους διατηρώ προσωπικές σχέσεις. Δεν ξέρω ποιο κόμμα ψήφισαν ή θα ψηφίσουν ή πιο Δήμαρχο ψήφισαν, ούτε με ενδιαφέρει. Ακόμη και αν θα καταργηθεί ο θεσμός του σχολικού φύλακα λόγω των δυσκολιών, έχουμε ανάγκη από φυλάξεις πολλών κτηρίων. Έχουμε ανάγκη από φύλαξη αλσών, παιδικών χαρών, σχολείων. Μπορούμε λοιπόν, να θεσμοθετήσουμε μια ειδικότητα φυλάκων γενικών καθηκόντων. Όχι μόνο δεν μας περισσεύουν, μας λείπουν και άλλοι.
Π.χ πρέπει να μισθώσουμε το αναψυκτήριο στο Άλσος Δηλαβέρη για να αναλάβει ο ιδιώτης και τη φύλαξη του χώρου. Αν είχαμε φύλακες, δεν θα χρειαζόταν να απευθυνθούμε στον ιδιώτη. Δεν έχουμε φύλακες.
Θα αγωνιστώ.»
Θα δώσουμε τη μάχη
«Δεν έχω αποδεχθεί την ήττα. Δεν έχω αποδεχθεί ότι η Δημοτική Αστυνομία θα καταργηθεί. Εγώ ευθέως λέω: Σε κάποιες Δημοτικές Αστυνομίες, που έχουν προσληφθεί περισσότεροι από όσο θα έπρεπε, πρέπει να μετακινηθούν είτε προς την Ελληνική Αστυνομία είτε προς άλλες Δημοτικές Αστυνομίες, που έχουν ελλείψεις. Εμείς με μια χούφτα ανθρώπων νικήσαμε το παρεμπόριο και προσπαθούμε να επιβάλλουμε και την παρουσία μας και στις άλλες αρμοδιότητες που έχει η Δημοτική Αστυνομία. Κακώς υπάρχουν αρμοδιότητες επικαλυπτόμενες δηλαδή αρμοδιότητες που έχει και η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία. Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν δικαίωμα να ελέγχουν και οι μεν και οι δε. Το ίδιο και στην παράνομη στάθμευση. Θα δώσουμε τη μάχη μας για να αυξηθεί ο αριθμός των Δημοτικών Αστυνόμων, όχι να καταργηθεί».
Τα εμπορικά
«Ένα από τα προβλήματα που είχε η οικονομία της χώρας ήταν οι φούσκες στα ενοίκια. Στην οδό Δραγάτση, ο επιχειρηματίας Βάρδας πλήρωνε 23.000 ευρώ το μήνα ενοίκιο. Μαζί με τα υπόλοιπα έξοδα, για να έχεις κέρδος, πρέπει να κάνεις τζίρο 100.000 ευρώ. Έλεος. Πόσο παραπάνω να αγοράσει το κουστούμι ο καταναλωτής; Ας ρίξουν και λίγο τα ενοίκια οι ιδιοκτήτες. Ακόμη τα ενοίκια είναι φούσκες, είναι ψηλά. Το χαμηλότερο ενοίκιο θα δώσει ζωή στη αγορά, θα δώσει θέσεις εργασίας, θα δώσει ζωντάνια και κατανάλωση.»
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γενικού Λυκείου Πειραιά, σε τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή, ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την προσπάθεια που έκανε ώστε να μην συγχωνευτούν το 1ο και 2ο Λύκειο. Ο κ. Μιχαλολιάκος σημείωσε:
«Μετά από την επικοινωνία που είχαμε στην προηγούμενη εκπομπή, ήταν η πρώτη ενέργεια που έκανα και έδωσα αυστηρή εντολή προς κάθε κατεύθυνση να συγκρουστούμε με τέτοια σκέψη. Δεν θα γίνει. Θα μου πείτε από πού αντλώ αυτήν την αισιοδοξία; Από το δίκιο του θέματος. Στον Πειραιά δεν κλείνουν σχολεία.»
Συνταξιούχος πλοίαρχος έθεσε ερώτημα στο Δήμαρχο γιατί έχει σταματήσει να εορτάζεται η Ναυτική Εβδομάδα στον Πειραιά. Στη συνέχεια, ο κ. Μιχαλολιάκος απάντησε:
«Το 2015 ο Πειραιάς θα είναι η Ναυτική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μια γιορτή και μια τιμή πολύ μεγάλη. Η Ναυτική Εβδομάδα ήταν με την αιγίδα και με την ευθύνη του Πολεμικού μας Ναυτικού. Υπάρχει ακόμη, αλλά όπως έχουν υποβαθμιστεί όλα όσα ενδεχομένως κόστιζαν, έχει υποβαθμιστεί κι αυτή. Ευχαριστώ πολύ τον ακροατή, γιατί μου δίνει το ερέθισμα να κινητοποιήσω δυνάμεις για την αναβάθμισή της. Δύναμη της χώρας είναι ο πολιτισμός, η ναυτοσύνη, η ομορφιά της φύσης. Δεν μπορεί να υποβαθμίζουμε τη ναυτοσύνη.
Συγχαρητήρια στον Αντώνη Σαμαρά που επανίδρυσε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, που επανίδρυσε, έστω και με καθυστέρηση ενός έτους, το Υπουργείο Πολιτισμού και που επανίδρυσε το Υπουργείο Τουρισμού. Αυτός ο τόπος έχει δυνάμεις και δυνατότητες. Αρκεί να επενδύσει ακριβώς εκεί που μπορεί και όχι στα δανεικά.»
ΣΕΦ- Στίβος
«Το ΣΕΦ δεν θα το χάσουμε. Το ΣΕΦ θα μείνει. Κάνουμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση από το ΣΕΦ μέχρι τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο. Ο μοναδικός χώρος, κατά την άποψή μου, που μπορεί να γίνει στίβος είναι από το ΣΕΦ μέχρι το Μοσχάτο. Έπρεπε να είχε γίνει. Αυτόν το χώρο τον διεκδικούν όλοι. Τον διεκδικούν πράκτορες για να κάνουν λιμάνι κρουαζιέρας. Δεν θα γίνει. Το λιμάνι κρουαζιέρας είναι ο Πειραιάς. Τελεία και παύλα.»
 Καθαριότητα
«Η έγνοια μου είναι η Περιφέρεια του Πειραιά και από την Περιφέρεια ξεκινάω και πάω προς το κέντρο. Πάω ανάποδα. Αγαπώ πολύ τον Απόλλωνα Καμινίων. Τον θεωρώ μια από τις πιο αυθεντικές λαϊκές γειτονιές της χώρας. Και τον επισκέπτομαι πάρα πολύ συχνά. Η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται κάθε μέρα, πράγμα το οποίο δεν γινόταν παλαιότερα. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη βελτίωση. Για τους κάδους που δεν έχουν πλυθεί, θα πλυθούν εντός της εβδομάδος. Αυτοί που είναι χαλασμένοι θα αντικατασταθούν εντός της ημέρας. Θέλω αυτή τη συμμαχία Δημοτικής Αρχής – Εργαζομένων και Δημοτών για να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Με τους ρακοσυλλέκτες το πρόβλημα είναι μεγάλο, γιατί δεν αφορά αυτούς καθαυτούς, που βγάζουν τα υλικά με γάντζους από τις σακούλες, αφορά κυρίως αυτούς που είναι πίσω από αυτούς, που εμπορεύονται τα προς ανακύκλωση προϊόντα των σκουπιδιών. Και δεν αφορά μόνο τον Απόλλωνα Καμινίων, αφορά και το κέντρο του Πειραιά και όλες τις περιοχές. Δεν έχουμε τόσους Δημοτικούς ή και της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνομικούς, ώστε να έχουμε πίσω από κάθε κάδο και ένα φρουρό. Ας είμαστε και εμείς οι πολίτες φρουροί της καθαριότητας μας. Να τους σταματήσουμε».
Διεκδικούμε
«Η πόλη του Πειραιά δεν έχει κανένα λιμάνι. Της το έχουν αφαιρέσει. Ο Ο.Λ.Π. είναι Ανώνυμη Εταιρεία επί του εδάφους του Πειραιά, που ασκεί όμως δική της εξουσία.
Είναι «κράτος εν κράτει», εις βάρος του Πειραιά. Γιατί όλη η επιβάρυνση της πόλεως προέρχεται από τη λειτουργία του. Άρα μη λέμε το λιμάνι μας. Το λιμάνι μας παλεύει ο Δήμαρχος να το επαναποκτήσουμε. Να πέσουν τα κάγκελα που μας χωρίζουν. Ήδη, με εντολή Πρωθυπουργού, ύστερα από απίστευτα σκληρές πιέσεις που εγώ άσκησα και ασκώ, επιχειρείται να μας αποδοθεί η Παγόδα, η οποία είναι ερμητικά κλειστή τα τελευταία δέκα χρόνια και κοστίζει και στον Ελληνικό λαό. Το Παλατάκι. ένας δημοτικός χώρος 70 στρεμμάτων είναι κλειστός και απαγορευμένος για τον Πειραιά. Εμείς θέλουμε το λιμάνι μας. Η πόλη είναι μία. Τα σύνορα της πόλης είναι η θάλασσα. Δεν είναι τα κάγκελα. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι κράτος, όπως είναι και ο Ο.Λ.Π. κράτος της κεντρικής εξουσίας. Εμείς διεκδικούμε από τη λειτουργία του λιμανιού τα ανταποδοτικά οφέλη που δεν τα έχουμε. Είτε είναι με το ένα καθεστώς είτε με το άλλο καθεστώς, εμείς διεκδικούμε τα ανταποδοτικά μας οφέλη. Και όλους τους χώρους του λιμανιού, που δεν είναι για λιμενικές δραστηριότητες. Να αποδοθούν στον Πειραϊκό λαό για χρήση, για πράσινο, για αθλητικές εγκαταστάσεις, για ξενοδοχείο, για την κρουαζιέρα, για συνεδριακό κέντρο, για εκθεσιακό κέντρο».
Σε πρόταση ακροάτριας να δρομολογηθεί λεωφορείο από την Παλιά Κοκκινιά για το Βεάκειο και αντίστροφα, ο Δήμαρχος Πειραιά απάντησε:
«Είμαστε σε μια διαδικασία να μας χορηγήσει ο Ο.Λ.Π. – ως οφείλει – δέκα καινούρια mini bus. Τώρα για πέντε λεωφορεία μου λέει ο Γιώργος Ανωμερίτης, ότι είχε υποσχεθεί. Έστω πέντε, τα οποία είναι γι΄ αυτήν τη δουλειά. Από τις ελλείψεις που έχουμε σε οδηγούς θα τους διαθέσουμε για να κάνουν αυτήν τη διαδρομή. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να συγχαρώ τον Γιώργο Σιγάλα και τους συνεργάτες του, που φέτος έχουν επιτύχει μια πανδαισία στο «Βεάκειο». Κάθε μέρα είναι ασφυκτικά γεμάτο και ο κόσμος ενθουσιασμένος. Είναι η άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα του πολιτισμού, του τραγουδιού, του θεάτρου. Και αναδεικνύει ότι ο Πειραιάς έχει το Βεάκειο. Δεν έχει μόνο το καλύτερο θέατρο της Ευρώπης, που είναι το Δημοτικό, έχει και το Βεάκειο. Προχθές ήταν ο Τόλης Βοσκόπουλος – ο Πειραιώτης – που κάποιοι θολοκουλτουριάρηδες τον θεωρούν τελειωμένο και αποθεώθηκε.»