Μετά την οξύτατη κριτική της Emma Delta για τους χειρισμούς στην υπόθεση των Λαχείων, το επενδυτικό σχήμα που πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την παραχώρηση του 33% του ΟΠΑΠ προτίθεται να σηκώσει ακόμη περισσότερο τους τόνους αναφορικά με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot για την προμήθεια νέου πληροφοριακού συστήματος από την εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη....
Όπως αναφέρουν στελέχη της Emma Delta, η υπογραφή της νέας σύμβασης με την Intralot αποτελεί «πρόκληση» και «αιτία» πολέμου» καθώς όλες οι τροποιήσεις (της έκτης, όπως λένε, εκδοχής της σύμβασης…) ήταν εις βάρος του ΟΠΑΠ. Το νομικό τμήμα της Εmma Delta έχει εντοπίσει δεκάδες παρατυπίες σε σχέση με την αρχική σύμβαση, ωστόσο δύο είναι τα σημαντικότερα πεδία που έχουν προκαλέσει τη μήνιν των μετόχων του fund.
Το πρώτο αφορά στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot (υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2011 επί διοίκησης Σπανουδάκη). Η διετής συμφωνία που τίθεται αυτομάτως σε ισχύ με την υπογραφή της σύμβασης με την Intralot για την προμήθεια νέου πληροφοριακού συστήματος, αφορά στην υποστήριξη και συντήρηση των Τερματικών Αυτόνομης Χρήσης (ΤΑΧ), τα οποία όμως έχουν παροπλιστεί καθώς χαρακτηρίζονται από τους πράκτορες του Οργανισμού «ξεπερασμένα», με κόστος που έχει συμφωνηθεί στα 46 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει, η διοίκηση του ΟΠΑΠ είχε ζητήσει σε προγενέστερο διάστημα να πραγματοποιηθεί γνωμοδότηση από τους αρμόδιους γενικούς διευθυντές για την χρήση των ΤΑΧ από τα πρακτορεία. Το συμπέρασμα ήταν πως πέρυσι μέσω των ΤΑΧ ο Οργανισμός πραγματοποίησε τζίρο 300 χιλ. ευρώ και εφέτος επίσης ο τζίρος μόλις που ξεπερνά τα 100 χιλ. ευρώ. Με την υπογραφή, ωστόσο, για το τεχνολογικό πάροχο, υποστηρίζει η Emma Delta, ο ΟΠΑΠ αποδέχθηκε να πληρώνει 15 εκατ. ευρώ ετησίως για τερματικά που δεν χρησιμοποιεί.
Το δεύτερο σημείο που αποτελεί «αιτία πολέμου» για το επενδυτικό σχήμα αφορά την νέα συμφωνία για την OPAP TV, η οποία, όπως λέγεται, μπήκε από το παράθυρο μέσω του μνημονίου.
Πρόκειται για το τηλεοπτικό κανάλι του ΟΠΑΠ, το πρόγραμμα του οποίου διατίθεται αποκλειστικά μέσω των πρακτορείων της εταιρείας. Βάσει παλαιότερης συμφωνίας μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot, η εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη ανέλαβε την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και την εγκατάστασή του στα πρακτορεία του Οργανισμού, ήτοι 5.500 αποκωδικοποιητές και 20 χιλιάδες τηλεοράσεις στα πρακτορεία, κανάλι δορυφορικής σύνδεσης αλλά και δύο studio για τις ζωντανές τηλεοπτικές εκπομπές.
Η Ιntralot για το σκοπό αυτό συνεργάστηκε με την εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών και υπηρεσιών διαδραστικής τηλεόρασης Vermantia Media Croup, συμφερόντων Φίλιππου Αντωνόπουλου, γιου του CEO της Intralot Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου.
Τους τελευταίους μήνες η λειτουργία της OPAP TV είχε ατονήσει και το προσωπικό που είχε προσληφθεί είχε απολυθεί.
Βολές για τρία θέματα
Η Emma Delta στο νέο εξώδικο που ετοιμάζει για τον τεχνολογικό πάροχο προτίθεται να αναδείξει ακόμη το ζήτημα του πηγαίου κώδικα επικοινωνίας μεταξύ του λειτουργικού συστήματος των παιγνίων (Lotos O/S) και του λογισμικού των παιγνίων (σ.σ. πρόκειται για την καρδιά του πληροφοριακού συστήματος, αυτό που οι μηχανικοί ονομάζουν «transaction engine») και το ότι ο ΟΠΑΠ ακόμη δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, παρά το γεγονός ότι έχει καταβάλει πάνω από 3 δισ. ευρώ στην Intalot στο πλαίσιο της μέχρι σήμερα συνεργασίας τους.
Επιπλέον, τονίζουν πως μέσω της νέας σύμβασης η Intralot ουσιαστικά ελέγχει τα παιχνίδια νέας γενιάς του ΟΠΑΠ μέσω του Συστήματος Διαχείρισης Κάρτας Παίκτη. Και αυτό διότι ο νόμος 4002/11 (ρυθμίζει το σύνολο της αγοράς τυχερών παιχνιδιών), ξεκάθαρα αναφέρει πως δεν μπορούν να παιχτούν τα παιχνίδια που ορίζει (ήτοι παιχνίδια online και VLT) χωρίς Κάρτα Παίκτη.
Η Εmma Delta εκτιμά ότι σε αυτή την περίπτωση περιορίζονται δραστικά οι δυνατότητες του νέου μετόχου του OΠΑΠ, να ασκήσει επιχειρηματικές επιλογές μεγάλης σημασίας, ενώ ταυτόχρονα έχουν εκφραστεί και αιτιάσεις που αφορούν τη σύνδεση της νέας συμφωνίας με άλλες παλαιότερες. Τέλος, θα επισημάνουν το γεγονός πως οι ρήτρες που υπογράφηκαν μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot, αν και αρχικά ανέρχονταν στα 100 εκατ. ευρώ, υποχώρησαν στα 20 εκατ. ευρώ.
www.capital.gr