10 Αυγούστου 2013

Οι αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Τι προβλέπεται για λύκεια και πανελλαδικές



Στη δημοσιότητα έδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Παιδείας το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο και τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί περί τα τέλη Αυγούστου.....

Ανάμεσα στις αλλαγές που φέρνει, είναι η μείωση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων και των κατευθύνσεων σπουδών, η αποσύνδεση του απολυτήριου του λυκείου από τις Πανελλαδικές, η ενίσχυση της εξειδίκευση ςστη Γ’ λυκείου και η ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων που θα ελέγχει τα πάντα γύρω από τις εισαγωγικές των υποψηφίων για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές στις πανελλαδικές είναι έξι:
- Μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στις πανελλαδικές εξετάσεις από έξι σε τέσσερα.
- Περιορίζονται τα επιστημονικά πεδία από τέσσερα σε τρία. Στην ουσία ενοποιείται το τεχνολογικό με αυτό των θετικών επιστημών και δημιουργείται ένα ανεξάρτητο επιστημονικό πεδίο που θα περιλαμβάνει όλες τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
- Οι μαθητές της τελευταίας τάξης λυκείου θα παίρνουν το απολυτήριο με εξέταση σε έξι έως οκτώ βασικά μαθήματα και μετά εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα προσέρχονται στις πανελλαδικές εξετάσεις και θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα ανά ομάδα προσανατολισμού

- Καταργείται η κεντρική επιτροπή εξετάσεων και στη θέση της έρχεται ένας «κυρίαρχος – επόπτης» Οργανισμός, ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων. Παράλληλα δημιουργείται και τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας ώστε να «εξαντλείται» η ύλη και να μην εξαρτάται από τον κάθε διδάσκοντα.
- Εισάγεται ως βασικό μάθημα η Φιλοσοφία στη Β’ λυκείου, καθώς και το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας (Θεσμοί – Αρχές Δικαίου – Οικονομία) στις δύο πρωτες τάξεις του λυκείου.
- Ενισχύονται τα μαθήματα γενικής παιδείας στην Α’ και Β’ λυκείου, ενώ στην Γ’ τάξη αναπτύσσονται τα μαθήματα εξειδίκευσης. Αυτό έχει ως συνέπεια, πρώτον, την αυτοτέλεια στο πρόγραμμα (Α’ και Β’ λυκείου) και δεύτερον την ουσιαστική εμβάθυνση στην Γ’ λυκείου που προετοιμάζει για το πανεπιστήμιο
Επίσης, στην Α’ Λυκείου οι μαθητές θα διδάσκονται μόνο μαθήματα γενικής παιδείας (σήμερα είναι 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης), στη Β’ Λυκείου η αναλογία θα γίνει 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης (από 50-50 σήμερα), ενώ μόνο στην Γ΄ Λυκείου τα μαθήματα κατεύθυνσης θα καταλαμβάνουν το 80% της διδακτέας ύλης.
Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται και στα Επαγγελματικά Λύκεια, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, μετά την τελευταία τάξη του Λυκείου, θεσμοθετείται μια προαιρετική «τάξη μαθητείας», η οποία ουσιαστικά αποτελεί εργασία επ’ αμοιβή πάνω σε αντικείμενο που σχετίζεται με την ειδικότητα του μαθητή.