8 Αυγούστου 2013

Στροφή της Αθήνας στην διαπραγματευτική τακτική της έναντι της Τρόικας



Κεντρική θέση σε αυτήν θα έχει το επιχείρημα ότι, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη ύφεση της οικονομίας και την πολυετή περιοριστική πολιτική, οι αντοχές τόσο των πολιτών όσο και των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν εξαντληθεί και δεν υπάρχουν περιθώρια για την υιοθέτηση πρόσθετων εισπρακτικών ή οριζοντίων μέτρων. ...

«Γραμμές άμυνας» ενόψει του επόμενου γύρου της διαπραγμάτευσης με την τρόικα τον προσεχή Σεπτέμβριο, που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επίπονη, επιχειρεί να διαμορφώσει η Αθήνα.
Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς, όπως προκύπτει από δηλώσεις κορυφαίων υπουργών το τελευταίο διάστημα, θα είναι ότι η κοινωνία, αλλά και οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν έχουν τις απαιτούμενες αντοχές για πρόσθετα μέτρα, ενώ η παράταση της ύφεσης έχει πλέον ακριβώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Ενδεικτική της ελληνικής επιχειρηματολογίας είναι χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη, στην εφημερίδα New York Times, στην οποία αναφέρει: «Οι δανειστές πρέπει να καταλάβουν ότι το βασικό ρίσκο σήμερα είναι το να προσπαθήσουν να επιβάλουν και άλλα μέτρα – η όποια προσπάθεια για περαιτέρω φορολόγηση των εισοδημάτων δεν θα πετύχει. Η λιτότητα έχει προωθηθεί όσο δεν πάει». Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως κατά την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα «ένα από τα βασικά μηνύματα του κ. Σαμαρά θα είναι αυτό», αναδεικνύοντας ότι ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η Αθήνα θα επιδιώξει κάθε δυνατή συμμαχία και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο νέων εισπρακτικών ή άλλων οριζοντίων μέτρων.
Υπενθυμίζεται πως στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Μητσοτάκη είχε κινηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, παρότι η αναφορά του σε «κόπωση» των βουλευτών παρερμηνεύθηκε και προκάλεσε ισχυρές πολιτικές αναταράξεις εντός της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Οι «γραμμές άμυνας» που επιχειρεί να διαμορφώσει η ελληνική κυβέρνηση με μηνύματα όπως τα ανωτέρω, συνδέονται με την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει, αλλά και τις φυγόκεντρες τάσεις που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα, κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, αφού ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται να ελέγχει τους βουλευτές της Ν.Δ. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται αποφασισμένος να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνοχής της «πράσινης» Κ.Ο., αμέσως μετά τη θερινή ανάπαυλα, πυκνώνοντας τις προσωπικές επαφές με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και επιμένοντας να είναι απολύτως ενήμεροι για κάθε πτυχή του κυβερνητικού έργου.
Παράλληλα, όμως, η Αθήνα διαμηνύει προς το εξωτερικό πως οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας εξαντλούνται και για τον πρόσθετο λόγο ότι επί του παρόντος δεν έχει σαφείς ενδείξεις για τις προθέσεις της τρόικας και ειδικότερα για το κέντρο βάρους της επερχόμενης διαπραγμάτευσης. Πάντως, έμπειρα στελέχη των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας αναφέρουν πως εάν τον Σεπτέμβριο υπάρξουν πιέσεις για νέα δημοσιονομικά μέτρα, για αναβολή της εφαρμογής του ενιαίου φόρου ακινήτων, για «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών ή για παρεμβάσεις στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, η σταθερότητα της κυβέρνησης θα δοκιμαστεί ιδιαίτερα.