20 Απριλίου 2014

"Δώρο" ο τύμβος της Σαλαμίνας! Το ιστορικό μνημείο των ηρώων της ναυμαχίας οδεύει προς ιδιωτικοποίηση, μαζί με τον ΟΛΠ




 
Του Σταύρου Παπαντωνίου, εφημερίδα "Παραπολιτικά" 
Το «ξεπούλημα» ενός από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, αφού πρόσφατα εγκρίθηκε και η ένταξή του στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, είναι πλέον πιο ορατό από ποτέ.....
Οσο και αν φαίνεται απίστευτο, ο λόγος για τον τύμβο των Σαλαμινομάχων, που ανήκει διοικητικά στον ΟΛΠ, ο οποίος το αμέσως επόμενο διάστημα θα ιδιωτικοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο περίβολος του ιστορικού χώρου ανήκει στον Οργανισμό και όποιος ιδιώτης αναλάβει την εκμετάλλευση του τελευταίου θα πάρει… δώρο και τη χρήση του τόπου όπου το 480 π.Χ. έγινε ίσως η πιο διάσημη ναυμαχία στην παγκόσμια ιστορία, ενώ οι Ελληνες εκεί πέτυχαν μια σπουδαίας σημασίας νίκη απέναντι στον περσικό επεκτατισμό. 
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ
Ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιάννης Τσαβαρής, την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε πως ο δήμος έχει ζητήσει εδώ και δύο χρόνια από τον πρόεδρο του ΟΛΠ, κ. Ανωμερίτη, να του παραχωρηθεί ο χώρος για αξιοποίηση, αφού σήμερα βρίσκεται σε πραγματικά άθλια κατάσταση. Ενώ ο κ. Ανωμερίτης αποδέχτηκε την πρόταση, δεν έχει φέρει ακόμα το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο, παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις του ότι αυτό θα γινόταν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο. 
Οι πληροφορίες λένε πως το ΤΑΙΠΕΔ είναι εκείνο που βάζει «φρένο» στη συγκεκριμένη εξέλιξη και αρνείται οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση, με τις φήμες να οργιάζουν και να λένε ότι πίσω από τη συμφωνία με τους Κινέζους κρύβεται και η παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου, που σημειωτέον το 2021 θα τραβήξει όλα τα φώτα της παγκόσμιας κοινότητας, καθώς θα συμπληρωθούν 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία-σταθμό για την παγκόσμια ιστορία. 
ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ
Το νησί είναι ανάστατο, με τους κατοίκους και τον δήμαρχο της Σαλαμίνας να δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση ότι στην τελική ρύθμιση δεν πρέπει να  περιλαμβάνεται ο αρχαιολογικός χώρος, αλλιώς «θα φτάσουμε στα άκρα για το θέμα αυτό». Ο κ. Τσαβαρής, μάλιστα, δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πως ευελπιστεί να μη φτάσει η υπόθεση σε αυτό το σημείο, ενώ, θέλοντας να υπογραμμίσει την τεράστια σημειολογία που έχει ο χώρος αυτός για ολόκληρη την ελληνική ιστορία, προσθέτει πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα ξεσηκωθεί μόνο η Σαλαμίνα, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα. Ο δήμαρχος συμπληρώνει πως σε αυτή την προσπάθεια έχουν τη συμπαράσταση και ξένων φορέων που ενδιαφέρονται για το μνημείο. 
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει πως έχει κάνει τα πάντα για να έρθει η χρήση του χώρου στην κυριότητα του Δήμου, ώστε να αξιοποιηθεί κατάλληλα, με συνεχείς οχλήσεις στο αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού. Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στα σχετικά αιτήματα, είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην προχωρήσει η διαδικασία για την αξιοποίηση του χώρου, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει πλήρως αναξιοποίητος, κάτι που εκθέτει την Ελλάδα στους χιλιάδες των τουριστών που επισκέπτονται τον χώρο και αντικρίζουν εγκατάλειψη και σκουπίδια, ενώ ο περίβολος του τύμβου είναι απολύτως αφημένος. 
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ιστορικός αυτός χώρος γίνεται αντικείμενο αντιπαράθεσης. Οπως είχαν αποκαλύψει τα «Π», η σύζυγος του Αχιλλέα Καραμανλή, κυρία Νίκη Διαµαντή, πιστεύει ότι ένα μεγάλο κομμάτι τής ανήκει, αφού εδώ και χρόνια διεκδικεί την κυριότητα του χώρου στον οποίο έχει στηθεί ο τύμβος των Σαλαµινομάχων, στη μικρή χερσόνησο της Κυνόσουρας. Η υπόθεση έχει φθάσει μέχρι τη Δικαιοσύνη, αφού η κ. Διαμαντή -µέσω της εταιρείας Arcadia- διεκδίκησε το μνημείο ως… πατρική κληρονομιά, καθώς το 1971, µε απόφαση της τότε διοίκησης του ΟΛΠ, όταν η χούντα αποφάσιζε και διέταζε, ο τύµβος έγινε τμήμα των επιχειρήσεων του πατέρα της, παρά το γεγονός ότι είχε χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος από το 1964.
Η συνέχεια δόθηκε στα δικαστήρια. Μια συμβιβαστική λύση ήταν να επέστρεφε ο τύμβος στους… Σαλαμινομάχους και οι κληρονόμοι του κ. Διαμαντή να έπαιρναν το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό, όμως, δεν άρεσε στην κ. Νίκη Διαμαντή, που διεκδίκησε 5 εκατομμύρια 400 χιλιάδες ευρώ! Το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας µε απόφασή του απέρριψε κατά πλειοψηφία την αγωγή που κατέθεσε το 2006 η εταιρεία Arcadia εναντίον του ελληνικού Δημοσίου και της Νομαρχίας Πειραιά, με αποτέλεσμα ο ιστορικός χώρος να περιμένει μέχρι σήμερα να βρει την κυριότητά του…