20 Απριλίου 2014

Οι πνιγμένοι από τα μαλλιά τους πιάνονται


Αναστάσιος Μιχάλαρος. Δεν υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας, γιατί δεν έχουμε παραίτηση εν όψει εκλογών αλλά αναγκαστική αποστρατεία…


Τελευταίο… επίτευγμά τους, το παλιό και γνωστό σε όλους μας δήθεν κώλυμα εκλογιμότητας με το συνδυασμό μας για τον Ναύαρχο ε.α κ. Αναστάσιο Μιχάλαρο σύμφωνα με την κατ' αυτούς ερμηνεία
του νόμου 3852/2010 (Καλλικράτης) και της εγκυκλίου υπ’ αριθμ.14 για τη διενέργεια των εκλογών της 18ης Μαΐου 2014 για την ανάδειξη των Δημοτικών Άρχων.
Στα πλαίσια της προσπάθειάς τους να “γλιτώσουν” στις 18 Μαΐου από την οδυνηρή γι’ αυτούς πραγματικότητα, οι γνωστοί Μαυρογυαλούροι- και όχι μόνο- της πολιτικής ζωής του νησιού μας, εφευρίσκουν καθημερινά “εμπόδια” και “ασυμβίβαστα” με μόνο στόχο να δημιουργήσουν (κατά τη  γνώμη τους) προβλήματα και συγχύσεις στο εκλογικό σώμα…
Όπως ρητώς αναφέρεται λοιπόν στο νόμο 3852/2010, άρθρο 14 παράγραφο 1 περίπτωση α’:
“Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας: α) δικαστικοί λειτουργοί, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και θρησκευτικοί λειτουργοί των γνωστών θρησκειών”
ενώ στην παράγραφο 7 του ιδίου άρθρου:
“Το κώλυµα που προβλέπεται στις περιπτώσεις α΄ έως και δ΄ της παραγράφου 1 παύει να υπάρχει, αν τα πρόσωπα στα οποία συντρέχει παραιτηθούν από τη θέση τους πριν από την ηµέρα της ανακήρυξης των υποψηφίων. Η παραίτηση επιδίδεται µε δικαστικό επιμελητή στον πρόεδρο πρωτοδικών, ο οποίος την υποβάλλει αµέσως στην αρχή που είναι αρµόδια να την αποδεχθεί. Η παραίτηση θεωρείται ότι γίνεται δεκτή από την επίδοσή της και δεν ανακαλείται. Ειδικές διατάξεις που απαγορεύουν την υποβολή ή την αποδοχή της παραίτησης των προσώπων που προβλέπει η παράγραφος 1 ή που περιορίζουν το δικαίωµά τους να παραιτηθούν ή την αρµοδιότητα της αρχής να αποδεχθεί την παραίτησή τους εξακολουθούν να ισχύουν. Τα πρόσωπα της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1 που παραιτήθηκαν πρέπει επιπροσθέτως να µην έχουν υπηρετήσει στα διοικητικά όρια του δήµου που υποβάλλουν υποψηφιότητα µέσα σε χρονικό διάστηµα είκοσι τεσσάρων (24) µηνών πριν από την ηµεροµηνία ανακήρυξης των υποψηφίων.”
Όσον αφορά την εγκύκλιο υπ’ αριθμ. 14 η οποία έρχεται σε συνέχεια του νόμου, αυτή διευκρινίζει κατά απόλυτο τρόπο αυτό που και ο νόμος ορίζει, τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στα όρια της παραίτησης (και όχι φυσικά της αποστράτευσης όπως ισχύει στην περίπτωσή του κου Μιχάλαρου), λέγοντας ότι δεδομένης της παραίτησης πρέπει να περάσουν 24 μήνες πριν ανακηρυχθεί υποψήφιος στο Δήμο στου οποίο τα διοικητικά όρια έχει υπηρετήσει ως Διοικητής.
Είναι σαφές λοιπόν ότι ο νόμος προβλέπει κωλύματα εκλογιμότητας για αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων οι οποίοι παραιτήθηκαν και όχι αποστρατεύτηκαν. Ο Ναύαρχος ε.α κ. Μιχάλαρος ως γνωστόν αποστρατεύτηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και δεν παραιτήθηκε. Στη συγκεκριμένη λοιπόν περίπτωση δεν έχουμε μια παραίτηση εν όψει εκλογών αλλά μια αναγκαστική αποστρατεία η οποία έγινε χωρίς τη δική του θέληση και εμφανέστατα δεν εμπίπτει στα όρια της παραιτήσεως.
Ενημερώνουμε λοιπόν τόσο τους δημότες όσο και τους εκφραστές των συγκεκριμένων οικονομικών- πολιτικών συμφερόντων ότι δυστυχώς γι’ αυτούς το εν λόγω θέμα έχει αποσαφηνιστεί νομικά σε επίπεδο Βουλής των Ελλήνων και αφορά σαφέστατα περιπτώσεις παραιτήσεων από το στράτευμα και όχι αποστρατειών.
Επειδή καταλαβαίνουμε απολύτως το πρόβλημα που τους δημιουργεί η υποψηφιότητα του κ. Μιχάλαρου τους απαντούμε πως με τέτοια τερτίπια δεν μπορούν να σταματήσουν το αύριο που σε λίγες εβδομάδες έρχεται γιατί απλά η Σαλαμίνα δεν γυρίζει πίσω.
Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας
Γιάννης Τσαβαρής