11 Αυγούστου 2014

ΔΕΘ από τα παλιά; Πακέτο φοροελαφρύνσεων θα ανακοινώσει ο Σαμαράς;


Η καθιερωμένη...ραστώνη της εβδομάδος του Δεκαπενταύγουστου κάθε άλλο παρά αναστέλλει τις προετοιμασίες του Μεγάρου Μαξίμου εν όψει ενός καυτού πολιτικά Φθινοπώρου, που αναμένεται να θέσει μείζονες προκλήσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό....


Ήδη, το πρωθυπουργικό επιτελείο καταστρώνει τα σχέδια του για τη λιτή - όπως αναμένεται και φέτος - παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ, η οποία σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες θα εκπέμψει το μήνυμα του οριστικού τερματισμού της εποχής των Μνημονίων και της εισόδου σε μία περίοδο αποκατάστασης των αδικιών μέσω της οικονομικής ανάκαμψης και της εμπέδωσης της ανάπτυξης.

Στην κυβέρνηση, πάντως, γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να τεθούν εν κινδύνω τα κεκτημένα, εξ ου και οι όποιες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της...χαλάρωσης θα πρέπει να είναι λελογισμένες και να μην αμφισβητούν συμφωνημένους στόχους, γεγονός, που θα άνοιγε μέτωπο...τη λάθος ώρα με τους εταίρους μας.
Στην κυβέρνηση, πάντως, γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να τεθούν εν κινδύνω τα κεκτημένα, εξ ου και οι όποιες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της...χαλάρωσης θα πρέπει να είναι λελογισμένες Σύμφωνα με πληροφορίες, και ανάλογα και με την πορεία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - τρόικας στις 3 - 5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, ο κ.Σαμαράς επιθυμεί να ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη στις 6 του ίδιου μήνα το ήδη έτοιμο, πλήρως κοστολογημένο, με ορίζοντα 6ετίας και άμεσης εφαρμογης το πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης (αισθητή μείωση και όχι κατάργηση της) και μία πρώτη αποκλιμάκωση στους συντελεστές του ΦΠΑ, ώστε να προκαλέσει βελτίωση του κλίματος στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία, μετά τις σοβαρές επικρίσεις, που δέχθηκε η κυβέρνηση συνεργασίας στον απόηχο των παλινωδιών με τον ΕΝΦΙΑ.

Πριν από τη ΔΕΘ και συγκεκριμένα στις 25 Αυγούστου θα έχει συνέλθει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης, που φιλοδοξεί να παρουσιάσει συγκροτημένο έργο στον αγώνα καταπολέμησης της ανεργίας, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει ήδη την προηγούμενη εβδομάδα την εμπροσθοβαρή εκταμίευση περίπου 750 εκατομμυρίων ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που στηρίζουν επιδοτούμενα προγράμματα κατά της ανεργίας για μακροχρόνια ανέργους ιδίως στις παραγωγικές ηλικίες. Την ίδια ώρα, έχει δοθεί σαφής εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών να συγκεκριμενοποιήσει άμεσα τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, από το λάθος υπολογισμό του οποίου η κυβέρνηση συνεργασίας κατέβαλλε δυσανάλογο πολιτικό κόστος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως η επιχείρηση αλλαγής του κλίματος στο εσωτερικό και οι σωτήριες παρεμβάσεις με κοινωνικό μανδύα περνούν υποχρεωτικά από τις Βρυξέλλες. Στην κυβέρνηση αποτιμούν ως τουλάχιστον ενθαρρυντικά τα μηνύματα, που εξέμπεψε η επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μεταξύ άλλων, "δεσμεύθηκε" πως θα συνεισφέρει σημαντικά στον αγώνα της Αθήνας να καταστήσει ομαλότερη τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή.
Ήδη ο πρωθυπουργός προιδέασε τον Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ για τις διαθέσεις της Αθήνας επισημαινόντας του πως πιθανές αφαιρέσεις στη λίστα των προαπαιτουμένων της τρόικας για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα βοηθούσε καθοριστικά τη χώρα μας να παρουσιαστεί συνεπής στα πολιτικά και οικονομικά ορόσημα, που έρχονται.Θετικός, εξάλλου, είναι και ο αντίκτυπος από τη μεταφορά των συζητήσεων με την τρόικα σε ουδέτερο έδαφος, που αποτελούσε εδώ και μήνες πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύννεφα στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων
Ενδεικτικό της πολιτικής στάσης, που θα τηρήσουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στο αμέσως προσεχές διάστημα ήταν και οι κινήσεις των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο και τις ανοθρογραφίες, που διαπιστώθηκαν στον ΕΝΦΙΑ. Κατά την έκτακτη συνάντηση των δύο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Πέμπτης, το κλίμα δεν αντικατόπτριζε τις πολύ καλές σχέσεις, που έχουν αναπτύξει την τελευταία διετία και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες οι μονομερείς κινήσεις με άμεσο αντίκτυπο στο εσωκομματικό πεδίο κυριάρχησαν του πνεύματος "καλής γειτονίας" των δύο κυβερνητικών εταίρων. Εξ ου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε την ανακοίνωση της χρονικής μετάθεσης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για το τέλος Σεπτεμβρίου αλλά και την προαναγγελία της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, εξέλιξη, που συντήρησε την γκρίνια μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών για τις πρωτοβουλίες, που συχνά πυκνά αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ήδη, το ΠΑΣΟΚ από την επομένη κιόλας της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου έσπευσε να θριαμβολογήσει για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, την αποσύνδεση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων από απολύσεις και υποβάθμιση της μισθολογικής τους κλίμακας, την απόσυρση της διάταξης που απηγόρευε στον περιφερειακό τύπο να δημοσιεύει υποχρεωτικά τις προκηρύξεις των διαγωνισμών των δημοσίων συμβάσεων και την ευνοική ρύθμιση για τα συντάξιμα χρόνια των σχολικών φυλάκων των ΟΤΑ. Η Χαριλάου Τρικούπη παρέμπεμψε σε συντονισμένες παρεμβάσεις της για να επιχειρηματολογήσει ότι επέτυχε ευνοικές ρυθμίσεις για τα παραπάνω θέματα, συμβάλλοντας στην εκστρατεία πειθούς του Ευάγγελου Βενιζέλου προς το εσωτερικό του ότι φορέας της προοδευτικής σταθερότητας είναι κατά κύριο λόγο το ΠΑΣΟΚ.

Τις ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ επιχειρεί να τηρήσει, πάντως, και ο Αντώνης Σαμαράς, που γίνεται συχνά πυκνά δέκτης παραπόνων των βουλευτών του ότι αφήνει δυσανάλογο του πολιτικού του ύψους ζωτικό χώρο στο εταίρο του, Ευάγγελο Βενιζέλο, εμφανίζοντας τον να καρπούται τις όποιες ευνοικές παρεμβάσεις εξαγγέλλει η κυβέρνηση συνεργασίας. Έναν ιδιότυπο διαγκωνισμό των δύο κομμάτων, θα παρακολουθήσουμε και στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ανακοινώσει από τη ΔΕΘ το πολυαναμενόμενο πακέτο φοροελαφρύνσεων, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να "πλειοδοτεί" λίγες ημέρες αργότερα για τη δική του εκδοχή του Προγράμματος Εθνικής Ανασυγκρότησης με έμφαση στην τόνωση της απασχόλησης.