28 Μαΐου 2015

Τα ψέματα τελείωσαν

Οι μύθοι καταρρίπτονται...
Τα ψέματα τελείωσαν. Η συμφωνία όταν θα κλειστεί και θα έρθει, απλά θα μάθουμε τις λεπτομέρειές της. Τη γενική εικόνα και τις βασικές κατευθύνσεις της τις έχουμε, τις γνωρίζουμε και τις έχουμε εμπεδώσει. Άλλωστε αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ομολογούν ότι .....
θα είναι μια μνημονιακή συμφωνία. Και το λένε αυτό και όσοι τάσσονται υπέρ του να κλειστεί ακόμα και μια τέτοια συμφωνία όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος, αλλά το λένε ανοιχτά –όπως είναι φυσικό- και όσοι μιλούν για ρήξη όπως η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τις πιο χαρακτηριστικές δηλώσεις που έχουν γίνει τελευταία είναι τα όσα είπε ο Στάθης Κουβελάκης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: «Εδώ που φτάσαμε είναι προφανές ότι η όποια συμφωνία θα σημαίνει τρίτο επώδυνο για την κοινωνία μνημόνιο και πλήρης ακύρωση της πολιτικής ισχύος της κυβέρνησης και της λαϊκής εντολής που πήρε στις 25 Ιανουαρίου για ακύρωση μνημονίων και λιτότητας μέσα στη Ευρωζώνη. Είναι προφανές πλέον ότι αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει, οι «εταίροι» και δανειστές δεν ενδιαφέρονται καν για ένα έντιμο συμβιβασμό και μας οδηγούν σε πλήρη υποταγή όπως κι αν ονομάσουμε τη νέα συμφωνία».
Αυτό πάντως που σε κάθε περίπτωση έχει γίνει σαφές είναι ότι έχουν ξεθωριάσει, ουσιαστικά έχουν εξαφανιστεί και οι τελευταίες γραμμές άμυνας της κυβέρνησης που μιλούσε αρνητικά για την αποδοχή υφεσιακών μέτρων. Και μόνο η συζήτηση που γίνεται για τον ΦΠΑ προκειμένου να αυξηθούν κατά 1 δις (σύμφωνα με το Σταθάκη) ή ακόμα και κατά 1,8 δις ευρώ (σύμφωνα με το Γιούνκερ) τα φορολογικά έσοδα από το ΦΠΑ είναι κατεξοχήν υφεσιακό μέτρο που σμπαραλιάζει κάθε έννοια ανάκαμψης της αγοράς. Όλα τ’ άλλα για μισθούς και συντάξεις είναι φούμαρα. Άμα βυθιστεί κι άλλο στην ύφεση η αγορά, αργά ή γρήγορα θα πέσει νέος πέλεκυς και στα ονομαστικά εισοδήματα και φυσικά θα αυξηθεί και άλλο η ανεργία.
Τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύβουν για πολύ αυτή την πραγματικότητα. Με δυο λόγια η περήφανη και σκληρή διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική διαπραγμάτευση του Τσίπρα έχει ήδη στεφθεί από την πλήρη και απόλυτη αποτυχία συγκρινόμενη όχι με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις αλλά με τον πλέον χαμηλό πήχη των κόκκινων γραμμών που έθεσε εσχάτως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση.
Το ερώτημα είναι ότι αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προεξοφλούν από τώρα και το λένε ανοιχτά ότι η νέα συμφωνία όπως και αν ονομαστεί θα είναι μνημόνιο πως θα την ψηφίσουν στη βουλή.