25 Ιουλίου 2015

Μεϊμαράκης: Από την τροχιά ανάπτυξης του Σαμαρά στην τροχιά ύφεσης του Τσίπρα


Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση

Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά -o οποίος καταχειροκροτήθηκε κατά την είσοδό του - ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, χαρτογράφησε τη ....
στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την πορεία της χώρας και προσδιόρισε τις εξελίξεις στην εσωκομματική διαδικασία της παράταξης.
Η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είχε σαφές προεκλογικό άρωμα, ενώ η πολιτική επιτροπή διά ανατάσεως και μέσα σε κλίμα ομοψυχίας, επικύρωσε τη παραμονή της ηγεσίας- μέχρι την άνοιξη του 2016- αλλά και την εκλογή από τη βάση, αφήνοντας στην άκρη τις εσωκομματικές αντιθέσεις και βάζοντας σε προτεραιότητα τις πολιτικές εξελίξεις.
Είναι σημαντικό και θα λέγαμε πως δημιούργησε ένα έντονα συναισθηματικό κλίμα, πως από την αρχή μέχρι το τέλος της ομιλίας του υπερασπίστηκε με πάθος τα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, η πολιτική του οποίου έβγαζε τη χώρα από τα Μνημόνια και την κρίση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την πως “μετά από 6 μήνες που πέρασαν μας γύρισαν στα πιο βαθιά της κρίσης. Ήμασταν σε τροχιά ανάπτυξης και γυρίσαμε σε τροχιά ύφεσης. Είχε αρχίσει να μειώνεται η ανεργία, τώρα είναι πάλι σε έξαρση. Η οικονομία τώρα έχει παγώσει’.
Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας και στον πρωταγωνιστικό ρόλο του “εθνάρχη και ιδρυτή’ Κωνσταντίνου Καραμανλή . Υπογράμμισε με έμφαση πως “το μέλλον της χώρας ανήκει στην Ευρώπη και το ευρώ” και πως η Νέα Δημοκρατία “θα είναι πάντα παρούσα για να διαφυλάξει αυτήν την πορεία”.
Στη συνέχεια προέβλεψε πως είναι πιθανό να υπάρξουν σύντομα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αν και όπως σημείωσε “η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να προσφύγει σε κάλπες”. Αναρωτήθηκε σε αυτό το σημείο “αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, που την υπογραφή της φέρει το 3ο Μνημόνιο, έχει σκοπό να βάλει εκ νέου σε περιπέτειες την χώρα για να επιλύσει τα εσωκομματικά της προβλήματα”. “Όταν μας εξηγήσουν γιατί θα κάνουν εκλογές, θα τους εξηγήσουμε γιατί θα τις κερδίσουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως επισήμανε “η Νέα Δημοκρατία στέκεται μακριά από τα άκρα και υπηρετεί τα αληθινά συμφέροντα του έθνους. Είμαστε η παράταξη που υπηρετεί την ομοψυχία, τη συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών, η παράταξη που δεν δίστασε να αναλάβει το κόστος”, είπε με νόημα ο Πρόεδρος της ΝΔ.
Είναι αξιοσημείωτο πως ο κ. Μεϊμαράκης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, για να υπερασπιστεί το έργο του Αντώνη Σαμαρά αλλά και τις εγγυήσεις που παρέχει η παρουσία του στην ευρωπαϊκή σταθερότητα της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε πως ο Αντώνης Σαμαράς για 2,5 χρόνια έβαλε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον της χώρας και κατάφερε να κρατήσει μια συγκυβέρνηση για τόσο μεγάλο Διάστημα -ενώ όλοι έλεγαν πως δε θα κρατήσει πάνω από ένα πεντάμηνο-μια φράση που συνοδεύτηκε από πλήθος παρατεταμένων χειροκροτημάτων και ιαχών υπέρ του Αντώνη Σαμαρά.
Ακολούθως επιτέθηκε στην καιροσκοπική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ η οποία όπως είπε “έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά για να μη φανούν τα μεγάλα οφέλη της εξόδου από την κρίση”, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σύρθηκε σε ένα βαρύ δάνειο που συνεπάγεται δυσβάσταχτα μέτρα.”
Ο πρόεδρος της ΝΔ, υπερασπίστηκε και πάλι την κυβέρνηση Σαμαρά, αναφορικά με τον τρόπο που νομοθετεί η σημερινή κυβέρνηση: “Ούτε καν στη σκέψη μας δε θα περνούσε να νομοθετήσουμε με τέτοιο τρόπο” είπε χαρακτηριστικά.
Θέλουμε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν να έρθουν στη ΝΔ, τους καλούμε για το καλό της χώρας» συνέχισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπογραμμίζοντας: «Εκφράζουμε τους ανέργους, τις πολύτεκνες οικογένειες, τους νέους και τις νέες που είδαν τα όνειρά τους να γίνονται κουρέλια, τους κοινωνικά ασθενέστερους».
Σε σχέση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου ο κ. Μεϊμαράκης ήταν εξόχως σαρκαστικός με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι “από τη μία ο πρωθυπουργός ασπάζεται την Πρόεδρο της Βουλής, από την άλλη η ίδια τον αποδοκιμάζει και καταψηφίζει την επίσημη κυβερνητική πολιτική”. «Είναι δικό τους το θέμα. Εμείς θα της ξαναδώσουμε λουλούδια, αν χρειαστεί, αλλά αυτή πρέπει να προσέχει πως συμπεριφέρεται στους συναδέλφους βουλευτές» είπε ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόμενος στην παράδοση-παραλαβή καθηκόντων προέδρου της Βουλής όπου υποδέχθηκε την Ζωή Κωνσταντοπούλου με ένα μπουκέτο λουλούδια.
Σε αυτό το κλίμα κ. Μεϊμαράκης προσδιόρισε το διαφορετικό ιδεολογικό στίγμα με την Αριστερά, υπογραμμίζοντας πως «δεν θέλουμε να παίρνουμε φόρους από τον ιδιωτικό τομέα για να συντηρήσουμε ένα μεγάλο κράτος”, ενώ σημείωσε πως “είναι ανάγκη η χώρα να αφήσει πίσω της το κλίμα αβεβαιότητας. Αναφορικά μάλιστα με τη συμφωνία αλλά και την ανάγκη να φτιάξει η κυβέρνηση πλέον δική της πλειοψηφία είπε πως «είναι επιτακτικά αναγκαίο να φτιάξει ένα σχέδιο η κυβέρνηση και να προτείνει άλλα μέτρα εκεί που προτείνονται υφεσιακά και άδικα¨.
Τέλος ο Πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως “πλέον οι πολίτες γνωρίζουν την αλήθεια, και δεν επιτρέπεται να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν μιας και έχουν και αυτοί ευθύνη με την πολιτική τους συμπεριφορά”.