5 Αυγούστου 2015

Χιλιάδες μετανάστες εγκλωβισμένοι στο Καλαί







Από τον Χρήστο Στασινόπουλο

Χιλιάδες μετανάστες-πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί εκεί με σκοπό να περάσουν στη Μεγάλη Βρετανία μέσα από τη σήραγγα της Μάγχης....

Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία από το βράδυ της Κυριακής συνολικά αποτράπηκαν 1.700 απόπειρες των συγκεντρωμένων μεταναστών-προσφύγων να περάσουν προς τη Βρετανία.
Την ίδια ώρα η Κομισιόν υπόσχεται ότι θα παρέχει έκτακτη βοήθεια στη Γαλλία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ επεισοδιακή κατάληξη είχαν πορείες υπέρ και κατά των μεταναστών που πραγματοποιήθηκαν από την πλευρά των βρετανικών συνόρων.
Με ανακοίνωση του αρμόδιου για τις τοπικές κοινότητες και τοπικής διακυβέρνησης υφυπουργού, Κρεγκ Κλαρκ, έγινε γνωστό ότι η βρετανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει σχετικό σχέδιο το οποίο προβλέπει ποινές φυλάκισης για όσους ενοικιάζουν καταλύματα σε παράτυπους μετανάστες. Η ποινή για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν ελέγχουν τα χαρτιά των ενοικιαστών τους θα είναι μέχρι πέντε έτη, ενώ θα έχουν την δυνατότητα σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι τα χαρτιά των ενοικιαστών δεν είναι νόμιμα να προχωρούν σε εξώσεις χωρίς δικαστική εντολή. Μεταξύ άλλων στο σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε προβλέπεται η απευθείας κατάσχεση από τις αρχές των μισθών όσων εργάζονται «μαύρα».
Στη μικρή πόλη Φόλκστοουν, κοντά στην περιοχή του Ντόβερ και απέναντι από το Καλέ, συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ ακροδεξιών διαδηλωτών της EDL, που συγκεντρώθηκαν με αφορμή το πέρασμα εκατοντάδων μεταναστών από τη Μάγχη, και διαδηλωτών υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών-προσφύγων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν καταφέρει να περάσουν από τη Μάγχη είναι αρκετά μεγάλος, με αποτέλεσμα οι δομές υποδοχής που υπάρχουν στην περιοχή του Ντόβερ να έχουν γεμίσει και έτσι οι αρχές του Κεντ πληρώνουν ταξί για να μεταφέρουν όσους μπορούν όπου μπορούν, ενώ κλείνουν και δωμάτια σε ξενοδοχεία.
Οπως ανέφερε η βρετανική Daily Mail, εκτιμάται ότι γύρω από το Καλέ έχουν κατασκηνώσει περίπου 5.000 μετανάστες-πρόσφυγες, από τους οποίους άγνωστος αριθμός έχει καταφέρει να περάσει τη σήραγγα. Επιπλέον σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, εκτιμάται ότι από αυτούς εν τέλει θα καταφέρουν να περάσουν περίπου 3.500 άτομα.

Οπως ανέφερε ο αξιωματικός της βρετανικής αστυνομίας Αλαν Πούσλεϊ στην Daily Mail, περίπου το 70% των ανθρώπων που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο Καλέ θα φύγουν από την περιοχή «μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών».
Για την κατάσταση στο Καλέ μετά την προσπάθεια 1.700 μεταναστών να περάσουν τη Μάγχη από το βράδυ της Κυριακής, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κάμερον, Φίλιπ Χάμοντ, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών «Cobra», στην οποία όμως δεν θα παραστεί ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές στην Κορνουάλη.

Για το θέμα του Καλέ έκανε δηλώσεις και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, η οποία ανέφερε ότι η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να προσφέρει υλικοτεχνική βοήθεια στις γαλλικές αρχές, αλλά και έκτακτη χρηματοδότηση εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Σύμφωνα με την ίδια, τα περιστατικά στα γαλλοβρετανικά σύνορα «αποτελούν άλλη μια υπενθύμιση της ανάγκης για μεγαλύτερη αλληλεγγύη και ευθύνη για τα ευρωπαϊκά κράτη».