26 Σεπτεμβρίου 2015

Το μεγάλο “όχι” του Καραμανλή σε εξωκοινοβουλευτικό αρχηγό


Η ανοιχτή στήριξη του καραμανλικού περιβάλλοντος στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να διαφυλαχθεί η ενότητα του κόμματος και να διαμορφωθούν συνθήκες πολιτικής ανάκαμψης, φάνηκε από την πρώτη στιγμή που ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος άνοιξε τις σχετικές διαδικασίες...

Ο Κώστας Καραμανλής άλλωστε διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, τόσο για τη διαδοχή Σαμαρά από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και για τη στήριξη του δεύτερου καθόλη τη διάρκεια μιας δύσκολης προεκλογικής περιόδου, στο ξεκίνημα της οποίας η Νέα Δημοκρατία έμοιαζε καταδικασμένη σε πολιτική συντριβή.
Ο πρώην πρωθυπουργός και επί 12 1/2 χρόνια πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, παραμένει το κεντρικό σημείο αναφοράς στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Γι’ αυτό και οι απόψεις του έχουν καταλυτική επίδραση στη διαμόρφωση των εξελίξεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Τα μηνύματα που εκπέμπει η Παναγή Κυριακού λοιπόν, ορθώνουν… απαγορευτικό μεταξύ άλλων και για την προοπτική να “περπατούσε” μια εξωκοινοβουλευτική υποψηφιότητα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, από τη νεώτερη γενιά και τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τα τρία ονόματα που απασχολούν τα “γαλάζια” παρασκήνια είναι αυτά του Κώστα Μπακογιάννη, του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Γιώργου Παπανικολάου, με τους δυο Περιφερειάρχες και τον Δήμαρχο Γλυφάδας να θεωρούνται οι πιο διακριτοί εκπρόσωποι της νεώτερης γενιάς.
Και με τους τρεις, ο Κώστας Καραμανλής έχει εξαιρετικές σχέσεις.
Ο Κώστας Μπακογιάννης, αν και προερχόμενος από την μητσοτακική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, δεν έκρυψε ποτέ δημοσίως την αγάπη του για τον Κώστα Καραμανλή.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αν και με… φιλοβασιλικό παρελθόν και ρίζες στη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, οικοδόμησε σχέσεις με μεσαία στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας.
Ο δε Γιώργος Παπανικολάου, ήταν το στέλεχος που προώθησε και στήριξε ο Κώστας Καραμανλής για την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, στο διάστημα της δικής του προεδρίας στη ΝΔ.
Σύμφωνα με την Παναγή Κυριακού, μια εξωκοινοβουλευτική υποψηφιότητα θα είχε πολλαπλούς κινδύνους για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο αρχηγός που θα κέρδιζε τη διαδοχή δεν θα μπορούσε να εκπροσωπεί τη ΝΔ στη Βουλή και να αντιπαρατίθεται στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ την ίδια ώρα θα είχε αυτονόητη δυσκολία να… επιβληθεί σε βουλευτές και στελέχη, με ορατό τον κίνδυνο της διάσπασης.
Γι’ αυτό και ο Κώστας Καραμανλής διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας, και η καραμανλική πτέρυγα δίνει από την πρώτη στιγμή τη μάχη για την επανεκλογή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Μια μάχη στην οποία φαίνεται ότι θα συνταχθούν τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.