1 Οκτωβρίου 2015

ΔΝΤ: Κίνδυνος εμπλοκής της εκταμίευσης της δόσης!


Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Der Spiegel, που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά γρήγορος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης!
Από τα μέσα Ιουλίου η Αθήνα έχει ψηφίσει μια σειρά από ....
νόμους προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τη νέα χρηματοδότηση, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς έχει εφαρμοστεί στην πράξη, όπως αναφέρεται σε προδημοσίευση του σχετικού άρθρου.
Ο αρθρογράφος επικαλείται εσωτερική ανάλυση του ΔΝΤ, στην οποία αναφέρεται ότι τα 2/3 των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται ακόμα μόνο στα χαρτιά και ως εκ τούτου διαπιστώνεται μεγάλο έλλειμμα στην υλοποίηση.
Ως λόγο της καθυστέρησης οι συντάκτες της έκθεσης προβάλουν τις πρόωρες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου και σημειώνουν ότι οι παραλείψεις έχουν φέρει την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος εκτός χρονοδιαγράμματος.
Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο, μπορεί να ολοκληρωθεί τελικά το Δεκέμβριο. Μέχρι τότε ίσως η Ελλάδα να αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό πρόβλημα.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι ενδέχεται να μην εκταμιευθούν τα 3 δισ. ευρώ στη χώρα λόγω των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις. Ακόμη και οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους ενδέχεται να μεταφερθούν στο τέλος του χρόνου.
ΔΝΤ: Λάθος η συνταγή για την Ελλάδα
Μια σειρά από παραλείψεις που -όπως αναφέρει- πρέπει να αποφεύγονται στο μέλλον καταγράφει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιχειρώντας μία έμμεση αυτοκριτική για την παρουσία του στο ελληνικό Πρόγραμμα από το 2010 μέχρι σήμερα.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA, Μιχάλης Ιγνατίου, το ΔΝΤ συγκεκριμένα διαπιστώνει την ανάγκη:
Να αποφεύγονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του χρέους
Να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην οικονομική προσαρμογή
Να επιδεικνύεται μεγαλύτερη φειδώ στις δημοσιονομικές και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και
Την ανάγκη εξορθολογισμού της διαδικασίας συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Οι αναφορές περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ που συντάχθηκε από την Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office -IEO) και αναφέρεται στα συμπεράσματα και τα διδάγματα του προσωπικού του Ταμείου, τα οποία ασχολήθηκαν με τα προγράμματα στήριξης πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ιγνατίου, στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η αλλαγή στάσης της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και του Ευρωπαϊκού Τμήματος αναφορικά με το ελληνικό χρέος και τις υποχρεώσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνη, όπως και ο όρος εκ μέρους του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση, αποδεικνύουν ότι τα λάθη του ελληνικού προγράμματος έγιναν μάθημα για τα στελέχη του Ταμείου σε μελλοντικά προγράμματα.
Ωστόσο, ενώ όφειλαν με βάση τα λάθη που τώρα παραδέχονται να κάνουν αλλαγές και στο Ελληνικό Πρόγραμμα, δυστυχώς δεν θα το πράξουν.
Η δεύτερη έκθεση (IMF Annual Report 2015) είναι απολογιστική για τα πεπραγμένα του 2015. Αναφέρεται ότι στις 30 Ιουνίου και στις 13 Ιουλίου του 2015, η Ελλάδα δεν πλήρωσε, όπως είχε υποχρέωση, δύο δανειακές δόσεις συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Λόγω αυτού έχασε προσωρινά το δικαίωμα να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση από το Ταμείο.
Στην ίδια έκθεση προστίθεται ότι η Ελλάδα θα είναι το 2016 ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Ταμείου και σημειώνεται ότι τη νέα χρονιά πρέπει να αποπληρώσει 7,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, η έκθεση γράφει ότι εστιάστηκαν στη φορολογική διοίκηση, στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και στη ρύθμιση και στην εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.
Τονίζεται ακόμη ότι “το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο στο να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής αναταραχής”.