14 Ιανουαρίου 2016

Σε πλήρες αδιέξοδο κυβέρνηση και Eldorado Gold


«Προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο διάλογος είναι να πάρει πίσω η εταιρεία την απόφαση. Δεν μπορούμε να συζητούμε κάτω από καθεστώς εκβιασμού» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το απόγευμα, με τους εκπροσώπους της Ελληνικός Χρυσός και της μητρικής εταιρείας Eldorado Gold, η οποία συνάντηση έγινε σε βαρύ κλίμα και διήρκεσε, περίπου, μιάμιση ώρα.....

Με τον κ. Πολ Ράιτ, πρόεδρο της Eldorado, όπως είπε ο υπουργός, είχαν μια ειλικρινή συζήτηση. «Καλωσορίζοντάς τον στο υπουργείο τού είπα ότι πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με κανόνες και νόμους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους και από τους επενδυτές. Προφανώς και δεν είναι αποικία».



Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, όπως αναφέρει η Μάχη Τράτσα στο tovima.gr, με ευθύνη της Eldorado έχει δημιουργηθεί ένα πάρα πολύ βαρύ κλίμα. «Τους είπαμε ότι όταν υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ μιας επενδυτικής εταιρείας και του Δημοσίου, αυτά λύνονται με διάλογο και όχι με την κατάθεση τελεσιγράφου. Πολύ δε περισσότερο, ο κ. Ράιτ μπήκε και σε άλλα χωράφια, στα χωράφια της πολιτικής και αυτό βάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα. Θέσαμε ένα ερώτημα προς τους εκπροσώπους της καναδικής εταιρείας: Εάν πράγματι τους ενδιαφέρει αυτή η επένδυση ή συνυπολογίζοντας άλλες παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την πορεία της τιμής του χρυσού θεωρεί ότι έχει κλείσει αυτός ο κύκλος της επένδυσης για την εταιρεία». Καταλήγοντας ο υπουργός δήλωσε ότι «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, την προστασία τους περιβάλλοντος και της θέσης εργασίας».

Από την πλευρά του ο κ. Ράιτ εξερχόμενος της συνάντησης, ιδιαίτερα σκεπτικός, δήλωσε ότι είχαν μία εγκάρδια και εποικοδομητική συζήτηση υπογραμμίζοντας ότι «δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε πολιτική αλλά ως επενδυτές».
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εργαζομένων με τον κ. Σκουρλέτη και τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου. Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν έντονη, με αρκετούς διαξιφισμούς και οι εργαζόμενοι εμφανίστηκαν απογοητευμένοι.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων «Αγία Βαρβάρα» κ. Γιώργος Χατζής, «ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι μέσα στα όρια που ορίζει ο νόμος θα ελεγχθούν οι άδειες και ό,τι έγγραφο έχει κατατεθεί από τον επενδυτή. Παρόλα αυτά εμάς δεν μας καλύπτει αυτή η δέσμευση του υπουργού και απαιτούμε άμεση λύση για όλους τους συναδέλφους που κινδυνεύουν».

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζής, «είναι ευθύνη της ιδιοκτήτριας εταιρείας και της κυβέρνησης να μπορέσει να μπει σε έναν σύντομο διάλογο για να μπορέσουμε και εμείς να πάμε στις δουλειές μας».
Να σημειωθεί, αναφέρει το tovima.gr, ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελληνικός Χρυσός βρίσκονται εδώ και ένα δεκαήμερο σε απεργία διότι, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος των εργαζομένων υπογειτών μεταλλωρύχων Χαλκιδικής κ. Χρήστος Ζαφειρούδας, έχουν απολυθεί ήδη 29 εργαζόμενοι από την εργολαβία στις στοές στις Σκουριές και στο Καρακόλι.
Ο υπουργός αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.