2 Φεβρουαρίου 2016

Ο Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού κράτους από τη ΣένγκενΟ Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε για ακόμη μία φορά την άποψή του πως δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού χωρών από τη ζώνη Σένγκεν.....

Η Επιτροπή «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, ενώ παράλληλα είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο», ανέφερε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη ο επίτροπος Μετανάστευσης.
Παράλληλα, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ διευκρίνισε πως «δεν τίθεται θέμα για το τέλος της ζώνης Σένγκεν, ούτε για αποκλεισμό κάποιου κράτους μέλους από αυτήν».
Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην υιοθέτηση από την Επιτροπή της έκθεσης Αξιολόγησης του Σένγκεν για την Ελλάδα. Εξήγησε, ότι η έκθεση βασίζεται σε μη προαναγγελλόμενες επιτόπιες επισκέψεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το Νοέμβριο του 2015.
Στην έκθεση, «καταγράφηκαν σημαντικές ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων από την Ελλάδα» εξήγησε. «Ωστόσο, λαμβάνουμε υπόψη ότι η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να καταβάλει προσπάθειες για να αποκαταστήσει τις ελλείψεις. Έτσι, η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη της στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη μεταναστευτική πίεση» πρόσθεσε.
Σχετικά με τη συνεργασία της Επιτροπής με την Τουρκία, ο αρμόδιος επίτροπος αναφέρθηκε στις προσπάθειες κατά των παράνομων διακινητών και στη συνεργασία με Ελλάδα και Τουρκία για την αύξηση των επιστροφών βάσει της ισχύουσας διμερούς συμφωνίας. Προτεραιότητα παραμένει και η διαχείριση του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, όπως είπε.