15 Φεβρουαρίου 2016

Η υποθήκη που έβαλε ο Σάκης Ιωαννίδης για το μέλλον


Η επιλογή του Σάκη Ιωαννίδη να υποβάλλει την παραίτησή του από την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, στο περιθώριο της επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη να… κάνει το χατίρι στον Ανδρέα Παπαμιμίκο, σε σχέση με τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέου προέδρου της νεολαίας, προκάλεσε έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας....

Ο Σάκης Ιωαννίδης δεν υπήρξε… περαστικός από την προεδρία της ΟΝΝΕΔ. Επί δικής του θητείας, η Οργάνωση ήταν περισσότερο μάχιμη και με πολιτικές παρεμβάσεις, σε σχέση με το παρελθόν, και κάπου εκεί διαμορφώθηκε το πλαίσιο αντιπαράθεσης με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο,  ο οποίος ήταν ο προκάτοχος του Ιωαννίδη στην ηγεσία της ΟΝΝΕΔ.
Οι δυο τους βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία της Συγγρού, καθώς ο Σάκης Ιωαννίδης, με καραμανλικές αναφορές και ρίζες, στήριξε εξ αρχής τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ήταν, όπως έχει πει ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι “και οι γάτες έξω από τη Συγγρού γνώριζαν”, campaign manager του Απόστολου Τζιτζικώστα, την υποψηφιότητα του οποίου “έτρεξαν” οι στενοί συνεργάτες του, που είναι και σήμερα υπεύθυνοι για την προετοιμασία του 10ου Συνεδρίου της ΝΔ.
Ενώ, μετά το ναυάγιο Τζιτζικώστα, ο οποίος ήρθε τρίτος στην κάλπη της κοινωνικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος προσχώρησε στο στρατόπεδο Μητσοτάκη (μαζί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα), συμβάλλοντας καθοριστικά στην επικράτηση του πολιτικού επιγόνου του μητσοτακισμού έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Ο Σάκης Ιωαννίδης έμεινε σταθερός στις επιλογές του και δεν… υπέκυψε. Τα όσα “περίεργα” λοιπόν συμβαίνουν στην ΟΝΝΕΔ, τον οδήγησαν στην αξιοπρεπή οδό της παραίτησης, που αποτελεί εφαλτήριο υποθήκης για το προσωπικό πολιτικό μέλλον του.
Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι, μετά τη βαριά και ιστορική ήττα της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, και την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να διευκολύνει την ανάκαμψη της παράταξης με την αποχώρησή του, με αποτέλεσμα το εθνικά επικίνδυνο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου, ο Σάκης Ιωαννίδης ήταν εκείνος που βγήκε μπροστά, και όρισε την ατζέντα της αλλαγής ηγεσίας.
Από τότε, ο Σάκης Ιωαννίδης αποτελεί “κόκκινο πανί” για τους σαμαρικούς, στους οποίους άλλωστε ανήκει και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ως κορυφαία επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, τόσο για την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ όσο και στη συνέχεια για το αξίωμα του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής.
Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά και των “δορυφόρων” του, έπαιξε τον πλέον καθοριστικό ρόλο ώστε να εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 10ης Ιανουαρίου, και ο πρώην πρωθυπουργός να διεκδικεί σήμερα τη διαχρονική δικαίωσή του, μέσω του νέου Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ο Σάκης Ιωαννίδης λοιπόν τράβηξε ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή από το παραπάνω “σύστημα”. Και έβαλε την προσωπική υποθήκη του για το μέλλον.