2 Οκτωβρίου 2016

Τι προμηνύει το δημοσίευμα του Bloomberg;




Για μια ακόμη φορά η "δημοτική καραμούζα" επαληθεύεται όταν μιλάει για εξελίξεις το φθινόπωρο του 2017!!


Το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο του 2017 είναι, εφόσον ισχύει, η βόμβα που θα τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση. Δυστυχώς και την οικονομία.....

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «το ΔΝΤ μπορεί να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τις γερμανικές εκλογές», σημείωσε ωστόσο ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, μιλώντας στο Bloomberg. Το ΔΝΤ βέβαια συνδέει την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με τη μείωση του χρέους. Δηλαδή θα συμμετείχε αν υπήρχε πλάνο ελάφρυνσης χρέους το οποίο δεν συζητά με τίποτε η Γερμανία κι όχι μόνο.
Στην Ευρώπη το επόμενο δωδεκάμηνο θα ζήσουμε ένα εκλογικό θρίλερ. Δεν ξέρουμε αν θα είναι και η Ελλάδα μέσα στο παιχνίδι των εκλογών, όμως, ποιος νοιάζεται γι’ αυτό; Υπάρχει η Γερμανία με την Μέρκελ να πιέζεται έντονα για το προσφυγικό κυρίως. Ποιος θα τολμήσει να μιλήσει για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ουσιαστικά να επωμιστεί ο Γερμανός φορολογούμενος «κούρεμα» στα εισοδήματά του; Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να το κάνουν οι Μέρκελ – Σόιμπλε, πολλώ δε μάλλον να χαλαρώσουν την πολιτική τους στο προσφυγικό όσο ανεβαίνει το ξενοφοβικό AfD.
Στην Ιταλία ο Ρέντσι βαδίζει ολοταχώς για εκλογές αφού θεωρείται σίγουρο ότι θα χάσει το δημοψήφισμα. Αυτό που τώρα τον ενδιαφέρει είναι να κτίσει ένα φιλολαϊκό προφίλ, ένα προφίλ ισχυρού πολιτικού που πάει κόντρα στην Μέρκελ και τους άλλους ηγέτες της Ευρώπης. Σιγά μην ενδιαφερθεί για το ελληνικό χρέος. Τσάι και συμπάθεια για τον Αλέξη και τίποτε άλλο.
Υπάρχουν και οι εκλογές στη Γαλλία και την Ολλανδία ενώ πιθανές είναι και οι κάλπες στην Ισπανία. Υπάρχει, επομένως, περίπτωση να ασχοληθούν σοβαρά με την Ελλάδα; Τα πάντα μετατίθενται για ένα χρόνο μετά και υπό προϋποθέσεις. Αυτό ακριβώς λέει η Λαγκάρντ. Τέλος το ΔΝΤ μέχρι να αποφασιστεί ελάφρυνση του χρέους.
Τι θα γίνει όμως, με το Μνημόνιο με το ΔΝΤ που δεν έχει υπογραφεί; Ποιος θα βάλει τα δισεκατομμύρια με τα οποία έχει δεσμευτεί το Ταμείο; Και κυρίως, πώς θα αντιμετωπιστεί η σίγουρη αντίδραση του κ. Σόιμπλε που δεν θέλει να ακούσει ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα;
Εύλογα ερωτήματα που γεννούν κι ένα μεγαλύτερο; Θα ζήσουμε σκηνές… 2015; Θα έχει η Ελλάδα πρόβλημα ρευστότητας και πότε;
Το δημοσίευμα αυτό αν επαληθευτεί είναι αυτό που γράφαμε σε πρόσφατο άρθρο. Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του κ. Τσίπρα. Τον τελειώνουν πολιτικά και δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Χάνεται και ο στόχος για λύση μέσα στο 2016, έστω κι αν πάρει κάποιες θολές δεσμεύσεις στις επόμενες συναντήσεις με τους ηγέτες.
Και τι θα πουλήσει στο… Ελλάντα; Τηλεοπτικές άδειες; Όχι. Η μη διευθέτηση του ελληνικού χρέους επιβαρύνει περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά, ακυρώνει τους στόχους για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και θέτει εν αμφιβόλω ακόμη και τον στόχο για ανάπτυξη το 2017 της τάξης του 2,5% και πάνω.
Ενδεχομένως το μήνυμα από το μπαράζ δημοσιευμάτων, αλλά κυρίως από το τελευταίο, είναι το εξής: «Άντε στο καλό Αλέξη αγόρι μου. Ήσουν καλός υπηρέτης μέχρι τώρα αλλά το καραβάνι σου δεν τραβάει άλλο. Έκανες ό,τι έκανες και δεν μπορείς παρακάτω».
Οι ξένοι, πρώτα οι Γερμανοί, τώρα και το ΔΝΤ, δηλαδή το σύνολο της τρόικας, ρίχνουν… μαύρο στον Τσίπρα και προχωράνε.
Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτρέψουν να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα. Λέτε να πηγαίνουμε σε λύσεις Παπαδήμου;
Ίδωμεν...