7 Δεκεμβρίου 2016

Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει... για το χρέος


Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου του 2015, ως προς τις ηλικίες, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη μεγαλύτερη δεξαμενή στην ηλικιακή ομάδα 18-24 (ποσοστό 37,3%), ενώ η ΝΔ αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της στην ομάδα άνω των 55 ετών.
Ουσιαστικά τη νίκη στον Τσίπρα την έδωσαν οι νέοι ενώ η Νέα Δημοκρατία στηρίζεται στους 55άρηδες και άνω.....

Έτσι, λοιπόν, το 2060 που έβαλε η κυβέρνηση ως ορόσημο για μείωση του χρέους και το παρουσιάζει ως εθνική επιτυχία, οι ψηφοφόροι της θα είναι από 62 έως 68 ετών. Θα βγαίνουν ή θα έχουν βγει στη σύνταξη δηλαδή. Όσο για τους Νεοδημοκράτες ψηφοφόρους θα είναι από.... 99 ετών και πάνω και αν δεν έχει βρεθεί το ελιξίριο που παίρνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τότε θα μας έχουν αφήσει χρόνους.
Αυτά τα γράφουμε για να καταλάβει ο κόσμος το μέγεθος του ψέματος που στήνει σιγά – σιγά η κυβέρνηση μετά από τις αποφάσεις του Eurogroup. Την ίδια στιγμή που η πραγματική οικονομία καταρρέει, οι συντάξεις έχουν κοπεί καμιά 10αριά φορές και θα κοπούν κι άλλο σε δύο χρόνια και οι φόροι αυξάνονται κάθε έτος, το Μαξίμου επιχειρεί να δημιουργήσει success story με το έτσι θέλω. Είναι οι ίδιοι που μιλούσαν ξεκάθαρα και όχι μία φορά για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και τίποτε άλλο.
Είναι οι ίδιοι με τον Τσίπρα πρωτοστατούντα, που ζητούσε διεθνή διάσκεψη για το χρέος και να υπάρξει ρύθμιση σαν κι αυτήν της Γερμανίας μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Αυτό που διεκδικούμε είναι μία ευρωπαϊκή διάσκεψη, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το κοινό αυτό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς «κούρεμα» μεγάλου μέρους του χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης». Αυτά έλεγε τον Ιανουάριο του 2015 ο πρωθυπουργός.
Όσες φορές κι αν έθεσε αυτό το θέμα ο Τσίπρας βρήκε τοίχο. Κανείς δανειστής δεν κόβει χρέος, ειδικά αν βλέπει ότι η δανειζόμενη δεν κάνει αυτά που της ζητούν.
Κι όμως, ο Τσίπρας αποδέχθηκε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα κι αντί να τα βάλει στη σωστή τους βάση και χωρίς υπερβολές επιδιώκει να κοροϊδέψει τον κόσμο. Όμως, οι πολίτες μόλις ακούνε για 2060 αυτό που σκέφτονται είναι «ποιος ζει και ποιος πεθαίνει». Ενώ τρέμει στην ιδέα ότι η όποια ελάφρυνση θα σημάνει κι ότι η Ελλάδα θα είναι σε διαρκές μνημόνιο για τα επόμενο 30, 40 ή 50 χρόνια.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς σε ένα ακόμη σχέδιο αφού δεν έχει πετύχει κάτι στα δύο χρόνια ζωής της. Πέρα από τις υπερβολές των δανειστών, πέρα από τη σκληρότητα και τις εμμονές του Σόιμπλε, μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που φόρτωσε την Ελλάδα με επιπλέον χρέος, που την οδήγησε σε αχρείαστο μνημόνιο το οποίο, πέραν των νέων δανείων, προκάλεσε τεράστια ζημιά σε ΑΕΠ, σε απώλειες επενδύσεων, σε ανάπτυξη.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι χάπια πονοκεφάλου σε έναν καρκινοπαθή στο τελικό στάδιο. Αν τώρα ο «γιατρός» θέλει να το παρουσιάσει σαν το «νερό του Καματερού» ή σαν ελιξίριο για να ζήσουμε μέχρι το 2060 και να δούμε τι θα γίνει, αυτό είναι στην κρίση του ελληνικού λαού. Άλλωστε, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι πάνω από 85 ετών και ο κολλημένος με τον στρατό Πάνος θα είναι κοντά στα 95, ζωή να ΄χει. Τότε μπορούν να φορέσουν και οι δύο γραβάτα...