31 Ιανουαρίου 2017

Ομολογία πλήρους αποτυχίας


Ένα δημοσίευμα – κόλαφος για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Τσακαλώτο, δίνει το πρακτορείο Bloomberg κι εφόσον δεν διαψεύδεται σημαίνει ότι είναι αληθινό. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα επικαλείται σημείωμα (memo) του Ευκλείδη Τσακαλώτου που συζητήθηκε με τους δανειστές πριν το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες.....
Στο σημείωμα παραδέχεται ο Ευκλείδης ότι τα δύο τρίτα σχεδόν των προαπαιτούμενων που έχουν ζητήσει οι δανειστές προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση από την Ελλάδα δεν ακόμη ολοκληρωθεί.
Στο ίδιο σημείωμα φέρεται να αναφέρεται ότι μέρος μεγαλύτερο του ενός τρίτου των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει υλοποιηθεί και ακόμη ένα τρίτο εξ αυτών αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Οι υπόλοιπες ενέργειες μπορούν να υλοποιηθούν πλήρως εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που θα επιτευχθεί μία συνολική συμφωνία.
Μεταξύ των ενεργειών που εκκρεμούν από την ελληνική πλευρά περιλαμβάνεται το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ζητήματα που σχετίζονται με την αγορά ενέργειας.
Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 εκτιμάται στο 2,3% του ΑΕΠ, ενώ η ελληνική πλευρά δεν "βλέπει" δημοσιονομικό κενό φέτος.
Από την πλευρά των δανειστών, προβλέπεται δημοσιονομικό κενό της τάξης των 700 εκατ ευρώ το 2018, ενώ τα μέτρα στα οποία δεσμεύεται η κυβέρνηση αναμένεται να αποφέρουν 550 εκατ. ευρω.
Η Αθήνα φέρεται να δεσμεύεται επίσης να ενισχύσει το διαβόητο «κόφτη» κατά ένα επιπλέον χρόνο, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για ομολογία πλήρους αποτυχίας της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. Και αναιρεί πλήρως όσα υποστηρίζει το Μαξίμου ότι για την καθυστέρηση φταίνε οι δανειστές. Αν είχαν γίνει πολλά από αυτά που έχουν συμφωνηθεί κι έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση, ίσως να μη φτάναμε να μιλάμε τώρα για αδιέξοδο. Κι αν πάλι η κυβέρνηση δεν τσακωνόταν σαν τα σκυλιά στην αλάνα, πότε με τον Σόιμπλε και πότε με το ΔΝΤ δεν θα ήμασταν με την πλάτη στον τοίχο και με το λογαριασμό να μεγαλώνει όλο και περισσότερο.
Εκτός κι αν η καθυστέρηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δεν είναι δείγμα ανικανότητας αλλά έγινε βάσει σχεδίου. Αν δηλαδή το Μαξίμου οδηγεί στα άκρα τη σύγκρουση κι επαναφέρει τα σενάρια του 2015 με εκλογές και δημοψηφίσματα επειδή δεν αντέχει το πολιτικό κόστος. Προσέξτε, τα προαπαιτούμενα που λέμε δεν είναι νέα μέτρα. Περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που είχαν υπογράψει το 2015 και σ' αυτά που συμφώνησαν πέρυσι το Μάιο.
Είναι δείγμα της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης που μας οδηγεί σε τέταρτο μνημόνιο. Είναι επικίνδυνοι και το δείχνουν κάθε μέρα. Ειδικά η «σούπερ ομάδα» των αποτυχημένων, δηλαδή Τσακαλώτος – Χουλιαράκης.