31 Ιανουαρίου 2017

Σάλος από τις δηλώσεις Ξυδάκη περί δραχμής


Θέμα επιστροφής στη δραχμή, με συζήτησή του μάλιστα στην εθνική αντιπροσωπεία, άνοιξε εκ νέου την Τρίτη ο Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στη σκιά του αδιεξόδου με τους θεσμούς, με το ερώτημα να είναι αν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει προσωπική άποψη ή βαθύτερες σκέψεις του κυβερνώντος κόμματος.....

Λίγο αργότερα ωστόσο, και μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο κ. Ξυδάκης έσπευσε να ανασκευάσει, αναφέροντας - μέσω Facebook- πως δεν υποστήριξε την επιστροφή στη δραχμή, αφού «μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, έξοδος από αυτή σήμερα, υπό τους όρους Σόιμπλε, θα ήταν δυσμενής».
Παράλληλα πρόσθεσε πως θα πρέπει όλοι οι διάλογοι να γίνονται στη Βουλή και όχι στα καφενεία και τα παρασκήνια.
Αρχικά ο βουλευτής και πρώην υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία».
«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού... Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε».
«Είχαμε δραχμή και πριν το ευρώ… Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή» δήλωσε δε ο κ. Ξυδάκης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες για το θέμα της δραχμής που άνοιξε στον γερμανό υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι «άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις εγώ δεν κουβεντιάζω; Αφού το λέει ο κ. Σόιμπλε».
Ο κ. Ξυδάκης επιτέθηκε και στο ΔΝΤ λέγοντας πως «αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει είναι για ηλιθίους».
Εν συνεχεία, ο κ. Ξυδάκης ανασκεύασε. «Επαναλαμβάνω αυτό που λέω όλο το τελευταίο διάστημα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά – ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια. Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης. Ο ίδιος υπογραμμίζει στη συνέχεια πως «ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Και αυτό ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, η έξοδος από την ευρωζώνη αποτελούσε το σχέδιο Σόιμπλε που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015.»
«Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» καταλήγει στην δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.