21 Φεβρουαρίου 2017

Συγχαρητήρια στην Ελλάδα - Ακόμα και η Βενεζουέλα κάνει ρεπορτάζ για τη φτώχεια της!


"Αυτό κι αν είναι διασκεδαστικό: ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Βενεζουέλας επισημαίνει πόσο τρομερές είναι οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα. Ναι, όντως, οι Μπολιβαριανοί σοσιαλιστές που έκαναν την πλούσια σε πετρέλαιο οικονομία της Βενεζουέλας μια τόσο εκπληκτική επιτυχία, δείχνουν πώς το ευρώ προκάλεσε χάος στην Ελλάδα, ως ένα παράδειγμα του πώς φτωχαίνει ο καπιταλισμός": Με αυτά το άκρως ειρωνικό σχόλιο ο Tim Worstall γράφει στο Forbes πώς η Ελλάδα έγινε παράδειγμα προς αποφυγή ακόμα και για τη Βενεζουέλα.....

Ανεξάρτητα από το ποιος φταίει για την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου, γράφει το άρθρο, τα στοιχεία της φτώχειας από την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ είναι εντυπωσιακά.
Η Ελλάδα δεν είναι το φτωχότερο μέλος της ΕΕ. Τα ποσοστά φτώχειας είναι υψηλότερα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Αλλά η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην τρίτη θέση, με τα στοιχεία της Eurostat να δείχνουν ότι το 22,2 τοις εκατό του πληθυσμού είχε "σοβαρές υλικές στερήσεις" το 2015, επισημαίνει το άρθρο. Και ενώ τα στοιχεία έχουν πέσει απότομα στα μετα-κομμουνιστικά βαλκανικά κράτη - σχεδόν κατά ένα τρίτο στην περίπτωση της Ρουμανίας- το ελληνικό ποσοστό έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2008, το έτος που ξέσπασε η παγκόσμια κρίση. Συνολικά, το επίπεδο ΕΕ μειώθηκε από 8,5 τοις εκατό σε 8,1 τοις εκατό κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Το ρεπορτάζ του Telesur στην Βενεζουέλα έλεγε: "Το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα έχει πέσει κατακόρυφα, καθώς η ανεργία, η φτώχεια, η ανισότητα και σκληρά μέτρα λιτότητας συνεχίζουν να ξεσκίζουν τον ήδη 'ξεφτισμένο' κοινωνικό ιστό της μεσογειακής χώρας.
Τώρα, η ΕΕ και το ΔΝΤ απαιτούν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει επιπλέον 7 δις ευρώ τον Ιούλιο ειδάλλως κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, καθώς το χρέος παραμένει στο συγκλονιστικό ποσό των 330 δις ευρώ".
Το Telesur μάλιστα έριξε μια ματιά και στο ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής φτώχειας, εξαιτίας "των ληστρικών πολιτικών δανεισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των αρπακτικών-δανειστών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης" (ανεξάρτητα βέβαια αν στη χώρα του Μαδούρο ο κατώτατος βασικός μισθός μόλις αυξήθηκε στα 12 δολάρια το μήνα....).

Reuters: Οι Έλληνες βυθίζονται ακόμα περισσότερο στη φτώχεια
Η φτώχεια στην Ελλάδα "επιδεινώνεται όσο σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης" κατά τα επτά χρόνια της οικονομικής κρίσης, γράφει σε άρθρο του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Μέσα από δηλώσεις Ελλήνων, οι οποίοι δύσκολα πλέον τα βγάζουν πέρα, το άρθρο δείχνει την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μία 73χρονη συνταξιούχος δηλώνει ότι ποτέ δεν είχε φανταστεί στη ζωή της ότι θα δεχόταν ελεημοσύνη - λίγο ρύζι, μακαρόνια και γάλα. Ξοδεύει την μισή περίπου σύνταξή της (332 ευρώ) για το ενοίκιο ενός μικρού διαμερίσματος στην Αθήνα και τα υπόλοιπα χρήματα για να πληρώσει λογαριασμούς.
Σε αντίθεση με χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος που ακολούθησαν προγράμματα διάσωσης και επέστρεψαν σε ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα ένα πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνει το πρακτορείο. Παρότι τα χρήματα από την ΕΕ και το ΔΝΤ έσωσαν την Ελλάδα από την χρεωκοπία, η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν ως όρο οι διεθνείς πιστωτές οδήγησαν στην μετατροπή της ύφεσης σε κατάθλιψη, προσθέτει. Υπογραμμίζει επίσης τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία το 2015, το 22% του πληθυσμού της χώρας στερείται βασικών υλικών αγαθών. Και τέλος, τονίζει ότι παρόλο που η ανεργία υποχώρησε στο 23%, παραμένει στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το ένα τέταρτο και χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο.