2 Φεβρουαρίου 2017

Η αλήθεια που Δεν κρύβεται πια…


Η Τράπεζα Credit Suisse έδωσε στη δημοσιότητα χθες μια έκθεση για το τι μπορεί να συμβεί πλέον με την Ελληνική κρίση…
Και παρουσιάζει πέντε «πιθανά σενάρια»:
  • --Πρώτον, συμφωνία για κλείσιμο της αξιολόγησης άμεσα, στις επόμενες μέρες (με σοβαρές υποχωρήσεις του Τσίπρα).......
  • --Δεύτερον: να χρειαστεί περισσότερος χρόνος και η συμφωνία να κλείσει τον Απρίλιο.
  • --Τρίτον: να φτάσουμε σε μια κρίση, όπως ακριβώς το καλοκαίρι του 2015 (με πλήρη συνθηκολόγηση της Ελλάδας) ως τις αρχές Ιουλίου.
  • --Τέταρτον: άμεσες εκλογές τώρα.
  • --Και πέμπτον: Grexit.
Μερικά δικά μου σχόλια:
--Το πρώτο σενάριο (άμεσος συμβιβασμός και κλείσιμο συμφωνίας) σημαίνει ότι ο Τσίπρας θα κάνει… «γαργάρα» -ξανά- όσα έλεγε μέχρι τώρα! Κι επειδή το «εύρος» των υποχωρήσεων που του ζητούνται είναι πολύ μεγάλο, θα αναγκαστεί να διώξει τον Τσακαλώτο, ο οποίος ήδη έχει παραγκωνιστεί (και έχει «απασφαλίσει»).
Αυτό καθιστά μεν «ορατή» την μεγάλη υποχώρηση του Τσίπρα, αλλά καθιστά πολύ δύσκολο πια, να περάσει η «συμφωνία» από τη Βουλή.
--Το δεύτερο σενάριο (συμφωνία τον Απρίλιο), απλώς δεν στέκει. Αν φτάσουμε στον Απρίλιο, όλες οι δυσκολίες που υπάρχουν τώρα για τον Τσίπρα διατηρούνται στο ακέραιο. Αλλά προστίθεται και το γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν πια κοινοβούλια στην Ευρώπη να ψηφίσουν την εκταμίευση. (Το παραδέχονται εμμέσως και οι ίδιοι οι συντάκτες της έκθεσης).
--Το τρίτο σενάριο (επανάληψη του Ιουλίου του 2015) επίσης δεν στέκει. Ως τότε και όλα να τα δώσει ο Τσίπρας, και πάλι δεν σώζεται! Θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο, πολύ χειρότερο κι από το τωρινό, έξω δεν θα υπάρχουν κοινοβούλια να το ψηφίσουν και μέσα μάλλον δεν θα έχει πια επαρκή αριθμό βουλευτών να τον στηρίξουν. Άσε που πάει και η «ποσοτική χαλάρωση» και δεν θα έχει μείνει τίποτε όρθιο από την οικονομία. Για να μη μιλήσουμε για τις τράπεζες…
Αν σήμερα «διστάζει», τότε απλώς δεν θα μπορεί!
Χώρια που το ΔΝΤ έτσι κι αλλιώς τότε δεν θα κρατιέται.
Εδώ και σήμερα με δυσκολία κρατιέται…
--Το τέταρτο σενάριο, άμεσα εκλογές, είναι το μόνο αληθινά λυτρωτικό! Μόνο που οι εκλογές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο…
--Και το πέμπτο σενάριο, το grexit, ισοδυναμεί με την απόλυτη καταστροφή της χώρας. Δεν είναι «λύση». Είναι πλήρης «διάλυση»!
Άρα τα πέντε είναι στην πραγματικότητα τα εξής τρία:
* Συμφωνία τώρα,
* Πρόωρες εκλογές το ταχύτερο,
* Ή διολίσθηση στο grexit!
--Το πρώτο θα σήμαινε μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, από το οποίο δεν θα συνέλθει. Είχαμε και μια πρόγευση χθες στη Βουλή. Με τον Βούτση να… ξεκατινιάζεται ανοιχτά με τον Τσακαλώτο! Κι ο Τσίπρας στη μέση να μην μπορεί να τους μαζέψει. Οπότε και ο «άμεσος συμβιβασμός», μάλλον θα οδηγήσει πια, έτσι κι αλλιώς στο δεύτερο, δηλαδή στις εκλογές, λίγο αργότερα…
--Το δεύτερο, άμεσες εκλογές, είναι το πιο «ομαλό» και πιο λογικό πλέον...
--Και το τρίτο, καλύτερα να μη το σκεφτόμαστε…
Αυτά όλα σας τα έγραψα χθες!
Και τώρα από εντελώς διαφορετική αναλυτική αφετηρία, βλέπουμε σε πολύ παρεμφερή συμπεράσματα, (πολύ πιο «διπλωματικά» διατυπωμένα, βεβαίως), να καταλήγει και η Credit Suisse.
Είναι καιρός, όμως, να βάλουμε και μιαν άλλη διάσταση – γεωπολιτική αυτή τη φορά - στην ανάλυσή μας:
Το «φαινόμενο Τράμπ»!
Μας τον παρουσιάζουν εδώ, ως ένα «αντιδημοφιλή» νέο Πρόεδρο, που …«απομονώνεται» συνεχώς, και μέσα στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς!
Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, ωστόσο:
* Μέσα στις ΗΠΑ η απόφαση Τράμπ να απαγορεύσει την είσοδο σε μετανάστες από 7 μουσουλμανικες χώρες, δεν τον «απομόνωσε»…
Υπάρχουν επισήμως δύο σχετικές δημοσκοπήσεις:
--Η μία από την εταιρία Ipsos, που λέει ότι το 49% των ερωτωμένων συμφωνούν με τον Τράμπ, έναντι του 41% των ερωτημένων που διαφωνούν…
--Και η άλλη από την εταιρία Rasmunsen - που είχε προβλέψει και την εκλογή Τράμπ αναλυτικά κατά Πολιτεία - σύμφωνα με την οποία το 57% των ερωτημένων συμφωνούν με την απόφαση Τράμπ, ενώ το 31% διαφωνούν.
Και στις δύο περιπτώσεις η απόφαση Τράμπ είναι πλειοψηφική στις ΗΠΑ!
Στην πρώτη περίπτωση, έχει τη σχετική πλειοψηφία (σχεδόν του μισούς), ενώ στη δεύτερη έχει την απόλυτη πλειοψηφία!
Στην πρώτη περίπτωση, όσοι συμφωνούν με τον Τράμπ υπερέχουν εκείνων που διαφωνούν κατά 8%, ενώ στη δεύτερη υπερέχουν κατά 26%!
«Απομονωμένος», λοιπόν, ΔΕΝ είναι μέσα στη χώρα του!
* Για να δούμε, όμως, τι γίνεται παρά έξω:
--Ο Τράμπ, ανακοίνωσε ότι θα βάλει «τείχος» στα νότια σύνορα της χώρας του, για να εμποδίζει την είσοδο των παράνομων μεταναστών. Για την ακρίβεια «φράχτης» υπάρχει ήδη στις ΗΠΑ, τώρα θα τον καταστήσει «αδιαπέραστο»…
Στην Ευρώπη έχουν ήδη μπει τέτοια «αδιαπέραστα τείχη» και στα Σκόπια (για να εμποδίζουν είσοδο λαθρομεταναστών από την Ελλάδα) και στα υπόλοιπες χώρες του «βαλκανικού διαδρόμου» προς βορράν. Και στις σκανδιναβικές χώρες μεταξύ τους. Άρα σε τι ακριβώς «διαφωνούν» με τον Τράμπ οι Ευρωπαίοι;
Που κάνει κι αυτός, ό,τι έχουν… ήδη κάνει οι Ευρωπαίοι;
--Ύστερα, στην Γαλλία για παράδειγμα, οι οπαδοί της ακροδεξιάς Λεπέν και του Κεντροδεξιού Φιγιόν, αλλά και του Σοσιαλιστή Βάλς, όλοι συμφωνούν μεταξύ τους, ότι η χώρα τους δεν μπορεί να δεχθεί άλλους λαθρομετανάστες ούτε άλλους πρόσφυγες; Δηλαδή είναι στη «γραμμή Τράμπ»!
--Στη Γερμανία μπορεί η κ. Μέρκελ να λέει άλλα, όμως η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών της δεν θέλει ούτε άλλους παράνομους μετανάστες ούτε άλλους πρόσφυγες. Και καθ’ οδόν προς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (που προηγείται καθαρά στις δημοσκοπήσεις) θα μετακινείται συνεχώς προς τη γραμμή αυτή.
--Στην Ολλανδία, όπου επίκεινται εκλογές τον άλλο μήνα, προηγείται με διαφορά ο Βίλντερς που έχει πολύ πιο σκληρή γραμμή από τον Τράμπ! Και για τους λαθρομετανάστες γενικότερα, και για τους μουσουλμάνους ιδιαίτερα…
--Στην Πολωνία και στην Ουγγαρία το ίδιο!
Και στην Αυστρία. Και στις σκανδιναβικές χώρες, επίσης…
Για να μη μιλήσουμε για τη Βρετανία του Brexit…
Τι συζητάμε λοιπόν;
Η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον εαυτό της έχει ήδη μετακινηθεί στη «γραμμή Τράμπ», πριν εμφανιστεί στο προσκήνιο ο Τράμπ!
--Η Ιαπωνία δεν δέχεται μουσουλμάνους μετανάστες ανέκαθεν! Εκεί δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης. Αυτοί δεν καταλαβαίνουν καν τι συζητάμε εμείς οι υπόλοιποι…
--Η Αυστραλία τους παράνομους μετανάστες τους μαζεύει σε ένα νησί στα μέσα του Ειρηνικού. Μέχρι να αποφασίσουν να φύγουν μόνοι τους.
Ο Ομπάμα είχε συμφωνήσει να πάρει… μερικές εκατοντάδες!
Και ο Τράμπ χάλασε τη συμφωνία εκείνη...
Εκεί «διαφώνησαν», ο Τράμπ με τον Αυστραλό Πρωθυπουργό!
Όχι αν πρέπει να δέχονται λαθρομετανάστες οι χώρες τους. Αλλά αν θα έπαιρναν οι ΗΠΑ μερικούς (ελάχιστους) από αυτούς που ΔΕΝ δέχεται η Αυστραλία.
Πώς να «διαφωνήσουν» επί της ουσίας, άλλωστε;
Αφού η Αυστραλία έχει πολύ σκληρότερη νομοθεσία από εκείνη που σκέπτεται να φέρει ο Τράμπ στις ΗΠΑ;
Συμπέρασμα: Μας εμφανίζουν τον Τράμπ ως «απομονωμένο» στη χώρα του, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Και μας εμφανίζουν τον Τράμπ ως «απομονωμένο» διεθνώς, ενώ μέχρι στιγμής οι περισσότερες άλλες χώρες - σε Ευρώπη και εκτός αυτής - έχουν ήδη υιοθετήσει τη γραμμή που ο ίδιος προσπαθεί να φέρει στις ΗΠΑ!
Δηλαδή μας λένε ψέματα! (Δεν είναι η πρώτη φορά, έτσι κι αλλιώς).
Τι σημαίνουν αυτά για μας;
Ότι τους επόμενους μήνες (με τις εκλογές στην Ολλανδία, στη Γαλλία στην Ιταλία και στη Γερμανία, τουλάχιστον), όποιοι κι αν κερδίσουν εκεί, θα φανεί αυτό που συμβαίνει τώρα και κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχθούν:
Πως όλος ο κόσμος έχει υιοθετήσει την ίδια στάση εναντίον της λαθρομετανάστευσης!
Σε άλλα θέματα θα έχουμε σοβαρές διαφωνίες και συγκρούσεις μεταξύ τους: στο διεθνές εμπόριο, στα θέματα ασφάλειας, στα τραπεζικά, στη λεγόμενη «κλιματική αλλαγή» κλπ.)…
Αλλά στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης όλοι θα ευθυγραμμιστούν πλήρως ότι πρέπει να εμποδίσουμε την «άοπλη εισβολή» εκατομμυρίων στις δυτικές χώρες!
Και σε ένα τέτοιο διεθνή περίγυρο (και στην Ευρώπη και διεθνώς) ο Τσίπρας θα νιώθει όλο και πιο «άβολα», όλο και πιο απομονωμένος ο ίδιος…
Γιατί από πολλούς πλέον θεωρείται (δικαίως ή αδίκως), ότι αυτός «άνοιξε τα σύνορα της Ευρώπης» στη λαθρομετανάστευση (που μας ήλθε με τη «λεοντή» της «προσφυγιάς»! Αλλά όπως αποδείχθηκε δεν ήταν «πρόσφυγες». Οι συντριπτικά περισσότεροι ήταν λαθρομετανάστες και διακινητές!)
Κι επειδή το ζήτημα αυτό τείνει να κυριαρχήσει διεθνώς (όπως και η συναφής τελική συντριβή του ΙΣΙΣ στη Συρία), οι «αμαρτίες» του Τσίπρα θα στοιχειώνουν και θα κυνηγούν την Ελλάδα.
Και θα χρειαστεί να έχουμε κυβέρνηση που θα βρίσκεται στην άλλη πλευρά του φάσματος: στο κλείσιμο των συνόρων (που ο Τσίπρας άνοιξε), στην πολιτική «αποτροπής» (που λειτουργούσε πριν και ο Τσίπρας κατάργησε) και στην αναχαίτιση των «ροών» (που ο Τσίπρας προσέλκυσε).
Έχουμε ανάγκη, λοιπόν, να τελειώνουμε με τον Τσίπρα ΚΑΙ για το ζήτημα αυτό!
Όχι μόνο για λόγους εθνικής επιβίωσης (δέστε τη γίνεται κάθε βράδυ στη Μόρια της Λέσβου και στα άλλα ακριτικά μας νησιά), αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους πλέον.
Και για να έχουμε στο πλευρό μας κάποιο στήριγμα σοβαρό, όταν ο απρόβλεπτος Ερντογάν ανοίξει πάλι την «κάνουλα» και μας φτάσει νέο «τσουνάμι».
Αν δεν φύγει ο Τσίπρας το ταχύτερο, με τους διεθνείς συσχετισμούς όπως διαμορφώνονται ταχύτατα πλέον, και με τα προβλήματα που «βράζουν» στα ανατολικά μας, ο ίδιος κινδυνεύει να βρεθεί σε δραματική θέση ανά πάση στιγμή.
Και η χώρα σε ακόμα πιο τραγική θέση απομόνωσης…
Άντε γιατί κινδυνεύουμε να πληρώσουμε την κα. Τασία ακριβότερα απ’ ό,τι ήδη πληρώνουμε το κ. Βαρουφάκη!