2 Μαρτίου 2017

Δυναμική επανεμφάνιση Μητσοτάκη


Για πρώτη φορά μετά από μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ξεκάθαρος ως προς τις θέσεις του και αυτό μπορούμε να του το αναγνωρίσουμε. Αν και υπάρχει πάντα η «μαύρη τρύπα» του προγράμματος – οράματος της ΝΔ για την Ελλάδα, η χθεσινή παρουσία του ήταν ομολογουμένως εύστοχη και ξεκαθάρισε κάποια πράγματα.....

Το πιο βασικό είναι ότι είπε πως δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να ψηφίσει η ΝΔ το δημοσιονομικό πακέτο της κυβέρνησης. «Ο λογαριασμός είναι του κ. Τσίπρα» είπε κλείνοντας κάποια σενάρια των τελευταίων ημερών ότι η ΝΔ θα ψηφίσει κάποια από τα αντίμετρα.
Θα ήταν γελοίο και μια ακόμη στρατηγική ήττα να πάει στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση, να στηλιτεύσει και να καταψηφίσει τη μείωση του αφορολόγητου ή το ψαλίδι στις συντάξεις και μετά να κληθεί να στηρίξει τα ψίχουλα που σκέφτεται να δώσει ο Τσίπρας για να κλείσει στόματα και να αποπροσανατολίσει τον κόσμο.
Ένα είναι το πακέτο, μια είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης, ένας ο βαρύς λογαριασμός κι αυτόν πρέπει να τον χρεωθεί ο αποκλειστικός υπεύθυνος. Το τέταρτο μνημόνιο από το παράθυρο μπορεί πιθανότατα να το εφαρμόσει ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός αλλά δεν μπορεί να γίνει συνένοχος στο έγκλημα. Θα έκανε τραγικό λάθος η ΝΔ να συνομολογήσει την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση και τα μέτρα που θα πλήξουν όλους τους Έλληνες.
Έχει, επίσης, ιδιαίτερη σημασία ότι ο Μητσοτάκης μίλησε για διαχρονικό αίτημα εκλογών, αν κι έχει πέσει ως αίτημα τις τελευταίες ημέρες. Η ΝΔ δεν πρέπει κάθε μέρα και νύχτα να μιλάει για κάλπες κι αυτές ποτέ να μην έρχονται. Ο ρόλος της είναι να ασκεί σκληρή αντιπολίτευση, να τσακίζει κάθε μέρα την κυβέρνηση, να αποκαλύπτει στην ελληνική κοινωνία το ρόλο του Τσίπρα και κυρίως να προσπαθήσει να πείσει ότι το δικό της αφήγημα είναι καλύτερο για την Ελλάδα. Όταν είναι να έρθουν οι εκλογές θα έρθουν, η ΝΔ πρέπει να είναι έτοιμη, όμως, πρέπει να εγκαταλείψει τη στρατηγική της χαλαρής αντιπολίτευσης και να βγαίνει μπροστά από τα γεγονότα. Δεν μπορεί την ατζέντα να την διαμορφώνει η κυβέρνηση και η ΝΔ να θυμάται κάποια στιγμή να κάνει δήλωση. Ακόμη και το θέμα Καλογρίτσα με μεγάλη καθυστέρηση το ανέδειξε όταν ήταν γνωστό από τη Παρασκευή το βράδυ.
Τώρα, τα περί δημοσιονομικού «αέρα» που θα ζητήσει και περί νέων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για να αλλάξει προς το καλύτερο η συμφωνία το έχουμε ξανακούσει πολλές φορές.
Σε γενικές γραμμές ο Μητσοτάκης στάθηκε καλά στη συνέντευξη, αλλά δεν αρκεί. Η μάχη είναι καθημερινή και δεν πρέπει να βγαίνουν δύο – τρία στελέχη μπροστά και τα υπόλοιπα να κρύβονται.