Η κυβέρνηση «μοιάζει να έχει βάλει την όπισθεν», εκτιμούν στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο και στους κύκλους των «θεσμών» επικρατεί κλίμα έντονου προβληματισμού από το ενδεχόμενο να μπει η χώρα σε μια εκλογική περιπέτεια προτού ακόμη ολοκληρωθεί το οικονομικό πρόγραμμα.
Τα διάφορα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, παρά τις διαβεβαιώσεις του....
πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, έχουν θορυβήσει τους δανειστές που δεν θέλουν να διαταραχθεί η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, καθώς υπάρχουν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία, Ολλανδία και κυρίως στη Γερμανία.
Το σαφές μήνυμα που έχει σταλεί από τους πιστωτές προς την ελληνική κυβέρνηση είναι:«Ξεχάστε τις εκλογές ως το φθινόπωρο του 2017». Στις Βρυξέλλες αλλά και σε ορισμένες πρωτεύουσες χωρών που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στις εξελίξεις, όπως στη Γερμανία, ο προβληματισμός είναι έντονος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα.
Οι αρρυθμίες του νέου κυβερνητικού σχήματος παρά τον ανασχηματισμό και η εκλογολογία που είναι διάχυτη στο παρασκήνιο αλλά και στον δημόσιο διάλογο έχουν υποχρεώσει τις Βρυξέλλες αλλά και συγκεκριμένες πρωτεύουσες να κρούσουν τον κώδωνα της... «υπευθυνότητας». Και αυτό διότι, όπως μεταδίδεται, «τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη και υπάρχει δρόμος μπροστά», ενώ έντονη δυσφορία εκδηλώθηκε από την μονομερή κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην χορήγηση εκτάκτου βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Οι πιστωτές δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν την άκρατη εκλογολογία, που προκαλεί παραλυτική ακινησία. Γι' αυτό και έχει επισημανθεί σε κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης ότι η κατάσταση μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να εκτροχιαστεί, παρά την καλή δημοσιονομική πορεία η οποία όμως είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης.
Το κλίμα αυτό το εισέπραξε και ο πρωθυπουργός αλλά και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές που είχαν ο πρώτος κυρίως στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ και ο δεύτερος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τους αντιπροέδρους, Φρανς Τίμερμανς και Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
Σε όλες τις συναντήσεις που είχαν τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και ο Κυρ. Μητσοτάκης, το μήνυμα ήταν: ξεχάστε τις εκλογές στην Ελλάδα, ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι η πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμηνύει πως «δεν θα χάσουμε τις εκλογές λόγω Ελλάδας».
Η γερμανική κυβέρνηση και ειδικά η Μέρκελ θέλει ηρεμία έως τις γερμανικές εκλογές, ενώ το βασικό θέμα που την απασχολεί δεν είναι προφανώς το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, αλλά το μεταναστευτικό - προσφυγικό και γι’ αυτό ζητεί επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, καθώς και καλύτερο έλεγχο των συνόρων στην Ελλάδα.
Σε αυτό το κλίμα, επί της αξιολόγησης, στις Βρυξέλλες και στις μεγάλες πρωτεύουσες των εταίρων, ακόμη και στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ή στη Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, έχει αρχίσει να κυριαρχεί η άποψη ότι η κυβέρνηση δεν θέλει κατά βάθος να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Μοιάζει σαν να έχει βάλει την όπισθεν» ανέφερε χαρακτηριστικά κοινοτικός αξιωματούχος που παρακολουθεί στενά τα ελληνικά πράγματα και δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να έχουμε νέο... σίριαλ, όπως συνέβη και παλαιότερα με άλλες αξιολογήσεις.
Ο πρωθυπουργός στις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και στην Καγκελαρία, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω από τις μεταρρυθμίσεις και πως όλα θα προχωρήσουν κανονικά, ενώ έχει τονίσει σε όλους τους τόνους πως ό,τι γράφεται και λέγεται για πρόωρες εκλογές δεν έχει καμία απολύτως βάση.
Σαφώς και στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά δεν θεωρούν ότι «χάθηκε το τρένο». «Η κυβέρνηση, κόντρα στις προβλέψεις διαφόρων, δίνει απαντήσεις με τις κινήσεις της» λένε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας με έμφαση ότι δεν υπάρχει κλίμα «μεταρρυθμιστικής κόπωσης», αλλά διευκρινίζουν πως υπάρχει και κυβέρνηση που νομοθετεί μέτρα που δεν επηρεάζουν το πρόγραμμα και ανακουφίζουν τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Ένα ακόμα μέτρο είναι και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, το οποίο τελικά θα ψηφίσει και η Ν.Δ.
Την ίδια στιγμή στελέχη της τρόικας σημειώνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται για ποιον λόγο ακούγονται αντιδράσεις για τα προαπαιτούμενα, καθώς αυτά είναι συμφωνημένα, άρα πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή τους. Και όπως λέει πρόσωπο με μακρά εμπειρία «οι πιστωτές θα ξύσουν τον πάτο του βαρελιού». Αυτό σημαίνει ότι θα εξετάσουν τα πάντα εξονυχιστικά, με το ζήτημα των εργασιακών να είναι ανοικτό, ενώ υπάρχει και το ζήτημα τι θα γίνει τελικά με το ΔΝΤ, εάν θα αποχωρήσει ή όχι και τι θα σημάνει αυτό.