Ένας αδυσώπητος πόλεμος στον όμορφα κι αγγελικά πλασμένο κόσμο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό. Όλοι είναι εναντίον όλων. Οι παλαιοί εκδότες και καναλάρχες σκοτώνονται μεταξύ τους. Κάποιοι σκοτώνονται και με την κυβέρνηση και άλλοι τα έχουν βρει μαζί της. Υπάρχει και ο πόλεμος μεταξύ παλαιών και νέων εκδοτών αλλά κι εκείνων των επιχειρηματιών που θέλουν να μπουν στο χώρο....
Αναρωτιέται κανείς: Αφού μιλάμε για χρεοκοπημένο κλάδο, για μέσα ενημέρωσης με τεράστια δάνεια και πλήρως απαξιωμένα, γιατί θέλουν να μπουν επιχειρηματίες; Για να χάσουν κι άλλα πολλά;
Η πρώτη εξήγηση είναι ότι κάποιοι θέλουν να «ξεπλύνουν» χρήμα. Η πιο καλή δικαιολογία, όμως, είναι ότι μια εφημερίδα ή ένα κανάλι ή ακόμη κι ένα ραδιόφωνο απλά μπορεί να αποτελέσει μέσο εκβιασμών. Επιχειρηματικών και πολιτικών. Επίσης, υπάρχει ακόμη κάποιου είδους δύναμη στα μίντια κι όποιος καταφέρνει να τα ελέγχει ή τουλάχιστον να τα επηρεάζει μπορεί να παίξει και τα παιχνίδια που θέλει.
Εν πάση περιπτώσει, ο πόλεμος που γίνεται τώρα δείχνει πόσο άρρωστο είναι όλο το σύστημα αλλά και πόσο παίζει η κυβέρνηση στο παρασκήνιο πολλά παιχνίδια.
Το Μαξίμου, επειδή έχασε τη μάχη των καναλιών θέλει να κερδίσει τη μάχη των εκδοτικών μαγαζιών. Δεν θα είχε κανένα πρόβλημα ο Τσίπρας και ο Παππάς να δει κρεμασμένη τη… γάτα των Ιμαλαΐων. Δηλαδή να δει να κλείνει ο ΔΟΛ ή στην καλύτερη περίπτωση να ελέγχεται από «φιλικά» προς τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματικά συμφέροντα. Τελευταία ακούγεται ότι σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες θα μπορούσε να σπάσει ο ΔΟΛ σε «καλό» και «κακό» και το κομμάτι των εφημερίδων να το πάρει ο Μπόμπολας αλλά του ραδιοσταθμού και του In.gr να το πάρει ο στοιχηματζής και συνέταιρος του Μπόμπολα, ο Δημήτρης Μάρης.
Οι φήμες λένε ότι ο εκδότης του Έθνους θέλει να συγχωνεύσει τα δύο μαγαζιά και να βρει τρόπο να κουρευτούν τα δάνεια των δύο ομίλων που ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ. Αυτό να γίνει βεβαίως χάρη στη… γενναιοδωρία των τραπεζών που θα πρέπει να δεχθούν ή αναδιάρθρωση μέσω συγχώνευσης ή λουκέτο και στα δύο μαγαζιά.
Το ερώτημα είναι ποιος τραπεζίτης θα έβαζε την υπογραφή του σε μια τέτοια συμφωνία, με τόσα πολλά δάνεια και με τόσες πολλές αμαρτίες. Και τι θα ζητούσαν άραγε χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις που και βιώσιμες είναι και δεν είναι μέσα ενημέρωσης με ό,τι αυτό σημαίνει;
Με το που άκουσαν οι άλλοι εκδότες ότι παίζεται τέτοιο σενάριο, δηλαδή συγχώνευση ΔΟΛ με Πήγασο και δημιουργία ενός φιλικού προς την κυβέρνηση μιντιακού μαγαζιού τεραστίων διαστάσεων (που θα έπαιρνε και τη μερίδα του λέοντος) άρχισαν τα όργανα. Στο Πρώτο Θέμα π.χ. γράφτηκε σε κύριο άρθρο: «Αν ένας επιχειρηματίας που δεν χρωστάει ή εξυπηρετεί τις οφειλές του προς τράπεζες, Δημόσιο, ιδιώτες πάει και πει στις τράπεζες θέλω να πάρω τον ΔΟΛ ή όποια εκδοτική επιχειρήσεις, καταθέσει μπίζνες πλαν κ.λπ. έχει καλώς. Μακάρι να συμβαίνει κάθε μέρα αυτό που έκανε η Chipita με τη Νίκας και γλίτωσαν τη δουλειά τους οι άνθρωποι, ο Σκλαβενίτης με τον Μαρινόπουλο κ.λπ.
Αν πάει κάποιος στρατηγικός κακοπληρωτής, ή κοινός φεσαδόρος της δουλειάς, όμως, να πάρει τον ΔΟΛ και οι τραπεζίτες τον δώσουν, αυτό είναι κανονικό οικονομικό έγκλημα. Που ένας εισαγγελέας θα το δει. Και αν τον βοηθάει και κάποια κυβέρνηση αυτό τον φεσαδόρο τότε η κατάσταση θυμίζει Κοσκωτά. Αυτά προς το παρόν.»
Είναι ξεκάθαρο ότι το Πρώτο Θέμα δείχνει τον Μπόμπολα, άλλοτε μεγαλομέτοχο στην συγκεκριμένη εφημερίδα, μην το ξεχνάμε κι αυτό. Η εφημερίδα των Αναστασιάδη – Καραμήτσου λέγεται ότι αντιμετωπίζει και η ίδια οικονομικά προβλήματα και αναζητά χρηματοδότες ενώ ακούστηκε και το όνομα μεγαλοτραπεζίτη για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο.
Και μέσα σ’ όλο αυτό το κλίμα έρχεται η σφοδρή σύγκρουση του Πρώτου Θέματος με την κυβέρνηση για σειρά δημοσιευμάτων που το Μαξίμου δεν μπορεί να απαντήσει «κανονικά» αλλά απαντά με άθλια non paper χουντικής αισθητικής. Δεν είναι καθόλου τυχαία όλα όσα συμβαίνουν καθώς φαίνεται να διαμορφώνεται ένα μέτωπο κατά της κυβέρνησης στα μίντια κι ένα άλλο επιχειρεί, με τη βοήθεια των… παπατζήδων, να δημιουργηθεί ώστε να παίξει το ρόλο του αντίβαρου. Σ’ αυτό το παιχνίδι εμπλέκονται βεβαίως και τα κόμματα. Η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ για συνεργασία με το Πρώτο Θέμα, ενώ η ΝΔ είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία μεγάλου μαγαζιού με ελεγχόμενους εκδότες τους Μπόμπολα, Μάρη και Φιλιππόπουλο. Μην ξεχνάμε ότι οι δύο πρώτοι παίζουν… Stoiximan με κάποιους να καταγγέλλουν ότι πολλά λεφτά φτάνουν σε… μαλτέζικα λιμάνια και την ίδια ώρα γίνεται πόλεμος κατά του ΟΠΑΠ από συγκεκριμένους στοιχηματζήδες που θέλουν μερίδιο της πίτας.
Σ’ όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το Mega. Μπορεί να το απαξίωσαν οι Πρετεντέρηδες, Τρέμη και άλλοι μεγαλόσχημοι όμως το κανάλι αντέχει και επιμένει. Λέγεται ότι κάνει τζίρο πάνω από 3 εκατ. ευρώ το μήνα χωρίς ενημερωτικό πρόγραμμα και μόνο με επαναλήψεις. Οι φήμες λένε ότι την εβδομάδα αυτή γίνεται μια τελική προσπάθεια για να αναστηθεί το κανάλι εκ της τέφρας του, αλλά κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η πολιτική του κατεύθυνση. Αν δηλαδή θα επιχειρήσει να το ξανακλείσει η κυβέρνηση ή να το κάνει δικό της.
Μην ξεχνάμε επίσης ότι ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν κι άλλες εφημερίδες όπως π.χ. η Real News να γίνει καθημερινή και η Σαββατιάτικη Αγορά του Χατζηνικολάου να μπει ένθετο στην Κυριακάτικη Real. Ένας όμιλος που χρωστάει της Μιχαλούς αναρωτιόμαστε τι θα κάνει και άλλη εφημερίδα. Επίσης, ακούγεται ότι θα βγουν άλλες δύο καθημερινές εφημερίδες.
Υπάρχει κι άλλη μια παράξενη είδηση. Ότι στο Πρώτο Θέμα μπαίνει ο επιχειρηματίας Δ. Παναγιωτάκης που έχει το κανάλι Action και με στενές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ. Περίεργα πράγματα…
Μέχρι το τέλος του μήνα πολλά θα ξεκαθαρίσουν. Μπορεί να κλείσουν πολλά και μεγάλα μαγαζιά, θα απολυθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι, θα γίνουν συγχωνεύσεις ή θα μπουν ισχυροί νέοι παίκτες. Και θα κριθεί αν η κυβέρνηση, από το παράθυρο γιατί δεν τα κατάφερε από την πόρτα, θα μπορέσει να ελέγξει μεγάλο μέρος του ελληνικού μιντιακού συστήματος που είναι τόσο… βρόμικο.