Η προ ημερών επανεμφάνιση, μετά από πάρα πολύ καιρό, τμήματος της πατριωτικής και λαϊκής δεξιάς, με αφορμή την υπογραφή στο κείμενο της ερώτησης για το «τάμα του Έθνους», ανέδειξε τις αγεφύρωτες ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ.
Εάν δει κανείς τα ονόματα όσων υπέγραψαν την ερώτηση, αν και στη συνέχεια απέσυραν τις υπογραφές του με εντολή Κυριάκου Μητσοτάκη που ήταν έξαλλος, θα καταλάβει πολλά για τους συσχετισμούς στην Κ.Ο. της Ν.Δ....
Την ερώτηση υπέγραψαν, οι εξής βουλευτές: Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Βαγιωνάς, Κώστας Βλάσης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Θανάσης Δαβάκης, Στέργιος Γιαννάκης, Θόδωρος Καράογλου, Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Κατσαφάδος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Γεωργία Μαρτίνου, ο εκλιπών Ευάγγελος Μπασιάκος, Χρήστος Μπουκώρος, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Ράπτη και Κώστας Σκρέκας.
Η ανερμάτιστη πολλές φορές κεντρική γραμμή της ηγεσίας της Ν.Δ. που έχει δεχθεί μεγάλη επιρροή από διάφορα κέντρα που είναι απέναντι στις παραδοσιακές αξίες και αρχές της παράταξης, δίνει πλέον πρόσφορο έδαφος στην τάση της «λαϊκής Δεξιάς» που επανακάμπτει, έστω και μη συντονισμένα, μετά από πάρα πολύ καιρό, ζητώντας την υπεράσπιση μιας άλλης οικονομικής πολιτικής.
Η δυναμική επανεμφάνιση της «λαϊκής Δεξιάς» -έστω και μέσω του τάματος του Έθνους- ανέδειξε το χάσμα που υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ και τις αγεφύρωτες ιδεολογικές διαφορές. Η επικαιρότητα, λόγω και της κρίσης, τους δίνει την κατάλληλη αφορμή να ξεσπαθώσουν κατά μιας οικονομικής πολιτικής την οποία μέσω των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών καταδικάζουν.
Η ανάλυση της ανθρωπογεωγραφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ δίνει χρήσιμα συμπεράσματα για τη διαφορά αντίληψης που υπάρχει για πληθώρα θεμάτων. Π.χ. ποια ιδεολογική συγγένεια μπορεί να έχει, για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης με βουλευτές που προέρχονται από αγροτικές περιοχές; Σε τι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν π.χ. ο Δημήτρης Κυριαζίδης ή ο Γιώργος Στύλιος με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Δένδια; Σε ποια ιδεολογική γλώσσα θα συνομιλούσαν βουλευτές, όπως ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Θανάσης Δαβάκης με στελέχη της νέας ηγετικής ομάδας, όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος; Μπορεί να έχουν ίδιες απόψεις για μια σειρά θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, στελέχη όπως ο Κώστας Τασούλας με τον Γιώργο Κουμουτσάκο;
Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η συμβίωση κάτω από την ίδια στέγη είναι εξαιρετικά δύσκολη για πολλούς στη ΝΔ. Απλά, η προσμονή της εξουσίας και η υπεροχή στις δημοσκοπήσεις και η πρωτιά της Ν.Δ. αποτρέπει τις διαφοροποιήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές αρκετοί βουλευτές της λαϊκής δεξιάς, λένε για τους φιλελεύθερους του κόμματος και τα νέα πουλέν του συστήματος Μητσοτάκη: «Κάνουν κριτική από την Κηφισιά, τα βόρεια προάστια και τη Γλυφάδα, και υποστηρίζουν τους μεροκαματιάρηδες που μένουν στο Αιγάλεω και στους Αγίους Αναργύρους».
Τι πρεσβεύουν οι «λαϊκοδεξιοί;». Ολίγον φιλελευθερισμό στην οικονομία, με ισχυρές δόσεις κρατικού παρεμβατισμού, ενώ επιμένουν ότι το πολιτικό μέλλον της ΝΔ βρίσκεται στα λαϊκά προάστια και στις υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας. Επιμένουν στη λήψη πρόσθετων κοινωνικών μέτρων και ζητούν την όλο και πιο ενεργό παρέμβαση του κράτους.
Τα στελέχη της ΝΔ, κυρίως βουλευτές και μέλη της ΚΕ και ορισμένοι πρώην υπουργοί οι οποίοι ανήκουν στη «λαϊκή Δεξιά», ετοιμάζονται για μια σειρά παρεμβάσεων το επόμενο διάστημα.
Η τάση της «λαϊκής Δεξιάς» θεωρεί ως ένοχες τις φιλελεύθερες πολιτικές που εμμένουν να υπερασπίζονται ορισμένοι πρώην υπουργοί που είναι στο σύστημα Μητσοτάκη. Επίσης, εκτιμούν ότι δεν μπορούν αυτές να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Ακόμη δεν διστάζουν να επικρίνουν τη λογική περί αυτορρύθμισης της αγοράς, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια θεωρία η οποία θα οδηγήσει σε ενίσχυση του χάσματος μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών τάξεων.