26 Ιανουαρίου 2012

“Τροχονόμοι” των μέτρων και του PSI οι Παπαδήμος – Βενιζέλος

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ανεβάζουν τους τόνους, απαιτώντας από τους ιδιώτες επενδυτές χαμηλότερο επιτόκιο για τα νέα ομόλογα μετά το «κούρεμα» και από την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει Παπανδρέου και Βενιζέλος για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος. Η παρέμβαση αυτή έχει και μορφή διλήμματος, δεδομένου ότι αφήνει σαφέστατα να εννοηθεί προς τους ιδιώτες επενδυτές ότι εάν δεν αποδεχθούν εθελοντικό «κούρεμα» τότε θα τους επιβληθεί υποχρεωτικό, ενώ προειδοποιεί και την κυβέρνηση πως εάν δεν λάβει μέτρα για την κάλυψη των αποκλίσεων δεν πρόκειται να υπάρξει νέα στήριξη.


Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο κ. Βενιζέλος δεν έκρυψε ότι στη διαπραγμάτευση για το PSI «η Ελλάδα έχει μόνο τυπικά τον έλεγχο της διαδικασίας αυτής», καθώς τον πρώτο λόγο έχει και επ’ αυτού η τρόικα.

Η εντολή που δόθηκε στον κ. Βενιζέλο από το Eurogroup είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους των ιδιωτών επενδυτών και να απαιτήσει επιτόκιο σαφώς χαμηλότερο του 4% για ολόκληρη την περίοδο και χαμηλότερο του 3,5% μέχρι το 2020. Σ’ αυτή τη βάση θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις, είπε, αγνοώντας προφανώς την προειδοποίηση Νταλάρα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί επιτόκια κάτω του 4%. Οι εταίροι εκτιμούν ότι μόνο ένα τόσο χαμηλό επιτόκιο μπορεί να καταστήσει το δημόσιο χρέος βιώσιμο, ενώ από την άλλη εκτιμάται ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν έχουν περιθώριο να απορρίψουν την πρόταση γιατί τότε θα οδηγηθούν σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους με μεγαλύτερες απώλειες γι’ αυτούς.

Τα εύλογο ερώτημα που τίθεται συνεπώς είναι ποια λύση συμφέρει περισσότερο τη χώρα μας. Ποια είναι, δηλαδή, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το PSI και ποιο δικό της σχέδιο έχει υποβάλει στις συζητήσεις που διεξάγονται με τους ιδιώτες πιστωτές, αλλά και προς τους Ευρωπαίους εταίρους, εφόσον είναι προς το συμφέρον της χώρας το σενάριο ενός επιτοκίου έως 3%, το οποίο απαλλάσσει την Ελλάδα από το μεγαλύτερο μέρος του χρέους
Η απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου δεν έχει δική της διαπραγματευτική θέση με την πλέον συμφέρουσα για τη χώρα λύση, την οποία και να παρουσιάσει στις συζητήσεις που γίνονται. Ούτε γνωρίζουμε τι προτείνει.
Έτσι για μια ακόμα φορά και όπως ακριβώς συνέβαινε επί κυβέρνησης Παπανδρέου η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται, αλλά περιορίζεται σε ρόλο θεατή των γεγονότων. Οι θεσμικοί εκπρόσωποί της, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, λειτουργούν περισσότερο ως …”τροχονόμοι” των προτάσεων της Τρόικας, άντε ως μεταφορείς τους στην καλύτερη περίπτωση.
Και για τον κ. Βενιζέλο το γνωρίζαμε. Αυτός που απογυμνώνεται είναι ο μύθος του “πρωθυπουργού – ειδήμονα των οικονομικών” και υποψήφιου σωτήρα της χώρας.
(Antinews, με πληροφορίες από “Ελεύθερο Τύπο”)