28 Αυγούστου 2014

Απ. Τζιτζικώστας: «Η Κεντρική Μακεδονία θα πάει ακόμα πιο μπροστά»


«Θέλουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο ένα ισχυρό και αποφασιστικό όργανο, δημοκρατικής έκφρασης της κοινωνίας, ένα πεδίο δημιουργικής σύνθεσης ιδεών, με θετικές προτάσεις, με εποικοδομητική κριτική, με συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων για...
την Κεντρική Μακεδονία. Μαγικές λύσεις και έτοιμες συνταγές επιτυχίας ούτε υπήρχαν, ούτε θα υπάρξουν ποτέ. Οι στόχοι κατακτώνται μόνο με δουλειά. Και οι καρποί της δουλειάς έρχονται πιο γρήγορα με τη συνεργασία», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την τελετή ορκωμοσίας της νέας Διοίκησης της Π.Κ.Μ., που πραγματοποιήθηκε, σήμερα το απόγευμα, στην έδρα της Π.Κ.Μ. στη Θεσσαλονίκη, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ.κ. Άνθιμου.
«Σε συνθήκες έκτακτες και κρίσιμες όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα, οφείλουμε και πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση. Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τις κομματικές διαιρέσεις, να βάλουμε στην άκρη τις παλιές διαχωριστικές γραμμές, να αφήσουμε πίσω όσα στο παρελθόν μας δίχασαν, βάζοντας μπροστά όλα εκείνα που μας ενώνουν: Την αγάπη για τον τόπο μας. Το ενδιαφέρον για τους συμπολίτες μας. Τη θέληση να πάμε την Κεντρική Μακεδονία ακόμα πιο μπροστά, συγκροτώντας τη μεγαλύτερη και ευρύτερη πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί ποτέ στη χώρα μας. Άλλωστε, στις Εκλογές του Μαΐου, οι συμπολίτες μας επικύρωσαν το έργο που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα, επικρότησαν τη σοβαρή και μεθοδική δουλειά και ταυτόχρονα έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα για μια νέα εποχή συνεργασίας, συγκροτώντας τη μεγαλύτερη και ευρύτερη πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί ποτέ στη χώρα μας. Αυτή η κατάκτηση ανήκει στη Μακεδονία. Αυτή η κατάκτηση ανήκει στους πολίτες και μόνο. Πάνω σε αυτά τα θεμέλια χτίζουμε», σημείωσε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε για τις διεκδικήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απέναντι στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη των Περιφερειών. «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για τις αιρετές Περιφέρειες. Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα γίνονται πιο ευέλικτα και αποδοτικά για να καλύψουν της ανάγκες κάθε τόπου. Οι Περιφέρειες μπορούν να διεκδικούν και να χρηματοδοτούνται πλέον απ’ ευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτές τις αρχές θα προχωρήσουμε μπροστά προκειμένου να υλοποιήσουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν στην μεγαλύτερη γεωγραφικά Περιφέρεια της Ελλάδας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.  
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε διεξοδικά στη στοχοθεσία της νέας Διοίκησης της Π.Κ.Μ. και στις αρχές που θα καθορίσουν την πολιτική που θα εφαρμοστεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Οφείλουμε να εδραιώσουμε και να ισχυροποιήσουμε την Περιφερειακή Διοίκηση και νοοτροπία. Να διεκδικήσουμε τη θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Να αξιοποιήσουμε άμεσα και αποτελεσματικά το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 - 2020, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ. Να ολοκληρώσουμε την αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων που ανοίγουν δρόμους προόδου και εξωστρέφειας για τον τόπο μας. Να φροντίσουμε και να προστατεύσουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Να κάνουμε την Κεντρική Μακεδονία των 2 εκατομμυρίων πολιτών, πρότυπο και πρωτοπόρο στη νέα εποχή της Ευρώπης των Περιφερειών. Να χτίσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος έκανε λόγο για τις μεγάλες προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
«Οφείλουμε όλοι μας να ανταποκριθούμε στην κοινωνική ευθύνη που απορρέει από την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας και το δημοκρατικό καθήκον, το οποίο εδραιώνει τους θεσμούς που καλούμαστε να υπηρετήσουμε», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ευχόμενος «καλή, ωφέλιμη και δημιουργική θητεία σε όλους τους νεοεκλεγέντες».
Παρόντες στην ορκωμοσία της νέας Περιφερειακής Αρχής της Κεντρικής Μακεδονίας ήταν Μητροπολίτες, πρώην Υπουργοί, Βουλευτές και Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, ο τέως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Π. Ψωμιάδης, ο τέως Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της HELEXPO-ΔΕΘ, T. Τζήκας, εκπρόσωποι Πολιτικών, Πολιτειακών, Θρησκευτικών και Στρατιωτικών Αρχών, εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και πλήθος πολιτών