23 Ιανουαρίου 2016

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις και συντονίζονται οι αγρότες


Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αλλά και στον συντονισμό τους, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εκπρόσωποι των αγροτών 30 μπλόκων από ολη τη χώρα, που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο μπλόκο των Τεμπών.....


Συγκεκριμένα, συμφώνησαν την Κυριακή και τη Δευτέρα να εντείνουν τους αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού, με τετράωρο αποκλεισμό ημερησίως, από τις 12 μ.μ. μέχρι της 2 μ.μ. αλλά και από τις 7 μέχρι τις 9 μ.μ.

Παράλληλα, αποφάσισαν την υιοθέτηση ενός κοινού διεκδικητικού πλαισίου που θα αφορά το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.
Στο πλαίσιο αυτό, ορίστηκε και νέα συνάντηση των εκπροσώπων όλων των μπλόκων την ερχόμενη Τρίτη 26 του μηνός στις 12 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη και μέχρι τότε, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, δεν τίθεται θέμα συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση να τους συναντήσει.
Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης αναμένεται να οριστεί και η αντιπροσωπεία η οποία και θα λάβει μέρος στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Νωρίτερα, καθώς οι αγρότες είχαν απευθύνει κάλεσμα και σε αυτοδιοικητικούς αλλά και σε εκπροσώπους φορέων -θέλοντας να υπογραμμίσουν το ευρύ κοινωνικό αγωνιστικό μέτωπο- τη συμπαράσταση στον αγώνα τους και τα δίκαια αιτήματα τους εξέφρασαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, πολλοί δήμαρχοι από τηνΘεσσαλία και φορείς, οι οποίοι έσπευσαν στα Τέμπη.
Δυναμικό ήταν το «παρών» των κτηνοτρόφων οι οποίοι μάλιστα για να υπογραμμίσουν την παρουσία τους αλλά και την κρισιμότητα των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο τους έχυσαν στο οδόστρωμα γάλα και έβαλαν φωτιά σε μπάλες με άχυρα.
Οι κτηνοτρόφοι έφθασαν στα Τέμπη με αγροτικά αυτοκίνητα με μαύρες σημαίες, κουδούνες ακόμη και δέρματα ζώων, ενώ κάποιοι φορούσαν κάπες και είχαν τις παραδοσιακές γκλίτσες. Μάλιστα ένας έκανε την εμφάνιση του και με άλογο.
Οι κτηνοτρόφοι συμμετέχουν στον αγώνα των αγροτών και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά τους.
Η συνεδρίαση των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων συνεχίζεται ενώ η κυκλοφορία στην Κοιλάδα εξακολουθεί να απαγορεύεται.
Κόρινθος: Έκλεισαν τα διόδια Ισθμού οι αγρότες. Μέσω παράκαμψης από την παλαιά εθνική οδό η κυκλοφορία για Αθήνα
Οι αγρότες της Κορινθίας από το μπλόκο της παλαιάς Σωληνουργίας, μετά την αυτοκινητοπορεία στην πόλη της Κορίνθου, έφτασαν στα διόδια Ισθμού, στο Καλαμάκι και έκλεισαν την εθνική οδό.

Από τις 14.40 περί τους 750 αγρότες με 450 τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα με πανό και μαύρες σημαίες έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου και έχει δημιουργηθεί ουρά αυτοκινήτων, ενώ από τις 15:00 έκλεισαν και το ρεύμα προς Κόρινθο.
Η τροχαία εκτρέπει την κυκλοφορία των οχημάτων προς Αθήνα από τον Ισθμό με παράκαμψη μέσω της παλαιάς εθνικής οδού έως περίπου τους Αγίους Θεοδώρους.
Θεσσαλονίκη: Με αιφνιδιαστικές κινήσεις και νέα μπλόκα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες
Αιφνιδιαστικές κινήσεις πραγματοποιούν αγρότες στα μπλόκα που έχουν στήσει στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ενώ δημιουργούνται και νέα, με τους ανθρώπους τους πρωτογενούς τομέα να δηλώνουν έτοιμοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Συγκεκριμένα, κλειστά θα βρίσκονται μέχρι και τις 15.30 τα τελωνεία σε Προμαχώνα και Εξοχή, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ενώ αύριο το μεσημέρι αντίστοιχη κίνηση θα πραγματοποιηθεί, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Καστοριάς και Φλώρινας, στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία.
«Από το μπλόκο των 150 τρακτέρ που έχει στηθεί στο Άργος Ορεστικό στην Καστοριά, θα ενισχύσουμε την κίνηση των συναδέλφων μας και αύριο το μεσημέρι θα προχωρήσουμε σε κλείσιμο του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής από τις 13.30 και μετά», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κτηνοτρόφος, Άννα Μόσχου.
Στο μεταξύ, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό βγαίνουν στο δρόμο και αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι στήνουν ήδη το μπλόκο στα Βασιλικά.
Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Αργύρη Μαουρίσιο, το «βράδυ θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις για το πότε ακριβώς θα πάμε στα πράσινα φανάρια -πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία».
Στο μεταξύ, στήθηκε και ενισχύεται το μπλόκο στον κόμβο της Νέας Καλικράτειας στην Χαλκιδική, ενώ αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των τρακτέρ στον κόμβο των Νέων Μουδανιών.