12 Φεβρουαρίου 2016

«Καζάνι» που βράζει η Αθήνα: Xημικά και πετροπόλεμος στο Χαϊδάρι – Κατά χιλιάδες οι αγρότες προς το Σύνταγμα



«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μας κλείνουν τον δρόμο. Αφήσαμε τα τρακτέρ στον Ισθμό, αλλά και πάλι μας σταματάνε» δηλώνουν οι αγρότες της Πελοποννήσου, οι οποίοι έμειναν ώρες εγκλωβισμένοι στην εθνική οδό στο ύψος του Χαϊδαρίου από τα ΜΑΤ που δεν τους επιτρέπουν να περάσουν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και να συμμετάσχουν στο μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο της Αθήνας.....



Τελικά στις 3.30 τα ΜΑΤ άνοιξαν το δρόμο υπό τον όρο οι αγρότες να μην πάρουν μαζί τα αγροτικά οχήματα. Έπειτα από 500 μέτρα, ωστόσο, τους ξανασταμάτησαν.
Να σημειωθεί ότι τόση ώρα εγκλωβισμένοι δεν ήταν μόνο οι αγρότες, αλλά και πολίτες μέσα στα οχήματά τους που απλώς ήταν άτυχοι και βρέθηκαν τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο!
Νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και αγροτών. Παρά το γεγονός ότι οι αγρότες άφησαν τα τρακτέρ στον Ισθμό, όπως τους υπέδειξε η αστυνομία, τα ΜΑΤ τους σταμάτησαν στην εθνική οδό στο Χαϊδάρι εμποδίζοντάς τους να φτάσουν Αθήνα με τα αγροτικά οχήματά τους.
Οι αγρότες από την πλευρά τους είπαν ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί τους απαγορεύεται η είσοδος, αφού συμμορφώθηκαν και δεν πήραν τα τρακτέρ.
Λίγο μετά άρχισαν τα επεισόδια.
ΜΑΤ και αγρότες συνεπλάκησαν και από την αστυνομία έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών παρά το γεγονός ότι στο σημείο υπήρχαν και αυτοκίνητα που δεν μετείχαν στις κινητοποιήσεις, απλώς έτυχε να περνούν από την περιοχή!
Οι αγρότες πέταξαν πέτρες προς τα ΜΑΤ και έχουν σπάσει ένα περιπολικό, ενώ η αστυνομία απάντησε με χημικά, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.
Λόγω των επεισοδίων είναι κλειστή η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου. 


Την ίδια ώρα, από τα διόδια Αφιδνών περνούν συνεχώς λεωφορεία με αγρότες, ενώ λίγο πριν τις 14:30 πέρασε και μια ομάδα αγροτικών οχημάτων με μαύρες σημαίες.
Η αστυνομία σταματά κάθε λεωφορείο και το ελέγχει εξονυχιστικά, πριν δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσει προς το κέντρο.
Οι αγρότες, με αγωνιστική διάθεση φωνάζουν συνθήματα και τραγουδούν, ενώ οι πολίτες που διέρχονται με τα αυτοκίνητά τους κορνάρουν χαιρετώντας και δηλώνοντας την συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.
Από λεπτό σε λεπτό αναμένονται τα τρακτέρ από την Νίκαια, τα οποία βάσει της συμφωνίας με την αστυνομία, θα προπορευτούν της πορείας και θα παραμείνουν στο κέντρο της Αθήνας για δύο ώρες.
Οι αγρότες από την Κρήτη πέταξαν καπνογόνα, ντομάτες και πέτρες κατά του κτηρίου και των αστυνομικών που το φρουρούσαν, οι οποίοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για περισσότερο από μισή ώρα, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ ο δρόμος μπροστά στο υπουργείο θυμίζει πεδίο μάχης, με φωτιές σε κάδους, σπασμένα πεζοδρόμια και ζημιές στην πρόσοψη.
«Επίθεση, αγρότες, στους αλήτες» φώναζαν εξοργισμένοι οι Κρητικοί και ακόμα: «Είστε προδότες, μας πουλήσατε, πάνω τους, αγρότες, φάτε τους»! Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές αγροτών, ενώ οι υπόλοιποι συμπαραστεκόμενοι και θέλοντας να δείξουν πως δεν υποχωρούν τραγουδούσαν «Πότε θα κάνει ξαστεριά», του Νίκου Ξυλούρη.





Αγρότες από την Κρήτη κυνήγησαν τα ΜΑΤ στην πλατεία Καραϊσκάκη!