17 Ιανουαρίου 2017

«Όταν παλεύουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια»


O σοφός λαός λέει «όταν παλεύουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια». Ιδίως όταν τα βατράχια αυτά είναι αδύναμα και δεν έχουν ούτε καν την αίσθηση της πραγματικότητας.
Η Ελλάδα είναι αδύναμη, εκτός πραγματικότητας, ανήμπορη να αντιληφθεί ότι συμβαίνουν κοσμοϊστορικές πολιτικές και οικονομικές ανατροπές οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν τη χώρα μας, το μέλλον της....

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε και επισήμως πόλεμο στην Ευρώπη, και μέχρι να δούμε αν εννοεί όσα λέει, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Ο νέος πρόεδρος είναι απρόβλεπτος, το γνωρίζαμε αυτό, όμως, δεν ξέρουμε αν εδώ στην Ελλάδα ήμασταν προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Η πολεμική του Τραμπ εστιάζεται κυρίως στην Γερμανία και πλέον μπαίνουμε σε έναν νέο κύκλο παγκόσμιων γεωπολιτικών αν-ισορροπιών. Δεν αποκλείεται να ανασυσταθεί ο άξονας ενάντια στον άξονα του κακού σε μια κακή επανάληψη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τραμπ επικροτεί το Brexit και επανασυνδέει τις ΗΠΑ με τη Βρετανία και ταυτόχρονα φλερτάρει με τον Πούτιν και επιτίθεται στην Άνγκελα Μέρκελ.
Κι όλο αυτό μέσα σε ένα παγκόσμιο οικονομικό πλαίσιο που έχει να κάνει βεβαίως με τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου και τον προστατευτισμό. Η Γερμανία απάντησε δια του Σόιμπλε και ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.