13 Φεβρουαρίου 2017

Αντίο φίλε !!


«Σήμερα ένα μεγάλο μέρος της παλαιάς φρουράς της ΟΝΝΕΔ σε τιμάει Γιάννη Αγγελίδη, όχι μόνο για την ακούραστη και ανιδιοτελή αγωνιστικότητα σου, αλλά τιμούν τον καλό φίλο και τον Άνθρωπο Γιάννη.
Γιάννη σήμερα απέδειξες, ότι έστω και έτσι εξακολουθείς να ενώνεις τους ανθρώπους. Ένωσες τους παλαιούς σου συντρόφους και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Θέλουμε να μας οδηγείς και να μας εμπνέεις από εκεί που είσαι. Ο Θεός ας αναπαύει την ψυχή σου»....


«Είμαστε πάντα μαζί του. Γιατί ήταν πάντα ο πρίγκιπας των κυμάτων που περάσαμε μαζί.
Και γιατί θα ‘ναι πάντα ο Γιάννης, πότε σαν χαμόγελο και πότε  σαν βαθιά πίκρα, ο αδελφός που θα μας σπρώχνει για τα δύσκολα» !
Αντώνης Σαμαράς,  Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας  ΟΝΝΕΔ (1976-1978), πρ. Πρωθυπουργός

«Ο Γιάννης ο χαμογελαστός Γιάννης ο ήρεμος Γιάννης ο μαχητικός Γιάννης ο σημαιοφόρος των αγώνων της γαλάζιας και υπερήφανης πατρίδας, ο δικός μου Γιάννης έφυγε για τους ουρανούς!. Δεν τολμούμε να το πιστέψουμε! Είμαστε όλοι πιο φτωχοί!
Τώρα κάνεις συντροφιά στον Σταθόπουλο, τον Πελεκάνο, στον Γιαννούλη… Καλό σου ταξίδι πιστέ μου και καλέ μου φίλε»
Βασίλης Μιχαλολιάκος  Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ 1981-1984

«Με τον Γιάννη Αγγελίδη γνωριστήκαμε το 1980 κάτω από την μεγάλη στέγη της ΟΝΝΕΔ.
Δεν μας ένωσε μόνο η κοινή πολιτική αγωνιστική πορεία αλλά και ο αμοιβαίος σεβασμός, εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη, χωρίς προσωπικές σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες.
Ο Γιάννης ήταν ένας σοβαρός, έντιμος, αταλάντευτος αλλά και μετριοπαθής, αγωνιστής, ακούραστος στο πέρασμα των χρόνων  και γελαστός. Ένας καλός άνθρωπος και άξιος οικογενειάρχης.
Στο πρόσωπο του αντικατοπτριζόταν μέχρι σήμερα η ΟΝΝΕΔ εκείνης της γενιάς, των ανεκπλήρωτων αγώνων, των προδομένων οραμάτων, της φιλοπατρίας που ρευστοποιήθηκε, της αλληλεγγύης που δεν εκφράσθηκε στην πράξη. Παρόλα αυτά ο Γιάννης παρέμεινε μέχρι το τέλος του πιστός στο όραμα του και καλά έκανε.
Καλό ταξίδι φίλε Γιάννη Αγγελίδη και να ξέρεις ότι οι αγώνες σου που όλοι τιμήσαμε συνεχίζονται,  απ΄ όποιο μετερίζι  θα βρισκόμαστε όλοι εμείς οι φίλοι σου και παλιοί συμμαχητές σου.
Θα σε θυμόμαστε με σεβασμό και αγάπη μέχρι οι δρόμοι μας να ξανασυναντηθούν και πάλι»
Γιώργος Αναγνωστάκος, Μέλος της Ε.Ε. της ΟΝΝΕΔ, υπεύθυνος Φοιτητικού

«Ασυμβίβαστος ιδεολόγος, ανιδιοτελής αγωνιστής, πιστός φίλος. Αυτός υπήρξε ο Γιάννης.
Τον θυμάμαι, Μπενάκη και Νικηταρά γωνία, πάνω από τα φωτοτυπικά να προσπαθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μας για τα φυλλάδια που θα μοιράζαμε. Με την κολλητική ταινία στο χέρι να προλάβει τις αποστολές για την επαρχία. Με το αυστηρό του ύφος να μας επιπλήττει για τα έξοδα που ξεπερνούσαν τις οικονομικές δυνατότητες της Οργάνωσης.
Και αργότερα να χαίρεται με τις επιτυχίες μας, να αγωνιά με τις δυσκολίες μας και να μας υπενθυμίζει τι θα έκανε ο Ευάγγελος Αβέρωφ εάν ήταν στη θέση μας.
Και τώρα με το πρόβλημα της υγείας του, αισιόδοξος και χαμογελαστός χαιρόταν που τον θυμήθηκαν όλοι οι παλιοί φίλοι και ευχαριστούσε τους γιατρούς για την ευγένεια και την αφοσίωσή τους».
Άκης Γεροντόπουλος, Μέλος της Ε.Ε. της ΟΝΝΕΔ επί προεδρίας Βασίλη Μιχαλολιάκου (1981-1984)

«Πάντα σταθερός στις ιδεολογικές του απόψεις, πάντα φλογερός στην αγάπη του για την Πατρίδα, πάντα μαχητικός και ακατάβλητος στους δύσκολους καιρούς, πάντα έτοιμος να προσφέρει με την μοναδική του ανιδιοτέλεια, πάντα ευαίσθητος  και καλοσυνάτος, πάντα στην πρώτη γραμμή των νεανικών μας αγώνων, σε μια εποχή που χρειαζόταν ιδιαίτερο θάρρος για να εκφράσεις και να υπερασπιστείς τις ιδέες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, στους χώρους όπου κυριαρχούσαν, τότε, η ΚΝΕ, η ΠΑΣΠ και οι λοιπές «δημοκρατικές δυνάμεις»… Αυτή είναι η εικόνα του Γιάννη Αγγελίδη που θα διατηρώ για πάντα στη μνήμη μου… Καλό σου ταξίδι αγαπημένε φίλε…»
Διονύσης Καραχάλιος, Μέλος της Ε.Ε. της ΟΝΝΕΔ επί προεδρίας Βασίλη Μιχαλολιάκου (1981-1984)

«Αποχαιρετώντας τον φίλο, τον συμμαχητή, τον συνάδελφο, μου έρχονται στο νου εικόνες από το παρελθόν.
Ήταν πριν 34 χρόνια, το 1983, που ο Γιάννης σαν υπεύθυνος για τα οικονομικά στην Ε.Ε. της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. κατόρθωσε να μας εξασφαλίσει κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα λεωφορεία της τότε ΕΑΣ.
Ήταν τέτοια η χαρά μας γι’ αυτή την τεράστια «παροχή» που άρχισα να κάνω χρήση αυτής από την πρώτη κιόλας Κυριακή επισκεπτόμενος την απομακρυσμένη Τ.Ε. του Χαϊδαρίου για ιδεολογική κουβέντα.
Πάντα ο Γιαννάκος ήταν ο αεικίνητος δουλευταράς, ο ευαίσθητος, ο ανθρώπινος, ο φιλότιμος, ο περήφανος.
Καλό ταξίδι φιλαράκο»
Κώστας Τσιμάρας , Γ.Γ. ΟΝΝΕΔ Αμπελοκήπων (80-81), υπεύθυνος ιδεολογικού ΠΟΑΠ (πρ. Γενικός Διευθυντής Ν.Δ.)

«…τελικά σε νίκησε…μέσα σε δύο μήνες ο αλήτης … ούτε να τον παλέψεις δεν σε άφησε ..Νωρίς Γιαννάκο .. καλό και γελαστό μου παιδί … πολύ νωρίς αδελφέ μου..
Όλοι  εμείς οι παλιοί συναγωνιστές σου αλλά και οι φίλοι που σε αγαπήσαμε, δεν θα αφήσουμε τίποτα να σε βγάλει απ το μυαλό και τη καρδιά μας. Ξεκουράσου αγόρι μου κι εκεί ψηλά στον ουρανό φίλησέ μου τη Ρόζα…»
Μάρω Μπουρδάκου, Γ.Γ της ΟΝΝΕΔ Αμπελοκήπων (78-80)

«Φίλε Γιάννη Αγγελίδη . Δε θα σου αφιερώσω  κοινοτοπίες και «ηρωικές»  κορώνες  που λέγονται στους εκλιπόντες,  παρότι  τα συναισθήματα της απώλειας με προτρέπουν  να το κάνω.  Ήσουν άλλωστε, δωρικός  στη συμπεριφορά σου και  σεμνός στις εκδηλώσεις σου και δε σου ταιριάζουν υπερβολές. Έζησες με εντιμότητα, αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης ως οικογενειάρχης, πολίτης και πατριώτης. Υπηρέτησες ιδέες με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση. Η φιλία ήταν για σένα τρόπος ζωής και καθήκον. Το κοινό καλό επισκίαζε κάθε προσωπική επιδίωξη. Ένοιωθες την ιδεολογική μας  οικογένειά  ως  εφαλτήριο  υπηρέτησης  της Πατρίδας και όχι ως όχημα προσωπικής ανάδειξης. Θα παραμείνεις στις μνήμες ως αναντικατάστατος φίλος, ως παράδειγμα συμπεριφοράς , ως γλυκιά νοσταλγία   και αγεφύρωτο κενό. Έτσι όμως είναι η ζωή. Η απώλεια και η έλλειψη αναδεικνύει  τις αξίες. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.  Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ».
Σταύρος Πεντέας, Αντιπρόεδρος ΝΕ ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΠΘ

«Απρίλιος 1976 Ι. Δροσοπούλου και Αγίου Μελετίου τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ Κυψέλης: αρχίζει η φιλιά μας στα καλά και τα άσχημα αδελφέ και φίλε Γιάννη Αγγελίδη, καλό δρόμο…»
Μανώλης Σαρρής, μέλος Επιτροπής ΟΝΝΕΔ Κυψέλης

«Φίλε, Συμμαχητή και Αδελφέ Γιάννη. Οι τύψεις με βαραίνουν που δεν κατάφερα να σε δω για τελευταία φορά, να σε αγκαλιάσω, να σ’ αποχαιρετήσω. Γράφω αυτό το κείμενο για ΕΣΕΝΑ και ίσως αυτό μου απαλύνει, έστω και λίγο, τον πόνο που νιώθω. Δεν το περίμενα, η αισιοδοξία σου για την πορεία της υγείας σου με έπεισε πως θα πηγαίναμε μαζί στο Άγιο Όρος το καλοκαίρι, όπου μου το ζήτησες με τόση λαχτάρα στο τηλέφωνο. Με έκανες να πιστεύω πως είναι μια μπόρα που θα περάσει. Τώρα όμως καταλαβαίνω πως τελικά εσύ ήσουν αυτός που μας έδινες κουράγιο, έτσι ήσουν πάντα, κι εγώ ξεγελάστηκα.
Έτσι ήσουν πάντα, δυνατός και ψύχραιμος, έντιμος και ανιδιοτελής, καλόκαρδος και χαρούμενος, η χαμογελαστή σου έκφραση θα είναι ανεξίτηλα χαραγμένη στο μυαλό μου, η καλοσύνη σου στην καρδιά μου  και η αγάπη σου στην ψυχή μου.Θα πάω στο Άγιο Όρος, για σένα φίλε μου, γνωρίζοντας ότι θα είμαστε μαζί και θα σε μνημονεύω ανάβοντας κεράκια στην μνήμη σου. Μου λείπεις πολύ Γιάννη
Γιάννη μου σήμερα είναι η μόνη ημέρα που με στενοχώρησες , με στενοχώρησες πολύ ….. μα τόσο πολύ. Σε ευχαριστώ πολύ για την φιλία σου και για όλα όσα έκανες για εμένα. Γεια σου Φίλε, γεια σου Συμμαχητή, γεια σου Αδελφέ,  γεια σου Γιάννη μας. Καλό ταξίδι και καλόν Παράδεισο να έχεις και είμαι βέβαιος ότι θα τον έχεις, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ και πάντα θα σε αγαπάμε. ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ»
Γιώργος Παύλου στέλεχος ΟΝΝΕΔ Πατρών και Καλλιθέας

«42 χρόνια με αγώνες και αγωνίες, 42 χρόνια με χαρές και προβλήματα,
42 χρόνια πολιτική, 42 χρόνια με φιλία και κουμπαριά,
42 χρόνια με αγάπη και σεβασμό, 42 χρόνια ο Γιάννης και ο Γιώργος.
Γνωρίζαμε ακόμα και το βλέμμα μας τι νόημα είχε. Δεν χρειαζόταν πάντα να λέγαμε κάτι, γνωρίζαμε την συνέχεια μέχρι τέλους χωρίς να ανταλλάξουμε καμία κουβέντα. Γιάννη μου θα μου λείψεις πολύ. Πραγματικά θα μου λείψεις. Είναι η πρώτη φορά που κατάφερες να μου «μπλοκάρεις» το μυαλό.
40 χρόνια αγωνιζόμαστε μαζί κατά του ολοκληρωτισμού. Πήγαμε μαζί σαν ΟΝΝΕΔιτες τότε, στην «παράνομη» Πολωνική οργάνωση του Λεχ Βαλέσα Solidarność και τους δώσαμε ρούχα και τρόφιμα. Και τώρα που ο ολοκληρωτισμός ήρθε στην χώρα μας, έφυγες και μας άφησες όλους εμάς μόνους με τα θηρία. Αλλά δεν φοβάμαι Γιάννη. Διότι είμαι σίγουρος ότι θα είσαι κοντά μας με το τρόπο που εσύ ξέρεις.
Καλό ταξίδι, ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή σου»
Γιώργος Παντάκης, Γραμματέας ΟΝΝΕΔ Κυψέλης 1984-1986