21 Φεβρουαρίου 2017

Κι όμως! Το κλίμα αλλάζει…


Το κλίμα στη χώρα αλλάζει!
Κι αυτό δεν κρύβεται πια…
* Δέστε για παράδειγμα τη σημερινή δήλωση Κούλογλου!
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε σήμερα απερίφραστα, πως:
-- Ήταν τραγικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν άφησε την κυβέρνηση Σαμαρά να κλείσει την αξιολόγηση το 2015!....

Να λοιπόν, που ομολογούν κι οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι τώρα πια, πως ο Σαμαράς έκλεινε την αξιολόγηση κι έβγαινε από το Μνημόνιο!
Γιατί μέχρι χθες μας έλεγαν άλλα!
--Μια παρατήρηση στον κ. Κούλογλου:
Αυτό το «δραματικό» λάθος του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει τότε την κυβέρνηση Σαμαρά δεν το πληρώνει μόνο ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει τώρα να καταρρέει δημοσκοπικά.
Το πληρώνει και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός!
Και φυσικά όλα τα δεινά που επισωρεύθηκαν από τότε πρέπει να χρεωθούν στο ΣΥΡΙΖΑ απ’ όλους τους Έλληνες! Και με ομολογία και των ΣΥΡΙΖΑίων πλέον.
Έτσι δεν είναι;
--Μια δεύτερη παρατήρηση στον κ. Κούλογλου:
Είπε ο ίδιος, ότι έπρεπε οι σύντροφοί του να αφήσουν το Σαμαρά να κάνει τη «βρωμοδουλειά»! (Δηλαδή να κλείσει την αξιολόγηση και να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια).
Ποια «βρωμοδουλειά»;
0,6 δισεκατομμύρια (600 εκατομμύρια) μέτρα έλλειπαν τότε για να συμφωνήσει και το ΔΝΤ!
Αυτό δεν είναι «βρωμοδουλιά»!
Αληθινή «βρωμοδουλιά» είναι αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά:
Πήρε μέχρι στιγμής 9,5 δισεκατομμύρια μέτρα, κατέστησε το χρέος «εξαιρετικά ΜΗ βιώσιμο» κατά το ΔΝΤ (επί Σαμαρά ήταν «απολύτως βιώσιμο», πάλι κατά το ΔΝΤ) και του ζητάνε σήμερα του Τσίπρα να πάρει άλλα 3,5 δισεκατομμύρια πρόσθετα μέτρα λιτότητας!
Πού τα 0,6 δισεκατομμύρια του Σαμαρά και πού τα 9,5+3,5=13 δισεκατομμύρια μέτρα λιτότητας που ζητάνε και παίρνει ο Τσίπρας;
Αυτό είναι αληθινή βρωμοδουλιά!
Ολόκληρη, έργο του ΣΥΡΙΖΑ!
Και μόνον του ΣΥΡΙΖΑ…
--Τρίτη παρατήρηση:
Υπήρχαν και επί Σαμαρά διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και την κυβέρνησή του! Όμως, άλλες διαφωνίες. Για εντελώς άλλα πράγματα, απ’ ό,τι τώρα…
Οι διαφωνίες με την Ελληνική κυβέρνηση επί Σαμαρά αφορούσαν τις μελλοντικές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθούν τα μεγέθη τον επόμενο χρόνο και πέρα. Ποτέ δεν αφορούσαν το πώς εξελίχθηκαν τα μεγέθη φέτος ή τα προηγούμενα χρόνια…
Σήμερα οι μεγάλες διαφωνίες αφορούν το τι έγινε πέρσι!
Όχι μόνο το τι θα γίνει φέτος και του χρόνου…
Για να καταλάβετε: Μόνο για το 2016 (δηλαδή για την προηγούμενη χρονιά), η κυβέρνηση Τσίπρα λέει ότι πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, οι Ευρωπαίοι λένε ότι το πρωτογενές της Ελλάδας ήταν 2% του ΑΕΠ και το ΔΝΤ λέει ότι το πρωτογενές δεν ξεπερνά το 0,9% του ΑΕΠ...
Τρείς εντελώς διαφορετικοί αριθμοί, για μεγέθη του παρελθόντος, όχι για προβλέψεις του μέλλοντος!
Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ επί Σαμαρά!
Τότε όλοι (και το ΔΝΤ) συμφωνούσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έπιανε τους στόχους της. Κι υπήρχαν διαφορές στις προβλέψεις για το πώς θα πάει το πράγμα στο μέλλον.
Σήμερα δεν συμφωνούν ούτε για το τι έγινε ως τώρα.
Πώς να συνεννοηθούν για το τι θα γίνει από δω μπρός;
--Μια τέταρτη και τελευταία παρατήρηση στον κ. Κούλογλου:
Αν ο Τσίπρας άφηνε το Σαμαρά να ολοκληρώσει το έργο του και την τετραετία του, (όπως μας λέει σήμερα ο κ. Κούλογλου), η Ελλάδα τον Ιούνιο του 2016 θα έτρεχε με 4% ανάπτυξη μετά από 3% ανάπτυξη το 2015, (σύμφωνα με προβλέψεις ΚΑΙ του ΔΝΤ το Νοέμβριο του 2014), θα έπιανε όλους τους στόχους της (και τα πλεονάσματα), θα είχε βγει από το Μνημόνιο (και δεν θα είχε πια τι να… «σχίσει» ο Τσίπρας), θα είχαν ολοκληρωθεί και οι μεταρρυθμίσεις (που τις ανέκοψε και τώρα του τις ζητάνε επίμονα) και οι αποκρατικοποιήσεις (που τις ματαίωσε και τώρα του τις απαιτούνε), ενώ θα είχαν υπάρξει και πολλές πρόσθετες φορολογικές μειώσεις (ΕΝΦΙΑ κλπ.).
Αν είχε αφήσει ο Τσίπρας τον Σαμαρά να ολοκληρώσει το έργο του, η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση (το ΑΕΠ της θα ήταν 21 δισεκατομμύρια μεγαλύτερο), αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ θα είχε περιθώρια να κερδίσει τις εκλογές!
Και γι’ αυτό ανέτρεψε το Σαμαρά!
Γιατί η Προεδρική εκλογή τότε ήταν η τελευταία ευκαιρία Τσίπρα να έλθει στην εξουσία!
Το γνωρίζει καλά ο κ. Κούλογλου. Γι’ αυτό και τότε ενεθάρρυνε τον Τσίπρα να κάνει την «έφοδο. Τώρα «ανακάλυψε» πως ήταν στρατηγικό λάθος του Τσίπρα…
Όμως, όλα αυτά δείχνουν πως το κλίμα πλέον αλλάζει στη χώρα.
Κι οι ΣΥΡΙΖΑίοι έχουν αρχίσει να ομολογούν, αυτά που ως τώρα διέψευδαν «μετά βδελυγμίας»…
* Κι όχι μόνον οι ΣΥΡΙΖαίοι!
Διάβασα χθες έκπληκτος άρθρο του κ. Θανάση Χειμωνά, «κεντροαριστερού» και «προοδευτικού» και στελέχους του ΠΑΣΟΚ, βεβαίως – βεβαίως…
(Και ταλαντούχου αρθρογράφου, και γιού του περίφημου Γιώργου Χειμωνά, πολύ σεμνού ανθρώπου και πολύ γνωστού διανοούμενου σε μας τους παλαιότερους).
Ο κ. Θανάσης Χειμωνάς λοιπόν, δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο με τίτλο:
-- Πες τα, Χρυσόστομε!
Σε ποιόν νομίζετε ότι αναφέρετε;
Στον… Άδωνη Γεωργιάδη (among all people)!
Γιατί; Τι κουβέντα είπε ο Άδωνης άραγε, και προκάλεσε ξαφνικά τέτοιον ενθουσιασμό σε ένα «προοδευτικό» που σπεύδει αρχή-αρχη να δηλώσει πως «δεν είναι φαν του Άδωνη»;
Μα η ατάκα που πέταξε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στον Τσίπρα, μέσα στη Βουλή, όταν είδε τον Πρωθυπουργό να φεύγει:
-- «Πού πας; Κάτσε κάτω, αγοράκι μου! Κάτσε κάτω…κύριε Ρότσιλντ»!
Κι αφού ο «προοδευτικός» κ. Χειμωνάς εξηγεί τι ακριβώς έγινε και γιατί ο Πρωθυπουργός τους έβγαλε όλους από τα ρούχα τους, καταλήγει (συνεχίζοντας να παινεύει τον Άδωνη):
-- Στη διαμάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν χωρούν πολιτικές ορθότητες. Λίγα του είπε του Τσίπρα ο Γεωργιάδης.
Και το πιο εκπληκτικό:
Αφού κατακεραυνώσει ο «προοδευτικός κεντροαριστερός» κ. Χειμωνάς διάφορους «μεσαιοχωρίτες» ακόμα «και από τη ΝΔ» που αντέταξαν ότι «δεν μπορούμε εμείς να απευθυνόμαστε στους ΣΥΡΙΖΑίους με τέτοιο ύφος και να γινόμαστε ίδιοι με αυτούς» καταλήγει (το αντιγράφω ακριβώς όπως το έγραψε):
-- «Θα σας πω ένα πράγμα. Αν σε ολόκληρη την πολιτική του καριέρα ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει κάνει ένα σωστό πράγμα μοναχά, αυτό ήταν ο τρόπος που απευθύνθηκε προχθές στον Τσίπρα! Και ένας από τους λόγους που οι Συριζαίοι αλώνισαν και αλωνίζουν όλα αυτά τα χρόνια, είναι ακριβώς επειδή η συντριπτική πλειοψηφία στην «άλλη πλευρά» επέλεξε να «μην γίνει σαν κι αυτούς». Αυτούς που μιλούσαν για «κρεμάλες», για «γερμανοτσολιάδες», για «νενέκους». Αυτούς που – μέσα στη Βουλή – μας απειλούσαν πως θα έχουμε την τύχη του Λίβυου πρέσβη ή πως θα μας βάλουν να στηθούμε στα τέσσερα. Ένα κόμμα που ανήγαγε σε ιδεολογία του τον αγοραίο λόγο και τη χυδαιότητα. Που υποκινούσε (αν όχι κάτι περισσότερο) κουκουλοφόρους τραμπούκους να επιτίθενται σε οποιονδήποτε είχε διαφορετική άποψη».
Αυτά – υπ’ όψιν - τα λέει ο «προοδευτικός», «κεντροαριστερός» κ. Χειμωνάς!
Την ώρα που κάποιοι νεοδημοκράτες (λίγοι ευτυχώς που λιγοστεύουν ακόμα περισσότερο, όσο πάει)… ακόμα «γκρινιάζουν»!
Γιατί, λέει, το στιλ του Άδωνη δεν είναι… comme il faut
Όντως, το κλίμα στη χώρα αλλάζει δραματικά!
Και κάτι τελευταίο:
Διαβάζω εσχάτως πολλούς, που επισημαίνουν, ανοικτά πια, τον «θανάσιμο κίνδυνο» να μας πάει ο Τσίπρας σε δημοψήφισμα για τη δραχμή!
Σημασία δεν έχει αν, πράγματι, το σκέφτεται αυτό ή όχι ο Πρωθυπουργός…
Σημασία έχει πως το αναφέρουν πολλοί πλέον ως κίνδυνο «εθνικής καταστροφής»...
Δηλαδή τον θεωρούν ανοικτά «υπονομευτή» του εθνικού συμφέροντος.
Κι άνθρωπο «μοιραίο», έτοιμο να μας κάνει… «Βενεζουέλα»!
Για φαντάσου!
Και να σκεφτείτε, πως μόλις πριν τρία χρόνια, σύμβουλος του Σαμαρά είχε κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ ως «ακραίο κόμμα»!
Και τότε «έπεσαν να τον φάνε» – και οι «προοδευτικοί» και «μεσαιοχωρίτες»!
Ενώ σήμερα οι ίδιοι λένε πολύ χειρότερα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα!
Σήμερα το να πει κανείς το ΣΥΡΙΖΑ «ακραίο», δεν είναι πια τίποτε…
Εδώ ο ίδιος ο πρώην υπουργός του, ο Γιάννης Πανούσης, καταγγέλλει ανοικτά πως οι ΣΥΡΙΖΑίοι δημιουργούσαν «αριστερό παρακράτος»!
Για να ανακεφαλαιώσω λοιπόν:
Κατά «προοδευτικάριους» σήμερα ο Τσίπρας θέλει να κάνει την Ελλάδα «Βενεζουέλα», ίσως επιδιώξει «να τη βγάλει από το ευρώ με δημοψήφισμα», φτιάχνει δικό του «παρακράτος» και φτάνουν να ζητωκραυγάζουν τον Άδωνη όταν του τα χώνει ωμά και ψυχρά (και… «άκομψα») στη Βουλή.
Και να σκεφτείτε πως πριν τρία χρόνια, γνωστή «προοδευτική» παρουσιάστρια ρώταγε επίμονα στο πρόγραμμα της, τον σύμβουλο του Σαμαρά:
-- «Πώς είναι δυνατόν να λέτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ίσως δεν είναι δημοκρατικό κόμμα»; Άκουσον, άκουσον…
--Τώρα καταλάβατε κυρία μου, «πως είναι δυνατόν»;
Απλούστατα, φαινόταν από τότε…
Για όποιον είχε μάτια ανοικτά, για όποιον είχε καθαρό μυαλό, για όποιον έβλεπε χωρίς παραμορφωτικά γυαλιά προοδευτικής «πολιτικής ορθότητας»…
Δυστυχώς, φαινόταν από τότε!
Σας προειδοποιούσε, ο άνθρωπος…
Για να μη λέει κανείς σας και καμιά σας, πως τώρα, τάχα… «πέφτει από τα σύννεφα»!
Όπως προειδοποιούσε και το περιβόητο προεκλογικό φιλμάκι της ΝΔ το Γενάρη του 2015! Προειδοποιούσε για όλα όσα έγιναν μετά:
Και για το τρίτο μνημόνιο, και για τον κίνδυνο του grexit που θα επανέλθει και για τα καραβάνια των λαθρομεταναστών, και για τα πολλαπλάσια μέτρα λιτότητας που θα έφερνε ο Τσίπρας και για τα capital controls και για το «κλείσιμο των τραπεζών»…
Και τότε έβγαιναν διάφοροι «προοδευτικοί» σχολιαστές (αλλά και «μεσαιοχωρίτες» νεοδημοκράτες) και τα αποκήρυσσαν όλα αυτά ως «κινδυνολογίες»!
Και τώρα που όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα, οι ίδιοι κατηγορούν τον Τσίπρα για πολύ χειρότερα!
Κι όμως τους είχαν προειδοποιήσει…
Αλλά δεν ήθελαν να ακούσουν τότε!
--Συμπέρασμα πρώτο (και μελαγχολικό):
Για το κατάντημα της χώρας δεν φταίει μόνον ο Τσίπρας. Κι άλλοι έβαλαν το χεράκι τους, όταν ως στρουθοκάμηλοι έχωναν το κεφάλι τους στο χώμα και δεν έβλεπαν το κακό που ερχόταν καλπάζοντας.
--Και συμπέρασμα δεύτερο (πιο αισιόδοξο):
Σήμερα όλοι αυτοί βλέπουν ξαφνικά και φωνάζουν «στεντορεία τη φωνή», όλα εκείνα που ως χθες αρνούνταν να δουν ή να παραδεχθούν!
Όντως το κλίμα αλλάζει στη χώρα.
Για μερικούς, ίσως είναι λίγο αργά.
Για τη χώρα, ελπίζω πως όχι…